Aktuelno

Pucnjava u Horgošu: Prijavljen okršaj dve grupa migranata, u velikoj akciji policije privedeno njih 600

Komentari

Autor: Euronews Srbija

25/11/2022

-

10:53

mup.gov.rs

veličina teksta

Aa Aa

Nakon prijave o pucnjavi među migrantima kod Horgoša, policija pretražuje teren, a do sada je privedeno više od 600 iregularnih migranata koji će biti prevezeni u izbegličke centre na jugu Srbije, javlja Tanjug. 

Tokom akcije pronađeno je i zaplenjeno oružje, kao i kapa sa simbolom OVK, a identifikovane su i privedene osobe za koje se sumnja da su učestvovale u pucnjavi koja se dogodila prethodne noći.

Nakon što su se sinoć na društvenim mrežama pojavili snimci iz Horgoša na kojima se navodno vide migranti sa puškama koji pucaju jedni na druge, MUP je saopštio da su pripadnici udarnih operativnih grupa iz Кikinde i Subotice, kao i ovih policijskih uprava, zajedno sa Žandarmerijom, odmah izašli na teren.

Kako je zvanično saopšteno, na licu mesta je zatečeno šest migranata, među kojima je bio jedan star oko 20 godina, sa dve prostrelne rane u grudima. U subotičkoj bolnici nam nisu dali informacije o ranjenim migrantima i uputili su nas na MUP.

MUP je ranije saopštio da je privedeno više osoba za koje se sumnja da imaju veze sa sa noćašnjom pucnjavom u Horgošu, ali i sa ilegalnim krijumčarenjem migranata, kao i da se akcija nastavlja. 

Uznemireni meštani prijavili pucnjavu

Euronews

Reporterka Euronews Srbija javlja da policija okuplja migrante na poljani uz auto-put, na nekih kilometar udaljenosti od graničnog prelaza Horgoš. Takođe, manja grupa migranata je primećena i na bezninskoj stanici u okolini.

Naoružani pripadnici policije okupljaju migrante u blizini napušenih objekata i šatora za koje se pretpostavlja da su im bili privremeni smeštaj. Na licu mesta je prisutno nekoliko kombija i policijskih vozila.

Tanjug
Reporterka Euronews Srbija javlja i da su meštani Horgoša uznemireni i da je od njih potekla prvobitna informacija o pucnjavi. Oni kažu da su na takvu situaciju navikli i da su dugo upozoravali nadležne, jer je u tom kraju prisutan veliki broj ilegalnih migranata.

Podsetimo u julu ove godine je nastradala, a sedam je povređeno u oružanom sukobu migranata u subotičkom naselju Makova sedmica.

Akcija policije i u Beogradu

Akcija se odvija i u Beogradu, a policija "sklanja" migrante sa beograsdskih ulica i trgova. U blizini Ekonomskog fakulteta primetne su dve policijske "marice", dok se u parku ispred te ustanove, koji je od 2015. često mesto okupljanja migranata, nalazi nekoliko desetina njih, okruženi policijom, javlja reporter Tanjuga.

Ministar unutrašnjih poslova Bratislav Gašić je rekao da će postojati nulta tolerancija prema svima koji su zloupotrebili gostoprimstvo Srbije.

"Životi i imovina građana Srbije će biti zaštićeni", poručio je Gašić, koji se uputio na teren kako bi pružio podršku pripadnicima MUP-a koji se svakodnevno suočavaju sa iregularnim migrantima i kriminalnim grupama krijumčara ljudi, ali i građanima Subotice, Horgoša i okolnih mesta.

mup.gov.rs

"U razgovoru sa predsednikom Republike jasno smo definisali ciljeve: da svaki građanin Republike Srbije mora da ima zagarantovanu bezbednost i da njihova imovina mora biti zaštićena od svih vidova kriminala, pa i od migranata koji su zloupotrebili naše gostoprimstvo", rekao je ministar Gašić.

Načelnik Uprave granične policije Mile Jandrić ukazao je da je u toku akcija koja je usmerena na sprečavanje krijumčarenja ljudi i ilegalnih migracija.

"Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u sadejstvu više linija rada preduzeli su sve mere i radnje da blokiraju ovaj prostor. Otkriveno je više od 600 iregularnih migranata, određena lica koja su učestvovala u sinoćnoj pucnjavi su identifikovana, a pronađeno je i vatreno oružje“, precizirao je Jandrić i dodao da se akcija nastavlja i da će ta brojka biti još veća.

Načelnik Uprave granične policije naglasio je da Srbija neće biti parking za migrante i da se u narednom periodu može očekivati više ovakvih akcija.

Komentari (0)

Srbija