Aktuelno

TOK: U međunarodnoj akciji zaplenjen kokain, uhapšeno osam državljana Srbije među njima "Vračarac" i "Kavčanin" (VIDEO)

Komentari

Autor: Euronews Srbija

26/11/2022

-

16:56

TOK: U međunarodnoj akciji zaplenjen kokain, uhapšeno osam državljana Srbije među njima "Vračarac" i "Kavčanin" (VIDEO)
TOK: U međunarodnoj akciji zaplenjen kokain, uhapšeno osam državljana Srbije među njima "Vračarac" i "Kavčanin" (VIDEO) - Copyright MUP Srbije

veličina teksta

Aa Aa

Tužilaštvo za organizovani kriminlaj je saopštilo da je u zajedničkoj akciji Bezbednosno informativne agencije, Ministarstva unutrašnjih poslova RS, DP, PU za grad Beograd, UKP-OBPTOK, Evrodžasta, Evropola, nadležnih javnih tužilaštava Kraljevine Belgije i Kraljevine Holandije, uhapšeno osam osoba, među kojima su i pripadnici grupe "Vračaraca" i "kavačkog klana".

Oni su uhapšeni zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili krivična dela udruživanje radi vršenja krivičnih dela iz člana 346 KZ i krivično delo neovlašćena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga član 246 KZ.

Kako se navodi u saopštenju TOK, u belgijskom gradu Arlon slobode su lišeni S.Đ., S.K.,Đ. S. D. i F. L. A. U Amsterdamu slobode su lišeni D.R. i D. P. U Republici Srbiji slobode je lišen V.V., dok je njegova sestra J. V. slobode lišena u Luksemburgu.

U toku su istovremeni pretresi u Republici Srbiji, Kraljevini Holandiji i Luksemburgu, navodi se u saopštenju.

Pripadnici ove organizovane kriminalne grupe su sa teritorije Južne Amerike organizovali transport veće količine opojne droge kokain u luku Roterdam i dalje transport ove opojne droge do belgijskog grada Arlon, gde je u zajedničkoj akciji nadležnih državnih organa Republike Srbije, Kraljevine Belgije, Kraljevine Holandije i Luksemburga, ukupno zaplenjeno 115 kilograma kokaina, dodaje TOK u saopštenju.

Organizovanu kriminalnu grupa čine „Vračarac“ N.V., D.R., pripadnik tzv. „kavačkog klana“, V.V.,S. K., S.Đ., F.L.A., L.K., K.R., I.G., J.V. i Đ.S.D, koji su, koristeći registrovanu kompaniju koja se bavi preprodajom betonskih ploča, najpre kupovali takve ploče od jedne kompanije u Luksemburgu, a zatim vršili zamenu tih ploča betonskim pločama napravljenim u hangaru u belgijskom gradu Arlon u koje su zatim sakrivali pakete sa kokainom, navodi se u saopštenju TOK.

"Prilikom intervencije policijskih snaga u Belgiji ukupno su pronađene 22 betonske ploče od čega je u svakoj ploči bilo po tri paketa kokaina težine od po 1.120 grama. Pored kokaina pronađenog u betonskim pločama, na licu mesta pronađeno je još 37 paketa sa ovom opojnom drogom. Ukupno je u hangaru u Arlonu pronađeno 103 paketa opojne droge kokain, neto mase 115 kilograma", navodi TOK.

"Ova organizovana kriminalna grupa je kokain koji je pronađen u hangaru u Arlonu preko nemačke špediterske firme trebalo da distribuira do nemačkog grada Trir, a zatim do hangara te kompanije u Londonu radi dalje prodaje", navodi TOK.

MUP: Jedno hapšenje u Beogradu

Prethodno je MUP saopštio da je u međunarodnoj akciji u Belgiji zaplenjeno je preko 100 kilograma opojne droge kokain, čija ulična vrednost iznosi više od 10 miliona evra.

Kako iz policije navode, u ovoj akciji u Holandiji uhapšeni su pripadnici organizovane kriminalne grupe srpski državljani D.R. (28) i D.P. (48), kod kojih je pronađeno oružje i izvesna količina novca za koju se sumnja da je nastala izvršenjem krivičnih dela, dok su u Belgiji i Luksemburgu uhapšeni takođe srpski državljani S.K. (36), Đ.D. (32), J.V. (33), jedno NN lice, kao i državljanin BiH S.Đ. (42).

Na teritoriji Beograda uhapšen je srpski državljanin V.V. (29), kome je određeno zadržavanje od 48 sati, koji će uz krivičnu prijavu biti priveden nadležnom tužilaštvu.

Policija nastavlja sa koordinisanim radom na rasvetljavanju svih okolnosti u vezi distribucije pomenutog narkotika i na otkrivanju ostalih članova navedene međunarodne organizovanane kriminalne grupe, naveo je MUP.

Belgijsko tužilaštvo: Akcija u bivšoj prodavnici bele tehnike

Belgijsko tužilaštvo je saoštilo da je oko 115 kilograma kokaina skrivenog u betonskim pločama zaplenjeno je danas u Belgiji u gradu Arlon, blizu luskemburške granice, u okviru međunarodne policijske operacije čiji je cilj razbijanje srpske kriminalne organizacije koja se bavi međunarodnom trgovinom kokainom.

"Ukupno je angažovano blizu stotinu pripadnika različitih policijskih službi", navedeno je. Operacija je, kako se precizira, imala zajedničku podršku specijalnih jedinica federalne policije i njihovih luksemburških kolega.

"Izvršeni su i simultani pretresi, uz podršku specijalnih jedinica u Holandiji, Luksemburgu i Srbiji”, navode iz belgijskog tužilaštva.

Uhapšeno je ukupno devet osoba - pet u Belgiji, dve u Holandiji, jedna u Luksemburgu i jedna u Srbiji, navodi se u saopštenju tužilaštva.

Današnja akcija se odvijala u jednoj bivšoj prodavnici bele tehnike a naoružana policija je bila prisutna u velikom broju oko zgrade. U saopštenju za javnost koje je objavilo luksemburško javno tužilaštvo, navodi se da je u napuštenoj zgradi otkrivena ogromna količina droge. Policija je u prostorijama otkrila čak 103 paketa sa više od jednog kilograma kokaina, sakrivenim u betonskim pločama.

"Ova količina predstavlja, pri preprodaji, ukupan iznos od oko 11.500.000 evra", preciziraju u belgijskom tužilaštvu.

Pet osoba koje su lišene slobode u Arlonu biće večeras ispitane kod istražnog sudije.

Komentari (0)

Srbija