Aktuelno

Više hospitalizovanih nakon što se vagon s amonijakom prevrnuo kod Pirota, građani pozvani da ne izlaze napolje

Komentari

Autor: Euronews Srbija

25/12/2022

-

18:43

Više hospitalizovanih nakon što se vagon s amonijakom prevrnuo kod Pirota, građani pozvani da ne izlaze napolje
Više hospitalizovanih nakon što se vagon s amonijakom prevrnuo kod Pirota, građani pozvani da ne izlaze napolje - Copyright Prinskrin/Youtube/Plus Online

veličina teksta

Aa Aa

Više građana Pirota je zatražilo lekarsku pomoć, a dosad je 10 osoba primljeno u KC Niš nakon što je danas popodne nakon prevrtanja vagona došlo do curenja amonijaka koji je prevozio. Od njih deset dvoje je pušteno kući. Kako je saopštio Sektor za vanredne situacije, registrovana je 51 osoba sa simptomima trovanja amonijakom, od čega su dve u težem stanju.

Zoran Perišić, direktor KC Niš, kaže da se situacija menja iz minuta u minut, i da se osobe sa simptomima trovanja dovoze svojim automobilima.

Nevenka Zoroe Panić, specijalista urgentne medicine iz Opšte bolnice Pirot rekla je za Euronews Srbija da je večeras na pregled primljeno 40 pacijenata od toga je bilo troje dece.

"Uglavnom su bili svi sa lakšim znacima trovanja, sa lokalnom iritacijom očiju i grla i jedan pacijent je zbog teškog opšteg stanja sa znacima akutne respiratorne insuficijencije kod nas primljen u bolnicu na intenzivnu negu i jedan je prebačen u Urgentni centar Niš. Tri pacijenta su još bolnički tretirana primljeni su na grudno odeljenje sa za sada lakšim znacima trovanja.

Za sada su svi koji su ambulantno pregledani pušteni kući i sada sporadično dolaze pojedinačno pacijenti koji su udisali gasove ili su obavešteni o akcidentu pa osećaju tegobe i dolaze na pregled", navela je Nevenka Zoroe Panić. 

 

Vladan Vasić, gradonačelnik Pirota i šef Gradskog štaba za vanredne

situcije je na konferenciji za medije rekao da je u Pirotu proglašena vanredna situacija te da škole i vrtiću ponedeljak neće raditi. Kako je naveo, evakuisani su radnici Tigra i sutra neće raditi prva smena.

Dodao je da sutra stiže stručna ekipa iz Niša kako ni sanirale posledice akcidenta. Dodatni je problem, naveo je, što je vagon upao u reku te će biti posledica po biljni i životinjski svet i vode.

Vagon na teretnom vozu sa amonijakom skliznuo je oko 17.30 sati sa pruge na deonici Pirot-Staničenje, kod mesta Sopotski Han. Tom prilikom došlo je do curenja amonijaka i velike koncentracije gasa u amosferi, a građanima je upućen apel na ne izlaze napolje, potvrđeno je za Euronews Srbija u policiji.

RTS u MUP-u saznaje da je do nesreće došlo ispadanjem kompozicije od 20 cisterni iz šina od čega je najmanje jedna upala u korito reke Nišave, što je izazvalo burnu reakciju amonijaka u kontaktu sa vodom.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by 192.RS (@192_rs)

 

U KC u Nišu saopštavaju da je u ovoj ustanovi hospitalizovano sedam pacijenata - i to na odeljenja reanimacije i toksikologije.

"Svi su stabilnih vitalnih parametara sa nadražajnim simptomima i blagim hemijskim opekotinama i svi su državljani Srbije", kažu u niškom Kliničkom centru.

Goran Petrović, direktor Opšte Bolnice u piirotu kaže za Euronews Srbija da je jedno dete zbrinuto u ovoj ustanovi, da je jedno službeno lice upućeno u Niš zbog niske saturacije a da je 30 građana Pirota ambulantno zbrinuto nakon što su zatražili pomoć.

Kako je naveo u ovom gradu radi trenutno devet lekara i sve ambulante.

"Apelujemo na građane koji žive u blizini da ne napuštaju svoje domove i da ne izlaze napolje", navodi se u saopštenju MUP. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by 192.RS (@192_rs)

Saobraćaj između Pirota i Bele Palanke na auto putu i magistralnom putuje u prekidu zbog slabe vidljivosti i alternativni pravac je preko sela Ponor. Vatrogasci i policija su na licu mesta, navodi MUP.

"Radi se o teretnoj kompoziciji koja svakodnevno saobraća na ovoj deonici, prevozeći sirovine iz Bugarske za Prahovo i Šabac. Teretna kompozicija je u svom sastavu imala dvadeset vagon cisterni, koje su u vlasništvu kompanije Eliksir. Na lice mesta su izašle ekipe MUP-a, kao i pripadnici vatrogasne službe Sektora za vanredne situacije , koji su zatvorili prilaz mestu iskliznuća u krugu od četiri kilometra. Železnički saobraćaj je trenutno u prekidu. Zajednička železnička komisija za isleđenje vanrednih događaja Infrastrukture železnice Srbije i Srbija Karga, utvrdiće uzrok ovog akcidenta", navodi Srbija Kargo u saopštenju .

Pirot plus onlajn javlja da je u Pirotu otežano disanje i da se u naseljima iznad grada oseća jak miris. Takođe sajt navodi da je potvrđena informacija dao evakuaciji radnika Tigra.

Južne vesti navode da se nesreća dogodila van naseljenog područja, a usled smanjene vidljivosti došlo je i do sudara nekoliko vozila na tom delu auto-puta.

Gradski štab: Kako se ponašati u slučaju curenja amonijaka

Pirot plus onlajn je preneo saopštenje Gradskog štaba za vanredne situacije o ponašanju u slučaju curenja amonijaka.

"Hodom napustiti ugroženu zonu ili stan kretanjem normalno u odnosu na pravac kretanja oblaka na udaljenost od jednog kilometra", navodi se u saopštenju.

"Ako je otrovni oblak veoma blizu, stan ne napuštati, već preduzeti mere njegove hermetizacije, zatvaranja prozora i vrata, kretanje po stanu svesti na minimum, pripremiti maske sa tamponima od gaze ili druge tkanine. Voditi računa da ne dospe u vodotokove (reni bunari, crpišta, reke, potoci itd, obzirom da je već u koncentranciji od 0.3 mg/l opasan za ribe i planktone", navodi Gradski štab..

"Izbegavati upotrebu vode za piće sa otvorenih nalazišta i javnih česmi, obzirom da se oblak amonijaka lako rasvara u vodi pa postoji mogućnost da se na ovaj način amonijak unese u organizam", preporučuje se građanima.

Divac: Inspektori već ujutru na terenu, komisija će utvrditi uzrok nesreće

Vršilac dužnosti pomoćnika ministra građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Ivan Divac izjavio je da će inspektori Odeljenja za inspekcijske poslove transporta opasnih roba resornog ministarstva sutra ujutro biti na terenu, u Pirotu, i preduzeti sve mere iz svoje nadležnosti kako bi se utvrdilo da li je bilo nepravilnosti prilikom transporta amonijaka iz Bugarske za Šabac.

Divac je naveo da su preduzeća “Infrastruktura železnice Srbije” i “Srbija kargo” formirali zajedničku komisiju koja će utvrditi uzrok nesreće, do koje je došlo ranije večeras kada se vagon sa amonijakom prevrnuo na pruzi između Pirota i Staničenja, a gas iscureo u atomosferu, saopštilo je resorno ministarstvo.

Inspektori Odseka za inspekcijske poslove železničkog saobraćaja će, do dobijanja izveštaja komisije, preduzeti mere iz svoje nadležnosti u pogledu kontrole vozila koja su učestvovala u nesreći, dodao je Divac. On je naveo i da je pošiljalac opasne robe, klasifikovane pod oznakom UN 1005 amonijak, bugarska kompanija “Agropolychim”, a primalac “Eliksir Zorka” fabrika đubriva DOO Šabac, dok je prevoz robe vršilo preduzeće “Srbija Kargo”.

Gradska uprava: Vodosnabdevanje Niša nije ugroženo

Vodosnabdevanje Niša nije ugroženo posle iskliznuća vagona kod Pirota i curenja amonijaka u Nišavu, saošteno je iz niške gradske uprave.

"Snabdevanje Niša je uredno, jer vode u izvorištima i rezervoarima ima dovoljno. Iz preventivnih razloga isključena je sa mreže fabrika vode u Nišu i nalivanja vode iz izvorišta Medijana. Prvi rezultati uzorkovanja  pokazuju da voda u Nišavi u Nišu nije kontaminirana. JКP „Naisus“ preduzima sve preventivne mere i redovnu kontrolu vode koju će od jutra kontrolisati i Institut za javno zdravlje", navodi se u saopštenju.

Komentari (0)

Srbija