Aktuelno

Euronews Srbija na licu mesta: Fotografije sa pruge na kojoj su iskliznuli vagoni sa amonijakom

Komentari

Autor: Euronews Srbija

26/12/2022

-

14:21

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Televizijska ekipa Euronews Srbija došla je do mesta na kojem je sinoć došlo do prevrtanja vagona sa amonijakom koji je potom iscurio. Do curenja amonijaka došlo je iz jednog od četiri prevrnuta vagona zbog čega je u Pirotu sinoć proglašena vanredna situacija.

Gradonačelnik Pirota Vladan Vasić kazao je danas da amonijak i dalje curi iz jedne cisterne, a da merenja pokazuju da je u Pirotu koncentracija amonijaka na nuli dok je na mestu nesreća i dalje visoka. Stanovnicima ovog grada se ipak ne savetuje izlazak iz kuće i otvaranje prozora. U prethodnoj noći 57 osoba zatražilo je lekarsku pomoć zbog simptoma trovanja, a među njima najviše je bilo bugarskih i turskih državljana.

Euronews/Dragan Živanović

 

Nažalost, pripadnici Vatrogasno-spasilačke jedinice pronašli su jutros telo nepoznate osobe u blizini pruge u Pirotu, potvrđeno je za Euronews Srbija. Telo je pronađeno na oko 70 metara od voza koji je prevozio cisterne sa amonijakom.

"Blizu mesta akcidenta, ispod nadvožnjaka, pronađen je leš muškarca", potvrđeno je iz Policijske uprave Pirot.

Osnovno javno tužilaštvo u Pirotu potvrdilo je za Euronews Srbija da je još jedna osoba preminula u bolnici, kako se sumnja, od posledica gušenja. Kako je navedeno u saopštenju tužilaštva, nakon iskliznuća voza i izlivanja amonijaka iz najmanje jedne cisterne došlo je do emitovanja gasa u atmosferu, usled čega se stvorio gust dim koji se proširio na auto-put, kao i na državni put na kome je došlo do lančanog sudara, u kome je učestvovalo više vozila.

"U saobraćajnoj nezgodi je jedno lice zadobilo teške telesne povrede i tri lica lake telesne povrede. U pirotsku bolnicu je primljeno ukupno 41 lice, od kojih je 38 sa simptomima gušenja i tri lica povređena iz saobraćajne nezgode, a 15 lica je primljeno u urgentni centar КC Niš. Jedno lice je u pirotskoj bolnici preminulo, sa sumnjom da je preminulo od posledica gušenja", navodi se u saopštenju.

Euronews/Dragan Živanović

 

V.d. pomoćnika ministra načelnika Sektora za vanredne situacije Luka Čaušić istakao je da su merenja koja su sprovedena jutros pokazala nula PPM u više mesta u Pirotu i Beloj Palanci, kao i da izvorište vode Medijana ka Nišu nije kontaminirano amonijakom. Naglasio je da su netačne glasine da je jedan vagon upao u Nišavu i dodao da su pripadnici Sektora za vanredne situacije i dalje na terenu.

Republički štab za vanredne situacije doneo je zaključak kojim se nalaže Institutu za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut“ da, u saradnji sa Ministarstvom za zaštitu životne sredine i Zavoda za javno zdravlje u Nišu i Pirotu izvrši kontrolu kvaliteta vazduha na području Niša, Pirota i Bele Palanke, kontrolu pitke vode u ovim gradovima, kontrolu kvaliteta vode u vodotocima koji se nalaze u blizini i nizvodno od mesta akcidenta, kao i stalno praćenje stanja i preduzimanja neophodnih mera na terenu zahvaćenom akcidentom sa aspekta ugroženosti zdravlja ljudi.

Komentari (0)

Srbija