Aktuelno

Tužilac naredio istragu protiv osobe uhapšene zbog terorizma: Sumnja se da je organizovao grupu radi preprodaje oružja

Komentari

Autor: Tanjug

29/12/2022

-

16:07

Tužilac naredio istragu protiv osobe uhapšene zbog terorizma: Sumnja se da je organizovao grupu radi preprodaje oružja
Tužilac naredio istragu protiv osobe uhapšene zbog terorizma: Sumnja se da je organizovao grupu radi preprodaje oružja - Copyright FOTO TANJUG/ FOTO BIA

veličina teksta

Aa Aa

Tužilac za organizovani kriminal doneo je naredbu o sprovođenju istrage protiv Arvena Balerija, (prethodno ime Rafet Hodža), rođenom u Podujevu, koji je uhapšen u Bujanovcu zbog sumnje da je izvršio krivično delo terorizam.

Tužilaštvo u saopštenju navodi da se istraga sprovodi zbog postojanja osnovane sumnje da je Balerija izvršio krivično delo udruživanje radi vršenja krivičnih dela iz čl. 346 stav 2 Krivičnog zakonika i krivično delo nedozvoljena proizvodnja, držanje, nošenje i promet oružja i eksplozivnih materija.

Kako se navodi, Baleri, koji je državljanin Srbije, je organizovao organizovanu kriminalnu grupu čiji su pripadnici postali za sada više neidentifikovanih NN lica iz Srbije i drugih država u okruženju.

"On je u periodu od početka godine do 27. decembra organizovao nabavku veće količine vatrenog oružja, municije, eksplozivnih materija i mlinsko-eksplozivnih sredstava, a koje je zajedno sa drugim NN pripadnicima organizovane kriminalne grupe prenosio u za to unapred pripremljenim vozilima", navodi TOK u saopštenju.

Oružje su, kako se tvrdi, pripadnici grupe skladištili na skrivenim lokacijama, a potom bi osumnjičeni Baleri pronalazio kupce, a pripadnici ove organizovane kriminalne grupe su deo oružja transportovali do kupaca u centralnom delu Srbiji i AP KiM, kao i u zemlje u regionu i Zapadnoj Evropi, radi njihove prodaje.

FOTO TANJUG/ FOTO BIA

 

 

"Osumnjičeni Arven Baleri je nakon prethodnog dogovora sa za sada neidentifikovanim kupcima dana 27. decembra 2022. godine zajedno sa drugim osumnjičenim licima, sa nepoznate lokacije na teritoriji Srbije u prepodnevnim časovima preuzeo veće količine vatrenog oružja, municije, eksplozivnih materija i mlinsko-eksplozivnih sredstava koje su spakovali u jednu veću torbu crne boje, koje je osumnjičeni po unapred pripremljenom planu prevezao na područje Bujanovca, sa namerom predaje NN kupcima", dodaje TOK.

Torbu je, navodi se, u Bujanovcu smestio u prtljažnik motornog vozila marke „BMW“, koje je po njegovom nalogu istog dana dovezao NN pripadnik grupa sa namerom da se u pogodnom trenutku izvrši primopredaja sa NN kupcima, a koja je sprečena lišavanjem slobode Balerija.

"U prtljažniku je pronađeno osam automatskih pušaka, jedna malokalibarska puška sa optikom i prigušivačem, automatski pištolj „škorpion“ sa prigušivačem, dvanaest okvira za automatske puške, jedan tromblonski nastavak za automatsku pušku, tri tela bombe M 75, crne boje, tri upaljača sa kašikom i osiguračem za bombe M 75 i 272 komada municije različitog kalibra", ističe TOK.

FOTO TANJUG/ FOTO BIA

 

Nakon saslušanja tužilac za organizovani kriminal predložilo je sudiji za prethodni postupak Posebnog odeljenja za organizovani kriminal Višeg suda u Beogradu da se Baleriju odredi pritvor.

Pripadnici Bezbednosno-informativne agencije, UKP i SBPOK Ministarstva unutrašnjih poslova, po nalogu Tužilaštva za organizovani kriminal, u koordinisanoj akciji uhapsili su prekjuče u Bujanovcu A.B, albanske nacionalnosti.

Komentari (0)

Srbija