Aktuelno

Šestorica rudara koja su se otrovala ugljen-monoksidom van životne opasnosti

Komentari

Autor: Euronews Srbija

11/01/2023

-

19:25

Šestorica rudara koja su se otrovala ugljen-monoksidom van životne opasnosti
Šestorica rudara koja su se otrovala ugljen-monoksidom van životne opasnosti - Copyright Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

Šestorica rudara primljeno je tokom popodneva u sjenički dom zdravlja zbog znakova trovanja ugljen-monoksidom u rudniku "Štavalj".

Kako prenosi reporter Euronews Srbija, nadležni navode da je incident nastao zbog nepažnje samih radnika. Srećom, zdravstveno stanje radnika je stabilno i oni neće imati posledica po dalje zdravlje.

"Od tih šest pacijenata jedan je imao znake teškog trovanja ugljen monoksidom, otežano disanje, dispneju, jaku glavobolju, poremećaj vida i svesti, dok su druga dva pacijenta imala znake lakšeg trovanja", kaže za Euronews Srbija Sadat Redžović, načelnik Hitne službe.

Direktor rudnika mrkog uglja Mensud Turković u izjavi za Euronews Srbija navodi da ovi radnici nisu prvi put u jami i da se ovakve dešavaju.

"Nisu prvi put u jami. Znaju gde je istrošen, odnosno loš vazduh, a znaju i gde je taj tzv. svež vazudh, gde ispod 19 procenata kiseonika ne sme da ide. Osnovno je da ljudi neće imati problema što se tiče zdravlja i, ne daj bože nekih posledica. Sve ostalo je manje bitno, ali treba napomenuti da je to podzemna eksploatacija uglja i da se takve stvari dešavaju", rekao je on.

 

Ekipe rudnika Štavalj ispituju razloge zbog kojih je došlo do nedostatka kiseonika u delu jame i blagovremeno će obavestiti javnost.

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović hitno je naložila vanredni inspekcijski nadzor o uzrocima i okolnostima zbog kojih je došlo do ugrožavanja zdravlja šestoro rudara u rudniku uglja "Štavalj" kod Sjenice.

 

Komentari (0)

Srbija