Aktuelno

Vlasnici teretnog broda će nadoknaditi štetu za oštećeni splav, dve osobe zadržane u policiji

Komentari

Autor: Tanjug

15/01/2023

-

17:39

Vlasnici teretnog broda će nadoknaditi štetu za oštećeni splav, dve osobe zadržane u policiji
Most na Adi - Copyright Tanjug/Zoran Žestić

veličina teksta

Aa Aa

Privredno društvo Leget agregati saopštilo je večeras da je brod u njegovom vlasništvu u subotu zbog izuzetno loše vidljivosti zakačio splav na Makišu, dodajući da je kod posade broda alkotestiranjem pronađeno prisustvo alkohola, da će vlasniku splava nadoknaditi štetu i pred nadležnim organima pokrenuti postupak za utvrđivanje odgovornosti zaposlenih.

Brod samohotka "Leget III“ u vlasništvu privrednog društva Leget agregati doo iz Sremske Mitrovice je u subotu, 14. januara, krenuo sa bagera "Kupa“ koji se nalazi na 1.172 kilometara reke Dunav prema deponiji "Beo Beton“ na Makišu, na 12. kilometru reke Save.

Neposredno pred deponiju, oko 18 časova i na oko 11. kilometru reke Save, zapovednik broda je zbog izuzetno loše vidljivosti izazvane gustom maglom i nepreglednošću „zakačio“ splav koji je bio postavljen uz obalu reke, saopšteno je iz privrednog drištva Leget agregati.

Vlasnik oštećenog splava pozvao je pripadnike MUP-a, koji su alkotestirali posadu broda, prilikom čega je kod zapovednika očitana vrednost od 2,5 promila alkohola u organizmu, a kod mornara 1,9 promila, navodi se u saopštenju.

Brod samohotka "Leget III“ je bez odlaganja obezbeđen, usidren i stavljen pod nadzor, a zastupnici privrednog društva u čijem je vlasništvu brod odazvali su se svim nadležnim organima i reagovali u skladu sa propisanim procedurama.

Leget agregati će nastalu materijalnu štetu nadoknaditi vlasniku oštećenog splava i pred nadležnim organima pokrenuti postupak za utvrđivanje odgovornosti zaposlenih, dodaje se u saopštenju.

Protiv članova posade koji su bili u alkoholisanom stanju biće pokrenut hitan disciplinski postupak i izrečene mere propisane zakonom.

Kada je reč o ispravnosti broda "Leget III“, brod je 1982. godište, a njegova sposobnost za plovidbu potvrđena je od strane Uprave za utvrđivanje sposobnosti brodova za plovidbu, koja kao organ resornog ministarstva, redovno vrši tehnički nadzor nad brodovima unutrašnjе i pomorskе plovidbе.

Iako je u pitanju izolovan slučaj, zastupnici privrednog društva Leget agregati nastaviće da se pridržavaju svih mera bezbednosti kako se ovakva situacija više ne bi ponovila, dodaju iz tog privrednog društva.

Zadržane dve osobe sa teretnog broda

Treće osnovno javno tužilaštvo u Beogradu odredilo je danas zadržavanje osumnjičenom C.G. (81) i osumnjičenom Đ.T. (65), povodom oštećenja koja su nastala na splavovima prilikom plovidbe teretnog broda iz pravca Ušća ka Adi Međici.

Kako je saopštilo Treće osnovno javno tužilaštvo u Beogradu, zadržavanje je određeno zbog izvršenja krivičnog dela izazivanje opšte opasnosti iz člana 278 stav 1 Krivičnog zakonika.

MUP je prethodno saopštio da su pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Jedinice za bezbednost na rekama, brzom i efikasnom akcijom sustigli i ukrcali se na brod u pokretu koji je udario u nekoliko splavova, i bezbedno ga sproveli, čime je sprečeno dalje nastupanje materijalne štete i eventualne opasnosti po život ljudi.

Kako je navedeno u saopštenju, po dojavi koju su dobili, pripadnici Jedinice za bezbednost na rekama su reagovali, a sve se desilo na jedanaestom kilometru reke Save.

Brod koji je prevozio pesak policija je sprovela na 3,4 kilometra reke Save i obezbedila da ne plovi dalje.

Potom je kontrolom utvrđeno da je 65.godišnji zapovednik broda imao 2,52 promila alkohola u organizmu, a 71.godišnji mornar 1,93 promila alkohola u organizmu, naveo je MUP u saopštenju.
 

Komentari (0)

Srbija