Aktuelno

Incident u centru Novog Sada: Nasilno upali u lokal i razbijali stakla, osumnjičeni za napad saslušani u Tužilaštvu

Komentari

Autor: Euronews Srbija

16/01/2023

-

13:24

Incident u centru Novog Sada: Nasilno upali u lokal i razbijali stakla, osumnjičeni za napad saslušani u Tužilaštvu
Policija - Copyright Tanjug/Miloš Milivojević

veličina teksta

Aa Aa

Osumnjičeni za napad na ugostiteljski objekat u Novom Sadu M.G. (2002), S.D. (2001) i D.A. (2000) iz ovog grada, koji su uhapšeni zbog postojanja osnova sumnje da su učinili krivično delo nasilničko ponašanje, saslušani su danas u Tužilaštvu.

Osnovno javno tužilaštvo u Novom Sadu je nakon saslušanja, a na osnovu prikupljenih dokaza i sagledavanja činjeničnog stanja, podnelo predlog za izricanje mere zabrane prilaženja lokalu, te prilaženja, sastajanja ili komuniciranja sa oštećenima N.S. i B.Š.

Sumnja se da su, sinoć, njih trojica nasilno ušla u ugostiteljski objekat "Crni ovan" koji se nalazi u centru grada, tako što su razbili staklo na ulaznim vratima koje je lakše povredilo jednu osobu u lokalu, saopštila je policija.

Policija je kod osumnjičenih pronašla predmete koje su, kako se sumnja, koristili prilikom izvršenja krivičnog dela, a sva trojica biće privedena na saslušanje osnovnom javnom tužiocu u Novom Sadu.

U saopštenju MUP-a, navodi se i da je vlasnik lokala naknadno prijavio povrede koje nije mogla da potvrdi ekipa HMP, pa je upućen na dalju dijagnostiku.

Ranije je vlasnika lokala "Crni ovan" Bojan Šovljanski za Euronews Srbija rekao da su trojica mlađih muškaraca sa kapuljačama, naoružanih palicama, bokserima i nožem, lupali izloge objekta u kom se nalazilo desetak ljudi, pokušavajući da uđu unutra. 

Šovljanski je ispričao da su on i njegov prijatelj zadobili udarce bokserom, ali da su uspeli da izbegnu napad nožem.

"Prijatelj je zadobio posekotinu i ima podlive od udaraca, a ja sam imao na sebi zimsku jaknu, pa je to donekle ublažilo udarce. Sada smo svi dobro, veći je problem to što su nam porodice uznemirene, kao i svi ljudi koji su sinoć prisustvovali toj sceni, uključujući i jednu trudnicu", rekao je Šovljanski za Euronews.

Mladići koji su se ispred lokala pojavili oko 21.30, imali su na sebi nacistička obeležja, poput zastave Konfederacije, kaže Šovljanski.

"Prvo su pitali - gde je srpska zastava - i ja nisam želeo da ulazim u raspravu, već sam samo doviknuo kolegama da pozovu policiju. Tad su pokušali da uđu i lupali su po vratima i izlogu", navodi vlasnik "Crnog ovna".

Taj lokal u centru Novog Sada poznat je kao mesto gde se održavaju antifašističke tribine, a ovo je četvrti put da je napadnut u proteklih nekoliko meseci. Prema rečima vlasnika lokala, počinioci prethodnih napada nisu pronađeni.

Osnovno javno tužilaštvo, koje je u ovom slučaju nadležno, još nije saopštilo kako će delo biti okvalifikovano.

Poverenica osudila napad

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković oštro je osudila napad neofašista u novosadskom lokalu "Crni ovan" i naglasila da je važno reagovati zato što rasizam i svi njegovi pojavni oblici neće nestati ako ih ignorišemo i negiramo.

"Napad ekstremističkih grupa uz upotrebu fašističkih simbola zabrinjava jer svaki pojavni oblik jedne od najopasnijih ideologija ukazuje na nepoznavanje istinskih stradanja do kojih je fašizam doveo", navela je Janković i ocenila da je odgovrnost na svima.

Prema njenim rečima, borba protiv rasizma traži da svi nadležni organi efikasno reaguju i kažnjavaju izvršioce rasističkog nasilja i one koji šire rasnu mržnju i netrpenjivost.

Poverenica ukazuje i da nedavni događaj u Sarajevu, kada je napadnuta grupa roditelja i dece iz Srbije, zaslužuje svaku osudu.

Dodaje da se nijedno etnički motivisano nasilje ne sme tolerisati. Prema njenim rečima i taj događaj, takođe, pokazuje da se najvažnija borba protiv raspirivanja rasne, nacionalne i verske mržnje i netrpeljivosti mora voditi još u školskim klupama.

"Obrazovanje i edukativni sadržaji prilagođeni mladima, moraju biti polazište i ključni odgovor narastajućem ekstremizmu. S druge strane, na nadležnim institucijama je da adekvatno reaguju i ukazuju na potencijalne opasnosti ponašanja kojima se podstiče mržnja prema drugome i drugačijem", navela je poverenica.

Komentari (0)

Srbija