Aktuelno

U Prištini odloženo saslušanje svedoka u slučaju Slađana Trajkovića, porodica protestovala ispred tužilaštva

Komentari

Autor: Euronews Srbija

06/02/2023

-

10:57

U Prištini odloženo saslušanje svedoka u slučaju Slađana Trajkovića, porodica protestovala ispred tužilaštva
U centru Kosovske Mitrovice održan skup podrške Slađanu Trajkoviću - Copyright Euronews/Anđelka Ćup

veličina teksta

Aa Aa

Saslušanje svedoka u slučaju uhapšenog Slađana Trajkovića, bivšeg kosovskog policajca, koje je trebalo da počne danas i bude nastavljeno 8. i 9. februara, odloženo je za 16. februar.

Ispred Specijalnog tužilaštva u Prištini Slađanova porodica održala je protest, a njegova supruga, Suzana, rekla je da je Slađanovo zdravstveno stanje "alarmantno".

Trajković je uhapšen sredinom decembra u Kosovskoj Mitrovici, a prištinske vlasti ga terete za krivično delo "ratni zločin" u Vučitrnu 1999. Godine.

"Mi smo se ovde okupili danas da bi prvenstveno pružili podršku mom suprugu Slađanu koji je nevin, i ovom prilikom želim da apelujem da prištinske pravosudne organe da se Slađanu pod hitno omogući da se brani sa slobode kao građanin Kosova, jer ovo nije jedini slučaj. U ovim slučajevima branili su se mnogi građani Kosova - i Srbi, i Albanci i Romi, i druge verske pripadnosti koji su odgovarali za isto krivično delo", rekla je Trajkovićeva supruga.

"Slađanovo zdravstveno stanje toliko ugroženo, do te mere, da predlažemo da se prebaci u KBC Kosovska Mitrovica, jer mu jes tanje alarmantno pogoršano zbog uslova u kojim se nalazi i zbog neadekvatnog lečenja. On je od 19. januara, do 1. februara bio bez terapije, tek su mu prošle srede omogućili lekarski pregled, s tim što su ga vodili u bolnicu u Prištini", dodala je Suzana Trajković.

Euronews/Anđelka Ćup

Porodica Slađana Trajkovića na protestu ispred tužilaštva

Ona je rekla da su njenog supruga i pored rane na tabanu vodili pešaka, stepenicama, i apeluje još jednom "na sve međunarodne organizacije za ljudska prava da se izađe u susret, jer mi odavde nemamo gde da odemo".

"Prvenstveno apelujem pošto je tu danas i gospodin Lajčak da Kurti vidi šta se radi, pogotovu srpskom narodu, narodu koji je nevin i koji nevin ispašta. Slađan je 2013. godine integrisan u Kosovsku policiju, sa svim proverama, radio je devet godina. Onog dana kada je skinuo uniformu, on je uhapšen. Zbog čega i zašto? I da prestane da se vrši teror nad srpskim narodom, niko od svedoka ne sme da dođe. Hajde što ne smeju Srbi da dođu, ne smeju da dođu ni Albanci koji su hteli da dođu da daju Slađanu podršku, ali se svi plaše", zaključila je Suzana Trajković.

Vasić: Tražili smo dalju odbranu iz kućnog pritvora

Dejan Vasić, Trajkovićev advokat, naveo je da će se prve istražne radnje odložiti za 16. februar.

"Do sada nama nije bilo dozvoljeno da uopšte u tim istražnim radnjama učestvujemo i praktično na taj način uskraćeni smo, odnosno sam osumnjičeni, na elementarna prava na odbranu koja mu sleduju po kosovskom krivičnom postpuku", rekao je Vasić.

"Mi ćemo ponovo pokušati i apelovati, u petak smo se obratili sudu sa jednim  zahtevom da se njegova dalje odbrana odvija iz kućnog pritvora, za to postoje uslovi. To ne bi bila mera koja bi bila izuzetak, već pravilo za one od osumnjičenih koji svoje prebivalište imaju na teritoriji Kosova i koji tu žive sa svojim porodicima", dodao je Trajkovićev advokat.

Kako navodi, odbrana neće u fazi istrage iznostiti podatke, jer smatraju da će na taj način tužilaštvo rasteretiti posebnog pritiska. Istražne radnje, dodaje, sprovešće bez obaveštavanja javnosti, "kako to na kraju krajeva zakon i nalaže".

Komentari (0)

Srbija