Aktuelno

Od ponoći do 14 časova instrumenti u Srbiji zabeležili 31 podrhtavanje tla, seizmolozi objašnjavaju šta se dogodilo

Komentari

Autor: Euronews Srbija

15/02/2023

-

16:34

Od ponoći do 14 časova instrumenti u Srbiji zabeležili 31 podrhtavanje tla, seizmolozi objašnjavaju šta se dogodilo
Od ponoći do 14 časova instrumenti u Srbiji zabeležili 31 podrhtavanje tla, seizmolozi objašnjavaju šta se dogodilo - Copyright Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Seizmološki zavod Srbije je tokom današnjeg dana, od ponoći do 14 časova zabeležio 31 potres. najviše ih je bilo na teritoriji Rumunije - 22 i to jačine od 3,2 do 1,6 stepeni. Dva potresa koja su zabeležena u turskoj bila su jača 4,6 i 4,2. Treslo se tlo i u Srbiji i to u jednom s epicentrom u Kraljevu (2,3)  i četiri puta u Boru između 1,6 i 1,9.

I dok su ovi potresi manji i većina ih nije ni osetila, prethodnih dana građane Srbije uznemirila je serija potresa s epicentrom u zapadnoj Rumuniji na oko 200 kilometara od Beograda. Ta podrhtavanja osetila su se u većem delu Srbije.

Republički seizmološki zavod Srbije registrovao je Nacionalnom mrežom seizmoloških stanica tokom prethodna dva dana oko 90 zemljotresa na području zapadne Rumunije, na oko 200 km istočno od Beograda, navodi se u Izveštaju Zavoda. 

Najsnažniji zemljotres u ovoj seriji, koja još uvek traje dogodio se juče u 15 časova i 13 minuta, sa Rihterovom magnitudom od 5,6 jedinica. 

"Ovaj zemljotres se osetio na celoj teritoriji Srbije, a posebno u njenom istočnom delu: na području Kladova i Đerdapa, zemljotres je imao intenzitet od V jedinica Merkalijeve (MCS) skale, dok je na području Bora i Majdanpeka generisao oscilacije od IV jedinice MCS skale. U gradovima: Beograd, Požarevac, Lazarevac, Aranđelovac, Кragujevac, Jagodina, Kruševac, Niš, Pirot itd. ovaj zemljotres se manifestovao sa intenzitetom od III jedinice Merkalijeve skale", navodi se u Izveštaju.

seismo.gov.rs

 

U epicentralnom području, koje se nalazi u blizini naselja Targu Žiu u zapadnoj Rumuniji, odnosno na krajnjim zapadnim obroncima Karpata na osnovu veličine magnitude ovog zemljotresa i dubine njegovog žarišta - oko 28 kilometara, njegov maksimalni intenzitet je iznosio VII jedinica Merkalijeve skale.

"U naseljima u epicentralnom području, ovaj zemljotres je mogao izazvati manje materijalne štete, posebno na starijim objektima, kao što se to vidi i na prvim snimcima iz tog područja. Registrovani zemljotres je nastao u procesu tzv. normalnog rasedanja stenskih masa u žarištu, ukazujući da je najverovatnije južno krilo rasednog sistema tog dela Karpata, tektonski alocirano relativno naniže (spušteno)", piše u izveštaju.

Dodaje se da je područje celih Karpata seizmički vrlo aktivno kroz duži geološki period, uključujući i zonu poslednjih seizmičkih događaja na krajnjem zapadnom delu tog planinskog masiva.

"U reonu Vrančea, u centralnom delu Karpata, aktivan je tzv. subdukcioni proces, u kojem se južni deo zemljine kore u tom delu Kaprata podvlači ispod severnog segmenta, izazivajući vrlo snažne zemljotrese, pretežno na dubini od nekoliko desetina kilometara, pa čak i preko 100 kilometara", navodi se u Izveštaju Seizmološkog zavoda.

Iako su građani uznemireni, potresi u Rumuniji nisu ostavili ozbiljnije posledice ni u toj zemlji. Raed Arafat, državni sekretar u MInistarstvu unutrašnjih poslova Rumunije rekao je da je  jučerašnji zemljotres od 5,7 stepeni ostavio posledice na 22 lokaliteta u pet okruga.

"Svi efekti nisu bili opasni po život. Imali smo samo dve osobe sa lakšim povredama. Bilo je više napada panike, ali nije bilo povređenih u zemljotresu", naveo je najavljujući kampanju "ne tresem se od potresa", prenosi Euronews Rumunija.

Komentari (0)

Srbija