Aktuelno

Počelo suđenje Goranu Džoniću za ubistvo porodice Đokić iz Aleksinca: Izjasnio se da nije kriv

Komentari

Autor: Euronews Srbija

22/02/2023

-

14:59

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Goran Džonić, vatrogasac u penziji iz sela Moravac, doveden je danas prvi put u Viši sud u Nišu gde mu je počelo suđenje zbog optužbi da je ubio tročlanu porodicu Đokić iz Aleksinca, 26. septembra 2021. On se izjasnio da nije kriv, a to je novinarima u zgradi suda potvrdila advoakt Biljana Pešić koja ga zastupa.

"Okrivljeni Goran Džonić se izjasnio danas da nije kriv. On je naveo da mu je jasno sve šta mu se stavlja na teret, ali nije prihvatio optužnicu. Takođe, na današnjem ročištu je Tužilaštvo predložilo svoje dokaze, a to smo kao odbrana uradili i mi", rekla je Pešić i dodala da je sledeće ročište zakazano za 14. mart.

Punomoćnik porodice Đokić Miroslav Ristić potrvdio je da je tužilaštvo danas ostalo pri dokazima koje je iznelo ranje i koje se navode u optužnici.

"Oni su takođe predložili naknadno saslušanje još nekoliko novih svedoka koji su u principu potrebni kako bi se dokazala krivica. Mi kao punomoćnici oštećene (majke ubijenog Đokića) saglasili smo se sa svim njihovim predlozima i predložili smo da se u toku postupka izvrši i neuropsihijatrijsko veštačenje oštećene kako bi se kroz krivični postupak rešio i zahtev u smisliu nadohnade nematerijalne štete. Tačnije, da se ne bi vodio neki novi postupak za njegovo utvrđivanje", rekao je Risitć.

Kako reporter Euronews Srbija javlja, na današnje, prvo pripremno ročište, došla je i majka ubijenog Gorana Đokića.

Istraga o ubistvu porodice Đokić je završena u decembru prošle godine i tada je podignuta optužnica koja je inače dva puta vraćana u Više javno tužilaštvo. Džonić i njegov branilac žalili su se Apelacionom sudu ali je ona odbijena, pa su se tako i stekli uslovi za održavanje prvog prpremnog ročišta koje je danas održano.

Džonić je pored teškog ubistva optužen i za nedozvoljenu proizvodnju, držanje, nošenje i promet oružja i eksplozivnih materija. Protiv njegovog sina S. Dž. za krivična dela teško ubistvo u pomoganju i nedozvoljene proizvodnje, držanja, nošenja i prometa oružja i ekplozivnih materija krivični postupak je obustavljen.

Porodica Đokić nestala u nedelju, u utorak alarmirana policija

Podsetimo, tročlana porodica Đokić, Goran (57), Gordana (56) i Lidija (25) iz Aleksinca poslednji put je viđena u nedelju, 26. septembra 2021. godine. Porodica je njihov nestanak prijavila policiji 28. septembra, kada su shvatili da menjačnica koju su držali, već drugi dan nije otvorena. 
Đokići se od nedelje nisu javljali na telefone, a tog dana su poslednji put bili aktivni na Viberu, izjavila je tada medijima njihova rođaka.

Od srede 29. septembra o slučaju nestale porodice počeli su da izveštavaju mediji, kada je intenzivirana i policijska potraga. Mediji su tada preneli da je njihov automobil "folksvagen pasat" crne boje snimila nadzorna kamera na perionici, kod mosta u Žitkovcu. Rođaci su svedočili da su Đokići bili kod Goranove majke u selu Moravac, i pretpostavljalo se da su se odatle uputili ka Aleksincu. 

"Bili su kod majke na večeri u nedelju i od nje otišli oko 12 sati uveče. U ponedeljak smo ih pozvali na fiksni telefon i niko se nije javio. Juče smo ih opet zvali tri puta i niko se nije javio. Kada sam došla s posla kući pozvala sam ih na mobilni i nisu se javili. Moja ćerka je otišla do njihove radnje, ali nikog nije bilo tamo. Potom smo otišli u policiju da prijavimo njihov nestanak",  navela je tada rođaka Verica Đokić.

Privatna arhiva

 

Kako su dani odmicali, a od Đokića nije bilo traga, policija je intezivirala istragu i apelovala na građane da pomognu u istrazi, ukoliko imaju bilo kakvu informaciju. Objavljen je i broj registarske tablice njihovog automobila. 

Četiri dana potrage

Policija je pretraživala okolna mesta pored kojih su, kako se pretpostavljalo, prolazili Đokići. Angažovani su pripadnici Žandarmerije, a helikopter MUP-a je nadletao područje. 

Pretražen je deo oko Moravskog Bujmira, koje se nalazi na nekoliko kilometara od Aleksinca, kao i okolina Moravca i okolnih sela, s posebnim fokusom na priobalje reke Južne Morave. Ronioci su pretraživali čak i Bovansko jezero.

U četvrtak, 30. septembra, policija je pretražila i stan porodice Đokić, u nadi da će naći neke tragove, ali ništa nije ukazivalo na to da su Đokići otputovali.  U petak su angažovani i vatrogasci, kao i helikopteri i kvadovi.

Međutim, dalja istraga je pokazala da porodica Đokić ipak te noći nije išla uobičajenim putem i da nisu skrenuli na prvoj raksrsnici, već su krenuli kontraputem. Ispostavilo se da ih je kamera poslednji put snimila u selu Tešice, koje je od Moravca udaljeno više od osam kilometara i to dva sata kasnije.

Kako su pronađeni automobil i tela?

Drugog oktobra, u ataru sela Tešica, prema Trnavi, desno od puta pored Morave, pronađen je zapaljen automobil, koji je, ispostaviće se, pripadao nestaloj porodici.

Automobil je policija pronašla na nepristupačnom terenu i tada blokirala područje kako ne bi došlo do uništavanja dokaza. U automobilu nisu pronađena tela, te je potraga za Đokićima nastavljena. Policija je nešto kasnije pronašla i spaljena tela članova porodice Đokić, u šipražju u ataru sela Moravac, osam kilometara dalje od automobila.

Po nalogu višeg javnog tužioca u Nišu, tela su odvezena na obdukciju, a policija je od tog trenutka počela da radi na rasvetljavanju ubistva. Direktor policije je tada rekao da je ubica pokušao detaljno da isplanira zločin, a kao motiv naveo da se najverovatnije radi o koristoljublju.

Komentari (0)

Srbija