Aktuelno

Počelo suđenje za slučaj koji je šokirao Srbiju: Džonić se izjasnio da nije kriv za ubistvo porodice Đokić iz Aleksinca

Komentari

Autor: Euronews Srbija

14/03/2023

-

12:27

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

U Višem sudu u Nišu je počelo suđenje Goranu Džoniću, optuženom za ubistvo tročlane porodice Đokić iz Aleksinca 16. septembra 2021. godine. Na suđenju, koje je otvoreno za javnost, Džonić je detaljno izneo svoju odbranu, dok je na pripremnom ročištu, kratko negirao optužbe.

Kako javlja reporterka Euronews Srbija, Džonić se i ovoga puta izjasnio da nije kriv. Njegova advokatica Biljana Pešić rekla je da on zbog bolesti nije mogao da izvrši zločin, kao i da premešta tela do jame zbog čega traži novo psihijatrijsko veštačenje, da se preispita može li da prati suđenje, budući da je duže vreme proveo u pritvoru.

"Tražili smo izvođenje svih onih dokaza koji su nam prethodno bili odbijeni na pripremnom ročištu, da se izvede još par veštačenja. U pitanju je veštačenje video-snimaka vozača i vozača skutera da se utvrdi da li je to lice koje je vozilo skuter Goran Džonić, tražimo i veštačenje opšteg zdravstvenog stanja, da se vidi u kakvom je stanju i da li je on mogao da izvrši to što mu se stavlja na teret. Tražili smo i ukidanje pritvora", rekla je Pešić u izjavi za medije.

Tanjug/Dimitrije Nikolić

 

Odbrana takođe traži da se saslušaju policajci koji su ga saslušali prvi put. Džonić pak, u iznošenju odbrane kaže da se "ne seća ranijih iskaza", tek delimično onog od 14. jula. Kaže da je u noći zločina celu noć proveo u garaži na placu i radio do ranog jutra, a da je pre toga bio na pecanju sa komšijom.

Tvrdi da ne zna ni odakle je novac koji je pronađen u voćnjaku i odakle njegov DNK na novcu i šaržeru. Ističe da ima i problem sa pamćenjem, a na primedbu sudije kako se onda seća stvari od pre pet godina, kaže da je zbog toga što su ga "policajci tukli".

Euronews

Džonić je pored teškog ubistva optužen i za nedozvoljenu proizvodnju, držanje, nošenje i promet oružja i eksplozivnih materija. Protiv njegovog sina Stefana Džonića za krivična dela teško ubistvo u pomoganju i nedozvoljene proizvodnje, držanja, nošenja i prometa oružja i ekplozivnih materija krivični postupak je obustavljen.

Goran Džonić optužnicom se tereti za ubistvo Gorana (57), Gordane (56) i njihove ćerke Lidije (25). Istraga u ovom slučaju bila je sprovedena i protiv braće iz Moravca i drugog Džonićevog sina, ali su oni pušteni iz pritvora i nisu se našli na optužnici. 

Slučaj koji je uznemirio Srbiju

Vlasnik menjačnice Goran Đokić iz Aleksinca, njegova supruga i ćerka ubijeni su 26. septembra prošle godine. Ubistvo tročlane porodice uznemirilo je celu Srbiju. Njihov nestanak su prijavili rođaci. Kako su tada pričali za medije, rekli da sumnjaju da se nešto čudno dešava jer menjačnica koju su držali, već drugi dan nije otvorena. 

Od srede 29. septembra o slučaju nestale porodice počeli su da izveštavaju mediji, a tada je intenzivirana i policijska potraga. Međutim, potraga se završila tragično. Njihova tela su pronađena 2. oktobra u ataru aleksinačkog sela Moravac i bila su spaljena i zakopana. Njihov, takođe spaljeni "folksvagen pasat" pronađen je desetak kilometara dalje, u selu Tešica.

U javnosti je odmah bilo mnogo nagađanja o motivima i izvršiocima ubistva. Pretpostavljalo se da su ubice već pobegle iz zemlje, ali dvadesetak dana kasnije, odjeknula je vest o hapšenju osumnjičenog za učešće u ubistvu. Tada je uhapšen Goran Džonić. Odmah su se pojavili navodi da je reč o vatrogascu u penziji, što je kasnije i potvrđeno.

Privatna arhiva

 

Istog dana ekipe policije su ispred kuće osumnjičenog prekopavale teren u potrazi za novim tragovima i dokazima koji bi pomogli u rasvetljavanju ubistva.

Meštani sela Moravac bili su u šoku zbog hapšenja njihovog komšije Gorana Džonića. Neki od njih su tada u razgovoru sa reporterkom Euronews Srbija rekli da su osumnjičeni i Đokići bili u dobrim odnosima. Čak su naveli i da je navodno Džonić često radio oko Đokićevog automobila.  Naročito je ostao upečatljiv detalj da je Džonić bio i na sahrani porodice Đokić i da je izgledao da mu je njihova smrt teško pala. 

Kako je izvršen zločin?

Još dok je trajala potraga za osumnjičenima, direktor policije Vladimir Rebić je rekao da su Đokići, kako se pretpostavlja, ubijeni u noći između nedelje i ponedeljka između 00.24 i 2.05 sati, odnosno kada je prvi i drugi put viđeno njihovo vozilo na delu asfaltnog puta u Moravcu.

Rebić je objasnio da je put od Moravca do sela Tešica (gde je pronađen spaljeni automobil Đokića), dug oko osam kilometara, i da je loš jer je reč o nasipu na Južnoj Moravi. Prema tome, dodao je, vožnja je trebalo da traje oko pola sata.

"Oni su na tom području proveli gotovo 100 minuta, što ukazuje da je ubica imao sigurno nekih 70 minuta da izvrši taj monstruozni zločin i da pokuša da ga prikrije", rekao je Rebić.

On je rekao i da su Đokići oteti u selu Moravac, da su potom ubijeni i odvezeni na drugu lokaciju, a njihova tela su spaljena i posmrtni ostaci skriveni ispod otpada.

Komentari (0)

Srbija