Aktuelno

Suđenje Belivukovom klanu: Okrivljeni-saradnik opisao brutalno ubistvo Gorana Mihajlovića

Komentari

Autor: Tanjug

07/04/2023

-

16:10

Suđenje Belivukovom klanu: Okrivljeni-saradnik opisao brutalno ubistvo Gorana Mihajlovića
Suđenje Belivukovom klanu: Okrivljeni-saradnik opisao brutalno ubistvo Gorana Mihajlovića - Copyright Tanjug/Vladimir Sporčić

veličina teksta

Aa Aa

U Specijalnom sudu u Beogradu danas je ispitivanjem okrivljenog-saradnika Bojana Hrvatina nastavljeno suđenje organizovanoj krimnalnoj grupi Veljka Belivuka i Marka Miljkovića, čiji se pripadnici potvrđenom optužnicom terete za sedam ubistva, trgovinu drogom, nošenje i držanje oružja, otmice i silovanje.

Miljković je pitao Hvratina gde je bio 20. aprila 2020. godine i da li ima neke veze sa pokušajem ubistva Marka Miljkovića na groblju Lešće, na šta je Hrvatin odgovorio "ne".

U jednom trenutku došlo je do prepirke između Hrvatina i Miljkovića, kada je Hrvatin rekao Miljkoviću "ti si hrabar momak" na šta je Miljković rekao "hvala ti, za razliku od tebe".

Nebojša Janković je ispitivao Hrvatina o otmici Zdravka Radojevića, postavljao mu je pitanja ko je koja kola tada vozio i izazvao lažnu saobraćajnu nesreću kao i da je Janković vozio jedan automobil a na glavi je imao masku i kapu, kako tvrdi Hrvatin.

Odgovarajući na Jankovićevo pitanje "da li ja mrzim Gorana Veličkovića, pošto si rekao da su ga svi mrzeli a Mljković najviše", Hrvatin je odgovorio da ne zna to, dodajući da je tada rekao da su Veličkovića mrzeli Belivuk, Miljković i braća Miloš i Marko Budimir.

Hrvatin je naveo da je Jankovićev nadimak na kriptovanoj aplikaciji "Skaj" bilo "Helboj" ali su ga svi zvali Hel i dodao da se i on dopisivao sa njim kada su išli u kuću u Ritopeku da pomognu Vladi Draganiću oko industrijske mašine za mlevenje mesa.

Janković je pitao Hrvatina "Da li, pošto si rekao da si ti ležao u zatvoru nedužan za ubistvo, pokušavaš da smestiš ovim ljudima iza robiju da ne bi dana proveo u zatvoru" na šta je Hrvatin rekao da mu je tadašnji režim to namestio jer je već bio u zatvoru zbog nekog navijačkog dela.

Odgovarajući na pitanja advoakta odbrane, Hrvatin je rekao da Aleksa Stošić nije bio obezbeđenje Belivuku i Miljkoviću.

Hrvatin se nagodio sa tužilastvom da za kaznu zatvora od 15 godina da priča o krivičnim delima za koja se ova gruupa optužnicom tereti.

Hrvatin: Belivuk i Miljković su namestili momke da ubiju Bojana Mirkovića

Hrvatin je tokom suđenja rekao da su Veljko Belivuk i Marko Miljković "namestili momke" za ubistvo Bojana Mirkovića u naselju Belvil.

"Ako su mogli Belivuk i Miljković da nameste momke za ubistvo Bojana Mirkovića u Belvilu, zašto ja sad ne mogu da pričam kad smo svi pohapšeni", rekao je okrivljeni-saradnik odgovarajući na pitanja Miljkovićevog advokata Vladimira Petrovića.

Za Mirkovićevo ubistvo suđenje je u toku i Lazar Tejić je optužen kao neposredni izvršilac ubistva, dok su optuženi za teško ubistvo u saizvršilaštvu njegov očuh Bojan Kovačević, kao i Ivan Nikčević i Dušan Kokoruž.

Mirković je iz pištolja ubijen 12. novembra 2020. godine u garaži zgrade u beogradskom naselju Belvil.

E-Stock

 

Hrvatin je naveo i da su pripadnici grupe planirali ubistvo vođe navijača "Rada" Dragana Supurovića, koji je, kako tvrdi Hrvatin, postavio bombu nekom muškarcu na Banovom brdu.

"Bilo je spremno 100.00 evra za njegovo ubistvo, ali je Miljković rekao da će da se da 50.000 evra, a u tome je trebalo da učestvuju Luka Perenčević, Vlada Kovačević i Darko Maletić, dok je Belivuk tražio da se to odloži i da se približimo Supuroviću, odnosno da mu on dojavi da mu  se sprema zločin. Sad mi je jasno da je Belivuk bio 'dupljak' jer je on dojavio Supuroviću da se sprema njegova likvidacija kako bi prezueli  'Radovu' tribinu i poslove sa drogom", rekao je Hrvatin.

Spasojević: Miljković je ubio Vlastimira Miloševića

Svoje izgaganje na suđenju kriminalnoj grupi Veljka Belivuka i Marka Miljkovića započeo je i okrivljeni-saradnik Nikola Spasojević.

Spasojević je ispričao da je sa Miljkovićem išao u srednju školu, nakon čega su zajedno radili obezbeđenje, dodajući da je njega Miljković krstio.

U nekom trenutku su se prema rečima Spasojevića, Miljković i on udaljili, ali se po prethodnom dogovoru našao sa njim u Pančevu 2016. godine, kada mu je Miljković rekao da planira da ubije Vlastimir Miloševića.

"Miljković mi je tada rekao: 'Ili si sa mnom, ili protiv mene'", naveo je Spasojević i dodao da je Miljković bio u konfliktu sa Miloševićem, kao i da su mu bacili "molotovljev koktel" na stan u Krnjači.

Spasojevć tvrdi da je tada mogao da bira od dva zla manje ili veće, navodeći da je pristao da opservira Miloševića, jer je u istoj zgradi živela njegova bivša devojka.

Prema rečima Spasojevića, Belivuk se priključio Miljkoviću u septembru 2016. godine, a po nagovoru Miljkovića u jednom trenutku je odneo Miloševiću dva grama kokaina, kada je pokušao da ga upozori da mu Miljković sprema likvidaciju, ali mu je Milošević tada izvadio pištolj i rekao da se ne plaši nikoga.

Screenshot

Marko Miljković i Veljko Belivuk

On je pričao kako je bila nameštena kamera ispred zgrade Miloševića kako bi ga pripadnici klana opservirali, a tu kameru su, takođe po nalogu Miljkovića, posle ubistva skinuli.

Spasojević tvrdi da mu je Miljković kasnije rekao da je on ubio Miloševića i da ga je ta likvidacija koštala 100.000 evra, nakon čega je dodao: "Ne znam da li je taj novac bio za podmićivanje policije ili ljudi iz pravosuđa".

Spasojević opisao ubistvo Mihajlovića

Pričajući o ubistvu Gorana Mihajlovića, Spasojević je rekao da ga je Belivuk pozvao i dao spisak stvari da kupi, među kojima su bile stare gume većeg profila, više kesa ćumura, molerske kape, najlone tanje i deblje,  kombinezone, lance, kablove, eksere, čekiće, korita, a koje su 20 dana pre otmice i ubistva Mihajlovića odneli na plac u Surduk.

Spasojević je detaljno opisao kako izgleda kuća, šupa i dvorište u Surduku.

Belivuk mu je jedan dan rekao da dođe u kuću u Ritopeku kako bi im pomogao nešto tokom noći, a Miloš Budimir mu je pokazao put do kuće.

Kada je došao u kuću Belivuk mu je pokazao skrivenu prostorijiu u kojoj je bio vezan Mihajlović, kojem su, kako je pojasnio Spasojević, ruke bile vezane od šake do lakta kao i noge i ležao je na pločicama na dva najlona.

Belivuk je Spasojeviću tada ispričao da će ga ubiti i njegovo telo spaliti kasnije, ali je Belivuk od Spasojevića tražio, kako tvrdi okrivljeni-saradnik, da nađe kamion i pesak kako bi telo Mihajlovića odneli do mesta gde će ga zapaliti, dok im je pesak služio da prekriju telo u kamionu u slučaju da ih policija zaustavi.

"Pokušao sam da pričam sa Mihajlovićem, on mi je tada rekao da ne sme da mi kaže kako se zove, jer mu je Miljković obećao da će ga pustiti, a ja nisam hteo da mu kažem da ga neće pustiti", rekao je Spasojević i dodao da mu je Mihajlović tada rekao da ima jednogodišnju ćerkicu i da ima 20 ili 21 godinu, kao i da "radi skank".

Spasojević je rekao da je tada pitao Mihajlovića kako je završio tu, na šta mu je on odgovorio da su ga namestili drugari, a na pitanje da li želi da jede ili pije.

"Mihajlović mi je rekao da mu se ide u toalet, što sam ja preneo Vladi Draganiću koji je rekao, ma pusti ga, ja nisam imao srca da ga pustim da izvrši malu nuždu u donji veš, pa sam ga zajedno sa Draganićem podigao i odveo ga do toaleta" ispričao je Spasojević.

Okrivljeni-saradnik je naveo da je sledeće jutro otišao po kamion, dodajući da je tada Mihajlović još bio živ. Kada je dovezao kamion i ušao u skrivenu prostoriju, video je Mihajlovića kako leži zavezan u najlon i pokušao je da ga probudi, kako tvrdi, kada su Miljković Belivuk i ostali pripadnici klana počeli da se smeju jer je Mihajlović već bio mrtav.

Spasojević tvrdi da na Mihajloviću nisu bili tragovi nekih povreda, a zatim su ga stavili u kamion i odvezli u kuću u Surduk.

Pripadnici grupe su Mihajlovićevo telo, kako je naveo Spasojevć stavili na gume i ćumur i zapalili, a ubrzo je kako tvrdi, nastala tolika vatra da su prolaznici zastajali da vide da li se kuća zapalila.

"U jednom trenutku video sa da Veljko priča sa komšinicom, nakon čega nam je rekao da se zabrinula i njegov komentar je bio 'da je prišla bliže morao bih i nju'", rekao je Spasojević.

Belivuk je, kada je pao mrak, ugasio vatru ali Mihajlovićevo telo nije izgrelo skroz, kako tvrdi Spasojević, nisu pluća i srce izgoreli, zbog čega je kako dodaje, Belivuk stavio u vodu ostatak tela i nakon toga isekao sekirom.

Spasojević je rekao da je Belivuk delove Mihajlovićevog tela prosuo sa Pupinovog mosta.

Tokom suđenja Spasojević je rekao da se plašio da će Belivuk i Miljković pomisliti da ih je on odao policiji za ubistvo Vlastimira Miloševića, jer su vođe bile u pritvoru kao optužzeni za to ubistvo, dok je on bio na slobodi.

Okrivljeni-saradnik Spasojević se nagodio sa tužilaštvom da za kaznu zatvora od 14 godina priča o krivičnim delima za koja se pripadnici grupe terete.

Advokati nekoliko optuženih pripadnika tražili su ukidanje pritvora za svoje branjenike, a sudsko veće je odbilo predloge i zakazalo sledeće suđenje za 24. april.

Pripadnici grupe terete se za sedam ubistava, trgovinu drogom, nošenje i držanje oružja, omtice i silovanje.

Ukinut pritvor pripadniku Belivukove grupe

Aleksa Dunjić jedan od optuženih pripadnika organizovane kriminalne grupe Veljka Belivuka i Marka Miljkovića pušten je da se brani sa slobode.

Dunjiću je pritvor ukinut između dva suđenja i on je na današnje suđenje došao sa slobode. Pored Dunjića, sa slobode se brani još nekoliko pripadnika ove grupe.

Dunjiću se optužnicom na teret stavlja krivično delo udruživanje radi vršenja krivičnih dela i otmica I.S. na stadionu u Humskoj.

 

Komentari (0)

Srbija