Aktuelno

Slučaj zlostavljanja devojčice: Ministarstvo traži da se utvrdi odgovornost zaposlenih u Centru i procene roditelji

Komentari

Autor: Tanjug, Euronews Srbija

28/04/2023

-

16:45

Slučaj zlostavljanja devojčice: Ministarstvo traži da se utvrdi odgovornost zaposlenih u Centru i procene roditelji
Euronews Srbija, 24sedam/Katarina Mihajlović - Copyright Euronews Srbija, 24sedam/Katarina Mihajlović

veličina teksta

Aa Aa

Ministarstvo za brigu o porodici i demografiju naložilo je povodom slučaja teško zanemarene devojčice iz Mirijeva Gradskom centru za socijalni rad Beograd da utvrdi odgovornost zaposlenih koji su postupali u ovom slučaju i da se procene roditeljski kapaciteti oca koji je u stanu držao zatočenu ćerku, i da se u skladu sa rezultatima podnese tužba za lišavanje roditeljskog prava. Takođe je naloženo da se procene roditeljski kapaciteti majke koja je već delimično lišena roditeljskog prava. Protiv oca devojčice je juče podignuta optužnica za nasilje u porodici, kao i za zlostavljanje i mučenje.

MInistarstvo je saopštilo da je sprovelo nadzor nad radom Gradskog centra za socijalni rad Beograd i postupajućih odeljenja, povodom slučaja teško zanemarene maloletne devojčice od strane svojih roditelja. Kako se navodi, nakon sprovedenog nadzora je naloženo rukovodiocu Gradskog centra za socijalni rad Beograd da preduzme mere iz svoje nadležnosti i pokrene disciplinski postupak i utvrdi odgovornost zaposlenih u odeljenjima koja su postupala u ovom slučaju. 

Gradskom centru za socijalni rad Beograd naloženo je da obezbedi odeljenje za dalju zaštitu maloletne devojčice i odmah započne i efikasno sprovede celovitu stručnu procenu roditeljskih kapaciteta i kompetencija oca deteta za vršenje roditeljskog prava i da u skladu sa rezultatima stručne procene i zakonskim ovlašćenjima odmah podnese tužbu za njegovo potpuno lišavanje roditeljskog prava.

Takođe, naloženo je da se obezbedi sprovođenje celovite stručne procene roditeljskih kapaciteta i kompetencija majke deteta, koja je važećom sudskom odlukom delimično lišena roditeljskog prava, sa pravom da održava lične odnose sa detetom, i da u skladu sa ishodima procene donese zaključak o celishodnosti pokretanja sudskog postupka za njeno potpuno lišavanje roditeljskog prava

Gradski centar za socijalni rad Beograd treba da u roku od 30 dana od prijema ovih naloga dostavi Ministarstvu izveštaj o realizaciji naloženih mera.  

Podignuta optužnica protiv oca devojčice

Inače, Prvo osnovno javno tužilaštvo u Beogradu je juče podiglo Optužnicu protiv Uroša P., koji je držao u stanu zatočenu ćerku (8). Njemu se na teret stavljaju krivično delo nasilje u porodici, kao i zlostavljanje i mučenje. Tužilaštvo traži da bude osuđen na maksimalnu kaznu zatvora i da mu se izrekne obavezno lečenje od narkomanije i alkoholizma.

"Optužnicom koja je podneta Prvom osnovnom sudu u Beogradu dana 27.04.2023. godine okrivljenom U.P. je stavljeno na teret da je tokom 2022. godine do 24.03.2023. godine bezobzirnim ponašanjem ugrožavao telesni integritet i duševno stanje svoje maloletne ćerke,  čime je učinio krivično delo Nasilje u porodici iz čl. 194 st. 3 u vezi sa st. 1 КZ u sticaju sa krivičnim delom Zlostavljanje i mučenje iz čl. 137 st. 2 КZ koje je učinio na štetu emotivne partnerke I.L. na taj način što ju je u kontinuitetu zastrašivao, pretio, vređao je i držao zatvorenom", navedeno je u saopštenju Prvog osnovnog javnog tužilaštva.

U toku istrage tužilaštvo je u svojstvu svedoka ispitalo emotivnu partnerku okrivljenog, njegovu bivšu suprugu, kao i policijsku službenicu PS Palilula koja je prilikom intervencije po nalogu tužilaštva pronašla devojčicu u kupatilu stana, te je naloženo neuropsihijatrijsko veštačenje iz čijeg nalaza proizlazi da je okrivljeni bio uračunljiv u vreme izvršenja krivičnog dela, da je sposoban da učestvuje u krivičnom postupku, kao i da je isti zavistan od upotrebe opojnih droga i od upotrebe alkohola.

Takođe je pribavljena medicinska dokumentacija koja se odnosi na zdravstveno stanje maloletne oštećene, preciznije dokumentacija koja se odnosi na stanje u kom je devojčica primljena na lekarske preglede, kao i u kakvom zdravstvenom stanju se sada nalazi.

Naime, nakon što je dana 24.03.2023. godine izvršen pretres stana na teritoriji GO Zvezdara u kome je pronađena maloletna oštećena, dežurni zamenik javnog tužioca je naložio policijskim službenicima da raspišu potragu za osumnjičenim koji se dao u bekstvo, te je okrivljeni dana 28.03.2023. godine pronađen, lišen slobode i doneto je rešenje o njegovom zadržavanju u trajanju od 48 časova.

Nakon saslušanja, na predlog tužilaštva, Prvi osnovni sud u Beogradu je doneo rešenje kojim se prema okrivljenom određuje pritvor u trajanju od 30 dana po svim zakonskim osnovima i isti je dana 26.04.2023. godine produžen rešenjem sudije za prethodni postupak za još 30 dana.

Na kojim je sve tačkama mogla da se upali "crvena lampica"?

Podsetimo, i zaštitnik građana je krajem marta reagovao na osnovu objava u medijima  da je u beogradskom naselju Mirijevo otac godinama držao svoje dete u izolaciji u stanu u lošim higijenskim uslovima, kao i da je porodica na evidenciji Gradskog centra za socijalni rad- 

Odgovore na pitanje ko je zatajio u lancu nadležnih institucija zatražio je od od šest nadležnih organa: MUP-a, Ministarstva za brigu o porodici, nadležnih odeljenja Centara za socijalni rad Palilula i Zvezdara, potom od lokalne samouprave Zvezdara, kao i od Dom zdravlja.

Pašalić je najpre zatražio informacije i sudske odluke Prvog osnovnog suda u Beogradu, a zatim i od Gradskog centra za socijalni rad u Beogradu, čija su dva odeljenja - Palilula i Zvezdara, radili sa porodicom. 

On je od njih zahtvao da mu najkasnije u roku od 15 dana dostave podatke o aktivnostima tih odeljenja u dosadašnjem radu sa porodicom, imajući u vidu da je porodica na evidenciji centra od rođenja deteta.

Od Gradskog centra je zatražio i podatke da li je dete pohađalo predškolski program, da li sada pohađa osnovnu školu i da li je organ starateljstva preduzeo mere kako bi detetu bilo omogućeno ostvarivanje prava na obrazovanje.

Od domova zdravlja Zvezdara i Palilula tražio je da ga u istom roku obaveste da li je dete lečeno u tim ustanovama, da li su zdravstveni radnici do sada primetili znake nasilja ili roditeljskog zanemarivanja u pogledu zdravstvenog statusa deteta, između ostalog i da li je uredno vakcinisano.

Od Uprave Gradske opštine Zvezdara se tražio je da obavesti da li dete pohađa osnovnu školu, da li je prethodno pohađalo pripremni predškolski program i da li je u vezi sa tim informacijama Uprava preduzimala aktivnosti iz svoje nadležnosti ukoliko je detetu postupanjem roditelja bilo uskraćeno ostvarivanje prava na obrazovanje i vaspitanje.

Od Ministarstva za brigu o porodici i demografiju Pašalić je tražio da izvrši vanredni stručni nadzor nad radom Gradskog centra za socijalni rad u Beogradu - Odeljenja Palilula i Zvezdara, a od policije da ga obaveste o preduzetim aktivnostima po prijavama u prethodnom periodu, kao i aktivnostima preduzetim od saznanja da je dete žrtva nasilja i roditeljskog zanemarivanja.

Sve navedene ustanove su zapravo tačke gde je mogla da se upali "crvena lampica" da nešto nije u redu, a sada se, prema poslednjim navodima Pašalića, ovaj broj proširio za još četiri institucije. Za sada sve one su ostale u mraku.

Komentari (0)

Srbija