Aktuelno

Saslušan otac dečaka koji je pucao u školi "Vladislav Ribnikar"

Komentari

Autor: Euronews Srbija

05/05/2023

-

15:33

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

U Višem javnom tužilaštvu u Beogradu saslušan je V. K. (47), otac dečaka koji je u Osnovnoj školi Vladislav Ribnikar na Vračaru ubio devet osoba, a ranio sedam ljudi.

Ocu se na teret stavlja krivično delo Teška dela protiv opšte sigurnosti iz člana 288. stav 2, u vezi člana 278 stav 1 Krivičnog zakonika, saopštilo je Tužilaštvo.

Osumnjičeni je na saslušanju negirao izvršenje krivičnog dela i detaljno je izneo odbranu.

Sumnja se da je V. K. u prethodnom periodu obučavao svog sina K.K. (13) da rukuje vatrenim oružjem i municijom, tako što ga je vodio u streljački klub kako bi uvežbavao gađanje meta iz vatrenog oružja, uprkos činjenici da dete ima 13 godina i da takva aktivnost i obuka očigledno ne odgovaraju njegovoj životnoj dobi.

Takođe, V. K. je, kako se sumnja, postupio suprotno odredbi čalana 32 stav 1 Zakona o oružnju i municiji i suprotno članu 2 stav 1 Pravilnika o prostorno tehničkim uslovima za bezbedno smeštanje oružja i municije, jer nije obezbedio uslove za bezbedan smeštaj i čuvanje oružja i municije tako da ono ne može doći u posed neovlašćenih lica, odnosno da bude zaključano i posebno odvojeno u sefovima, kasama ili sličnim ormarima koji se ne mogu lako otvoriti.

Sumnja se da je usled ovakvog njegovog postupanja 3. maja 2023. godine njegov sin K.K uspeo da dodje u posed pištolja marke CZ Shadow, kalibra 9x19mm i pištolja marke Ruger MK kalibra 22 mm LR, za koje osumnjičeni V. K. poseduje dozvole nadležnog organa, a koje se nalazilo u nepravilno obezbeđenom metalnom sefu u ormaru koji se nalazi u predsoblju stana.

Dete je oružje i municiju ponelo sa sobom u OŠ "Vladislav Ribnikar" u Beogradu, koju inače pohadja, gde je ispalio veliki broj hitaca i lišio života radnika obezbeđenja i osmoro učenika, a teško ranio šestoro učenika i nastavnicu škole.

Osumnjičeni je na saslušanju negirao izvršenje krivičnog dela i detaljno je izneo odbranu.

Tužilaštvo će predložiti  sudiji za prethodni postupak Višeg suda u Beogradu da osumnjičenom odredi pritvor da ne bi uticao na svedoke, da ne bi  ponovio krivično delo u kratkom vremenskom periodu i zbog uznemirenja javnosti.

Podsećamo da K.K. nije krivično odgovoran jer prema važećim propisima,  jer nema navršenih 14 godina života. Smešten je radi opservacije u odgovarajuću psihijatrijsku ustanovu za decu i omladinu.

Komentari (0)

Srbija