Aktuelno

MUP: Nadzor rada strelišta u skladu sa merama Vlade Srbije

Komentari

Autor: Euronews

09/05/2023

-

19:42

MUP: Nadzor rada strelišta u skladu sa merama Vlade Srbije
Ilustracija - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Uprave za upravne poslove, u skladu sa merama Vlade Srbije o kontroli streljana, vrše nadzor nad radom strelišta koja imaju registrovano oružje, saopšteno je danas iz MUP-a.

Nadzor se vrši u cilju kontrole odgovornog lica i zatečenih zaposlenih lica - da li imaju izdata odobrenja za rapoređivanje zaposlenih lica koja dolaze u kontakt sa oružjem (moraju ispunjavati sve uslove iz čl. 11 Zakona o oružju i municiji).

Nadzor se vrši i u cilju kontrole prostorno-tehničkih uslova za bezbedan smeštaj i čuvanje oružja - da li je oružje uskladišteno na zakonom propisan način u mestu sedišta pravnog lica, odnosno da li je smešteno u posebnoj prostoriji u metalnim ormarima, kasama, sefovima i trezorima i da li se oružje drži odvojeno od municije.

Nadzor se obavlja i zbog kontrole oružja - da li zatečeno oružje odgovara broju i podacima o oružju koji se za to pravno lice vode u evidencijama ovog ministarstva.

Iz MUP-a dodaju da se nadzor vrši i u cilju kontrole evidencije o nabavljenom oružju i osnovnim delovima; nabavljenoj municiji; o potrošenoj municiji i o zaposlenima – da li se evidencije vode na propisanim obrascima, da li se vode uredno i ažurno i da li se čuvaju trajno, da li se uredno izdaju propisane isprave za prenos oružja i municije, kao i evidencije o licima obučenim za rukovanje vatrenim oružjem i izdatim potvrdama o pohađanju obuke i izdatim uverenjima o obučenosti u rukovanju vatrenim oružjem ukoliko se na strelištu izvodi i obuka u rukovanju vatrenim oružjem.

Takođe, u nadležnosti Sektora za vanredne situacije je izdavanje mišljenja o ispunjenosti prostorno-tehničkih uslova za bezbedan smeštaj i čuvanje oružja i municije, kao i davanje mišljenja u vezi sa korišćenjem strelišta, dodaju iz MUP-a.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija