Aktuelno

Izvinjenje MUP-a zbog dopisa školama da naprave spiskove "problematične dece": Načinjen nesmotren potez

Komentari

Autor: Euronews Srbija

10/05/2023

-

11:12

Izvinjenje MUP-a zbog dopisa školama da naprave spiskove "problematične dece": Načinjen nesmotren potez
Izvinjenje MUP-a zbog dopisa školama da naprave spiskove "problematične dece": Načinjen nesmotren potez - Copyright Tanjug/Tara Radovanovic

veličina teksta

Aa Aa

Nedelju dana nakon tragedije koja se desila u OŠ "Vladislav Ribnikar" na Vračaru gde je živote izgubilo devet osoba, a više njih ranjeno, u javnosti su se pojavili navodi je MUP od škola tražio spiskove dece koja "mogu biti problematična".

Naime, na ovo je juče ukazao Nezavisni sindikat prosvetnih radnika Srbije, dok su se nakon toga oglasili iz policije i naveli da nikakav nalog slične vrste nije došao iz MUP-a i da su dve policijske uprave, u Užicu i Kikindi, "načinile nesmotren potez".

Ovim povodom oglasio se i Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti navodeći da je varedni inspekcijski nadzor utvrdio da MUP nije izdalo direktivu, već da su takve dopise samoinicijativno slale lokalne policijske uprave u Užicu i Kikindi.

Državni sekretar Ministarstva unutrašnjih poslova dr Željko Brkić izjavio je da je dopis koje su poslale školama policijske uprave Užice i Kikinda, a u kojima se traži spisak problematične i asocijalne dece koja su u riziku od nasilja, motivisan dobrim namerama, ali da je nesmotreno definisan zbog čega se izvinio građanima.

"Nikakav takav nalog nije došao od strane Ministarstva unutrašnjih poslova. Kao što ste mogli da vidite u tekstu dopisa, on je motivisan dobrim namerama i njegova pozadina je želja naših policijskih službenika da urade sve što je u njihovoj moći da se bezbednost učenika i nastavnika podigne na što viši nivo", objasnio je Brkić.

Ukazao je da su ove dve policijske uprave "napravile nesmotren potez", tražile da se dostave podaci za koje Ministarstvo unutrašnjih poslova nema ovlašćenja da ih pribavlja, navodi se u saopštenju MUP-a.

"Želim da se izvinim svima onima koji su se osetili uznemireno zbog ovakvog dopisa i da im poručim da nemaju obavezu da na njega odgovaraju, niti će ovakvi dopisi više stizati bilo kojoj školskoj upravi", naglasio je državni sekretar Ministarstva unutrašnjih poslova.

Euronews Srbija/Printskrin

 

Podvukao je da su policijske uprave u Užicu i Kikindi samostalno i na svoju incijativu poslale ovaj dopis i da nikakav nalog, ni usmeni ni pisani, nije došao organizacionim jedinicama Direkcije policije da postupe na ovaj način.

Govoreći o pojačanom prisustvu policije u blizini škola, Brkić je ukazao da od ponedeljka 3.500 policijskih službenika brine o bezbednosti učenika u 1.800 škola.

"Mi ćemo sa ovim aktivnostima intenzivno nastaviti do kraja školske godine, kao i u školskoj 2023/2024. godini", rekao je Brkić.

Vanredni inspekcijski nadzor Poverenika: MUP nije izdao direktivu za dopis

Ovim povodom oglasio se i Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti navodeći da je varedni inspekcijski nadzor utvrdio da Ministarstvo unutrašnjih poslova nije izdalo direktivu da se od škola traži spisak "problematične" i "asocijalne" dece, već da su takve dopise samoinicijativno slale lokalne policijske uprave u Užicu i Kikindi.

Kako se navodi, Poverenik je takođe, tokom vanrednog inspekcijskog nadzora, utvrdio da je Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja uputilo direktivu školama da se MUP-u ne dostavljaju nikakvi podaci u vezi sa tim dopisom.

Pored toga, utvrđeno je da školske uprave Užica i Kikinde, koje su  dobile dopis policijskih uprava, nisu pravile takve spiskove, niti su ih dostavljale MUP-u, jer bi to bilo u suprotnosti sa zakonom propisanim procedurama.

U saopštenju se ukazuje da je, povodom interesovanja i zabrinutosti građana u vezi sa tim dopisima upućenim školama, Poverenik u skladu sa svojim ovlašćenjima bez odlaganja sproveo postupak vanrednog inspekcijskog nadzora prema Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i MUP-u.

Nezavisni sindikat prosvetnih radnika Srbije: MUP traži spisak "problematične dece"

Podsetimo, Nezavisni sindikat prosvetnih radnika Srbije oglasio se juče na svom Fejsbuku sa tvrdnjom da se po nalogu MUP-a, školama traže spiskovi dece koja mogu biti problematična.

Iz Sindikata je rečeno da Ministarstvo prosvete mesecima ignoriše predlog da se izmenama prosvetnih propisa omogući nastavnicima da sa časa suspenduju učenike koji remete nastavu, a sada Ministarstvo unutrašnjih poslova od škola zahteva pravljenje spiskova "problematičnih" učenika da bi se njima bavila policija.

"U pitanju je skandalozno ponašanje primereno policijskim, a ne demokratskim društvima. NSPRS poziva škole da odbiju pravljenje spiskova "problematičnih" učenika, a Vladu da uputi učenicima, roditeljima i nastavnicima javno izvinjenje zbog slanja takvog dopisa školama. Mir i spokoj u škole ne mogu da uvedu naoružani policajci niti njihovi doušnici koji će da cinkare koje dete ‘nije dobro’, zato što represija ne otklanja uzroke nasilja u školama. U vaspitnom procesu, koji je ključan za smanjenje nasilja, potrebno je sistemsko jačanje uloge nastavnika, a ne policije", navedeno je u saopštenju.

Dve tragedije potresle Srbiju

Dve masovne pucnjave koje su se odigrale prošle ndelje u razmaku od nepunih 48 sati. Prvo je trinaestogodišnjak u prošlu sredu u OŠ "Vladislav Ribnikar" na Vračaru iz vatrenog oružja ubio osmoro učenika i radnika obezbeđenja. 

Nova tragedija dogodila se u noći između četvrtka i petka u okolini Mladenovca kada je dvadesetogodišnji mladić idući kroz nekoliko sela iz automatske puške ubio osam osoba, a ranio 14. 

Trinaestogodišnji napadač u OŠ "Vladislav Ribnikar" nalazi se u Klinici za neuropsihijatriju, dok je napadač iz Mladenovca saslušan i određen mu je pritvor. Kako je ranije danas potvrđeno za Euronews Srbija, uhapšen je i otac napadača iz Mladenovca.

MUP je saopštio da je nakon poziva za predaju nelegalnog oružja u prva dva dana predato više neko u poslednje tri kampanje zajedno. Opširnije o ovim tragedijama u posebnoj vesti.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija