Aktuelno

Stevandić za Euronews Srbija: Do 15. maja u Srbiji predato 17.890 komada oružja i minsko-eksplozivnih sredstava

Komentari

Autor: Euronews Srbija

16/05/2023

-

09:45

Stevandić za Euronews Srbija: Do 15. maja u Srbiji predato 17.890 komada oružja i minsko-eksplozivnih sredstava
Stevandić za Euronews Srbija: Do 15. maja u Srbiji predato 17.890 komada oružja i minsko-eksplozivnih sredstava - Copyright Tanjug/Jadranka Ilić

veličina teksta

Aa Aa

U Srbiji je od 8. do 15. maja predato 17.890 komada oružja i minsko-eksplozivnih sredstava, od čega prvog 15.247, a drugog 2.643, kaže za Euronews Srbija državni sekretar u Ministarstvu unutrašnjih poslova Danilo Stevandić.

Uz to, dodaje Stevandić, predato je i 762.769 komada municije.

Policija je pozvala građane koji poseduju nelegalno oružje da ga, bez ikakvih sankcija, od 8. maja do 8. juna predaju u najbližoj policijskoj stanici.

MUP konstantno izlazi sa saopštenjima u kojima se navodi da je do sada predato više naoružanja nego u prethodnih nekoliko kampanja zajedno.

Nešto ranije, Bojana Otović Pjanović iz Službe za suzbijanje kriminala MUP-a Srbije rekla da je među građanima koji predaju oružje, ima dosta i onih koji su oružje legalno posedovali.

Takođe, podvukla je da ako neko ima smetnju da oružje preda u najbližu policijsku stanicu može zatražiti podršku policije, koja će doći na prijavljenu adresu i preuzeti oružje.

Stevandić je Tanjugu, uoči sastanka na visokom nivou o sprovođenju posebnog Evropskog akcionog plana EU-a za period od 2020-2025, uključujući implementaciju regionalne mape puta za svo oružje i lako oružje (SALW)  i kontrolu na Zapadnom Balkanu, rekao da je ponosan na građane Srbije koji su time pokazali veliku odgovornost i veliko poverenje prema institucijama Srbije, a pre svega prema radu MUP-a.

Stevandić je rekao da će na konferenciji biti prilika kako u oficijelnom delu, tako i na marginama same konferencije da se razgovara o svim problemima koji su zajednički za sve, jer kriminal ne poznaje granice.

"Jedini način da se suprotstavljamo kriminalu, a posebno teškom i organizovanom kriminalu jeste saradnja sa našim partnerima na Zapadnom Balkanu i Jugoistočnoj Evropi", rekao je Stevandić.

Prema njegovim rečima EU je još u okviru Berlinskog procesa 2017 otpočela prve mere na kontroli lakog i malokalibarskog oružja i suzbijanja ilegalne trgovine oružjem, a pomoć koju EU pruža partnerima u jugoistočnoj Evropi obavlja se pre svega u finansijskoj podršci ali i uspostavljanju strateškog dokumenta koji sadrži konkretne korake za kontrolu lakog i malokalibarskog oružja i suzbijanja ilegalne trgovine oružjem. 

"Značajnu podršku pruža i Centar za kontrolu lakog i malokalibarskog oružja u JI Evropi, pre svega kroz jačanje uloge forenzičkih ustanova ali i operativne analitike sa ciljem da se uspostavi održiv sistem za bezbednu razmenu operativnih podataka. Takođe značajna je podrška koju pruža program UN u oblasti balistike, ali i kroz obezbeđenje sistema za bezbednu razmenu podataka između naših partnerskih službi", rekao je Stevandić.

 

Komentari (0)

Srbija