Aktuelno

Primer iz Sombora upozorava: Kako se lažne vesti koriste za stvaranje antimigrantske atmosfere

Komentari

Autor: Euronews Srbija

14/07/2021

-

19:11

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

Na duštvenim mrežama smom prethodnih dana ponovo videli primer kako se od jedne vesti npravi lažna vest i stvori antimigrantska atmosfera u zemlji. To je prikazao novinar Miloš Milić u Kocki.

Pre šest dana u Somboru je pronađeno telo šezdesettrogodišnje žene, a policija je vrlo brzo saopštila da je uhapsila osumnjičene za to ubistvo.

Međutim, pre toga je organizacija koja sebe naziva Narodna patrola na svojoj Fesjbuk stranci objavila  post u kojem, između ostalog piše: "Dobili smo dojavu iz Sombora da je nekoliko migranata zadavilo ženu. Ovakve stvari ne smemo da dozvolimo, nemamo taj luksuz".

Na takvu formulaciju nakačili su se i desničarski portali i pojedini tabloidi. Njihovi tekstovi izazvali su lavinu antimigrantskih komentara na društvenim mrežama.

Pojedini korisnici su čak pozivali na nasilje. Jedan od takvih je glasio: "Narode, oružana pobuna vam je jedini spas. Ili ćutite i gledajte kako vas ubijaju migranti". Usledio je i niz lažnih vesti o načinima ubistva.

Ubrzo je Vojvođanski istraživačko-analitički centar "Voice" uradio analizu iz koje je zaključujeno da migranti nisu zadavili ženu u Sobmoru. Stiglo je i zvanično saopštenje policije u kojem se navodi da su osumnjičeni za ubisvo iz Kule.

Oglasio se i sindikat somborske policije koji je ukazao na sve opasnosti lažnih vesti.

"Događaj koji je snažno potresao javnost u našem gradu. Određene neformalne grupe i pojedinci koji su podlegli njihovom uticaju, dale su sebi za pravo da se mešaju u istragu nadležnih institucija, te su u prvom momentu, neposredno nakon izvršenja ovog krivičnog dela, putem društvenih mreža, uznošenjem lažnih i neproverenih informacija direktno ometali istragu i rad policije, iznoseći u javnost da su izvšrioci ubistva migranti i slično", piše između ostalog u objavi sindikata.

Bez obzira na sve demantije, ovo je primer kako se iz jedne vesti stvori antimigrantska atmosfera.

Komentari (0)

Srbija