Aktuelno

Marjanovićevi advokati traže da ga Apelacioni sud oslobodi

Komentari

Autor: Tanjug

16/06/2023

-

13:29

Marjanovićevi advokati traže da ga Apelacioni sud oslobodi
Marjanovićevi advokati traže da ga Apelacioni sud oslobodi - Copyright Tanjug/Dragan Kujundžić

veličina teksta

Aa Aa

Branioci Zorana Marjanovića zatražili su u svojim žalbama od Apelacionog suda u Beogradu da preinači prvostepenu presudu i oslobodi ga od optužbe za brutalno ubistvo svoje supruge, pevačice Jelene Marjanović 2. aprila 2016. godine ili da ukine presudu kojom je osuđen na 40 godina zatvora i vrati predmet Višem sudu u Beogradu na ponovljeno suđenje.

Advokati Stefan Jokić, Nikola Dumnić, Aleksandar Zarić i Veljko Delibašić su na današnjoj sednici za razmatranje žalbi istakli da smatraju da je prvostepena presuda nerazumljiva, kontradiktorna i nelogična. 

Jokić je istakao da su veštaci u svojim nalazima i  mišljenjima zaključili da je na učiniocu ovog ubistva moralo biti tragova krvi ubijene žene, što na okrivljenom nije pronađeno. 

Dodao je da bi prolaznici koji su sreli na nasipu Marjanovića videli da je on imao na sebi krv ili vodu iz kanala u kom je ona ubijena, dok, kako je naveo, prvostepeni sud nedostatak krvi na Marjanoviću "pravda" dužom jaknom, ne navodeći gde je okrivljeni tu jaknu bacio. 

Zarić je ukazao da mnogi svedoci sa kanala nisu salušani, među kojima je naveo i ljude iz autobusa koji je u vreme ubistva prolazio nasipom. 

Advokat je istakao da je u tom periodu i u blizini mesta ubistva jedna žena policiji prijavila da ju je pratio čovek u crnoj jakni na motoru, ali kako je istakao Zarić, ta izjava nije prihvaćena kao dokaz. 

Zarić je naglasio da je ispod nokta ubijene, na ramfli od trenerke i na njenoj patici nađen DNK nepoznate muške osobe, a koji ne pripada Marjanoviću. 

Dumnić je kazao da u presudi ne postoji obrazloženje kojim predmetom je Jelena Marjanović ubijena, kao i gde je taj predmet nakon ubistva bačen. 

On je rekao da ukoliko je pronađen isti tip blata na Marjanavićevim nogavicama kao što je bio u kanalu gde je ubijena njegova supruga, nije moguće da krv ne završi takođe na tim nogavicama. 

Delibašić je tvrdio da Marjanović nije imao pravično suđenje, navodeći da je predsednica veća radila posao tužilaca, postavljajući znatno veći broj pitanja svedocima od tužioca, te je kao primer naveo da je jednom svedoku tužilaštvo postavilo 14, a sudija 114 pitanja. 

On je istakao da sud nije cenio izjavu njihove maloletne ćerke koja tvrdi da je sve vreme bila sa ocem na nasipu, dodajući da je to neoboriv alibi Marjanoviću. 

Branioci su ukazali da u presudi nije objašnjen ni motiv ubistva Jelene Marjanović, odnosno motiv zbog čega bi je njen suprug ubio. 

Takođe, kako tvrde branioci, sud nije obrazložio na koji način je Marjanović učinio svoj telefon nedostupnim, pošto veštaci tvrde da ga nije ugasio niti prebacio u avio mod. 

Marjanović se složio sa rečima svojih branilaca.

Tužilac je sudu predložio da potvrdi prvostepenu presudu, navodeći da je svim dokazima koji su izvedeni tokom postupka utvrđeno da je ubistvo počinjeno na način koji je opisan u presudi. 

Sednica za razmatranje žalbi počela je u ponedeljak i danas je završena. Čitanje presude trajalo je tri radna dana pošto je obimna i napisana na skoro 700 strana. 

Odluka drugostepenog suda će naknadno biti objavljena na sajtu tog suda. 

Marjanović je i danas doveden iz pritvora u kom se nalazi od izricanja presude, 15. jula prošle godine, a današnjoj sednici je prisustvovao njegov brat.

Apelacioni sud razmatra žalbe Marjanovicević branilaca, dok se tužilaštvo nije žalilo, jer je zadovoljno presudom, ali je uputilo odgovore na sve žalbe. 

Tužilaštvo je predložilo sudu da Marjanovića osudi na maksimalnu kaznu zatvora za krivično delo teško ubistvo odnosno 40 godina, a na koju kaznu je i osuđen.

Marjanović je od početka suđenja tvrdio da nije ubio svoju suprugu, ali je odbio da odgovara na pitanja tužilaštva tokom suđenja.

On se od 12. juna 2018. branio sa slobode, pošto mu je tada Apelacioni sud ukinuo pritvor, u kojem je bio 10 meseci.

Bio je uhapšen 15. septembra 2017. godine, godinu i po dana nakon ubistva.

I pre toga je bio privođen, ali je nakon ispitivanja u policiji i na poligrafu puštan zbog nedostatka dokaza. 

Pre hapšenja je u više navrata u medijima govorio o ubistvu, a učestvovao je i u jednom televizijskom rijaliti programu.
 

Komentari (0)

Srbija