Aktuelno

Potpisani ugovori za dodelu još 109 seoskih kuća mladima

Komentari

Autor: Tanjug

16/06/2023

-

16:44

Potpisani ugovori za dodelu još 109 seoskih kuća mladima
Milan Krkobabić - Copyright Tanjug/Miloš Milivojević

veličina teksta

Aa Aa

Ministar za brigu o selu Milan Krkobabić prisustvovao je potpisivanju ugovora kojima je mladima dodeljeno još 109 kuća sa okućnicama u selima Srbije, čime se broj praznih kuća koje su dodeljene novim stanarima povećao na 1.740.

Krov nad glavom dobilo je 155 ljudi i 96 dece širom Srbije, a seoske kuće je dobilo 46 parova, 18 samohranih roditelja i 45 pojedinaca, uglavnom poljoprivrednika i poljoprivrednica.

Krkobabić je rekao da gotovo trećina mladih koji su danas dobili od države kuće na selu dolaze iz gradova, navodi se u saopštenju Ministarstva i dodaje da je Krkobabić najavio da će se u ponedeljak na komisiji za dodelu bespovratnih sredstava naći još 151 seoska kuća.

Ovim programom predviđena je dodela bespovratnih sredstava mladim bračnim i vanbračnim parovima, samohranom roditelju i pojedincu do 45 godina života za kupovinu seoske kuće sa okućnicom, koja može da se nalazi na teritoriji svih naseljenih mesta Republike Srbije, izuzev u gradskim i opštinskim sedištima i prigradskim naseljima.

Za ove namene u budžetu Republike Srbije u ovoj godini predviđeno je ukupno 500 miliona dinara, a po jednoj kući dozvoljen je iznos do 1,2 miliona dinara, a sredstva se dodeljuju po redosledu pristiglih prijava do utroška sredstava opredeljenih za ovu namenu, a najkasnije do 1. novembra 2023. godine. 

Najveće interesovanje ove godine je u opštinama Kanjiža, Ada, Bečej na severu, a na jugu Dimitrovgrad, Vladičin Han.

Mladi bračni par Tanja i Nenad Sarić, koji su bili podstanari na Novom Beogradu, prelaze da žive u Malo Crniće.

"Porodica je najvažnija, imamo devojčicu od tri godine kojoj ćemo moći da se posvetimo mnogo više nego u užurbanom gradu. Bavimo se vinogradarstvom i vinarstvom i to nas je podstaklo da se preselimo u novu sredinu", izjavila je Sarićeva. 

Nakon pet godina podstanarskog života iz Novog Sada u selo Vilandrica u Gadžinom Hanu odlaze Milena Mirić i Radislav Mirić. 

"Napokon imamo priliku da imamo svoje parče zemlje pod nebom i zdravu hranu. Naše dete će rasti u zdravoj sredini, uz tradiciju i prave vrednosti", rekla je Mirićeva. 

Milica Pavlov iz Dimitrovgrada je navela da joj je želja da u novoj kući zasnuje porodicu. 

"Kuća ima 65 kvadrata i veliko dvorište i cena je bila ispod 450.000 dinara. Stvarno mi nije bilo teško da pronađem kuću i želja mi je da u njoj uskoro zasnujem svoju porodicu", rekla je Milica Pavlov iz Dimitrovgrada.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija