Aktuelno

Miketić pravosnažno osuđen na 12 godina zatvora zbog ubistva kik-boksera 1997. godine

Komentari

Autor: Tanjug

16/06/2023

-

18:15

Miketić pravosnažno osuđen na 12 godina zatvora zbog ubistva kik-boksera 1997. godine
Miketić pravosnažno osuđen na 12 godina zatvora zbog ubistva kik-boksera 1997. godine - Copyright Tanjug/Miloš Milivojević

veličina teksta

Aa Aa

Apelacioni sud u Beogradu pravosnažno je osudio Predraga Miketića (43) na kaznu zatvora od 12 godina jer je 1997. godine ubio Vladana Cvetkovića (1977), kik-boksera i reprezentativca Jugoslavije, a potom se dao u bekstvo.

Drugostepeni sud je odbio kao neosnovane sve žalbe i potvrdio prvostepenu presudu, objavljeno je na sajtu tog suda. Potvrđen je i deo prvostepene presude kojom je drugookrivljeni Goran Pavlović oslobođen od optužbe za krivično delo ''pomoć učiniocu posle izvršenja krivičnog dela''.

Apelacioni sud smatra da prvostepeni sud pravilno nije prihvatio pravnu kvalifikaciju tužilaštva da je Miketić izvršio krivično delo ''teško ubistvo'', odnosno da nije utvrđeno da je ubistvo počinio na podmukao način iz bezobzirne osvete. 

Kako je navedeno u obrazloženju presude, iz iskaza svedoka koji je dobro poznavao i ubijenog i okrivljenog, proizilazi da između njih dvojice nije bilo sukoba i konflikta, već naprotiv da su nekoliko godina pre bili cimeri u sobi na prventstvu Jugoslavije u boksu.

Prvostepeni sud je po oceni Apelacionog suda pravilno zaključio da nije dokazano da je Pavlović izvršio krivično delo za koje je bio optužen, odnosno  ocenom svih izvedenih dokaza nije pouzdano, jasno, nedvosmisleno i sa sigurnošću utvrđeno da je on znao da će se desiti ubistvo, niti je imao svest da stvara uslove za izvršenje tog krivičnog dela, a zatim ni da pomaže izvršiocu krivičnog dela. 

Takođe, u radnjama Pavlovića su se eventualno mogli steći elementi krivičnog dela ''pomoć učiniocu nakon izvršenog krivičnog dela'', ali imajući u vidu protek od izvršenja krivičnog dela, odnosno da je nastupila apsolutna zastarelost krivičnog postupka, prvostepeni sud je, kako je ocenio Apelacioni sud, poravilno doneo oslobađajuću presudu.

Miketić je nakon 23 godine skrivanja, u avgustu 2020. godine uhapšen u Baru po poternici Srbije, nakon čega je izručen Srbiji.

Optužen je za krivično delo ''teško ubistvo'', zbog sumnje da je zajedno za Goranom Pavlovićem 3. novembra 1997. godine ispred službenog ulaza u stadion FK Crvena zvezda, u Ulici Ljutice Bogdana u Beogradu ubio Cvetkovića, koji je tada imao 20 godina.

Prema tadašnjem pisanju medija, Pavlović je uhapšen nakon ubistva, dok je Miketić bio nedostupan pravdi sve ove godine.

Na Cvetkovića su, kako se sumnja, ispalili šest metaka, pošto je policija, prema pisanju medija, ustanovila da su na žrtvu pucale dve osobe iz pištolja različitog kalibra.Trojica mladića, navodno su se raspravljala ispred ulaza u stadion FK Crvena zvezda, a potom je došlo do pucnjave.

Komentari (0)

Srbija