Aktuelno

Dačić: Milutinović - jedna od ključnih ličnosti u najtežim vremenima za Srbiju

Komentari

Autor: Tanjug

02/07/2023

-

17:54

Dačić: Milutinović - jedna od ključnih ličnosti u najtežim vremenima za Srbiju
Milan Milutinović - Copyright EPA/SASA STANKOVIC

veličina teksta

Aa Aa

Nekadašnji predsednik Srbije i ministar spoljnih poslova Milan Milutinović, koji je danas preminuo u 81. godini, bio je jedna od ključnih ličnosti u jednom od najtežih perioda za Srbiju, izjavio je ministar spoljnih poslova Srbije i lider Socijalističke partije Srbije, čiji je Milutinović nekada bio potpredsednik.

Dačić je rekao da će biti veoma zanimljivo videti da li je Milutinović, kao jedan od najobrazovanijih ljudi, sa najvišim nivoom međunarodnih veza, za sobom ostavio pisane tragove, naročito vezano za najjače sile tog vremena, kada je reč o najvažnijem pitanju, bombardovanju Srbije.

"Milutinović, nekadašnji predsednik Srbije i ministar spoljnih poslova, obavljajo je najvažnije državne funkcije u jednom od najtežih perioda u istoriji Srbije koji su obeležili teški periodi i ultimatumi o Kosovu i Metohiji. Vodio je pregovaračke timove koji su nastojali, zajedno sa profesorom Ratkom Markovićem, da razgovaraju s predstavnicima kosovskih Albanaca, ali bez rezultata", rekao je Dačić.

On je dodao da očekuje da će Milutinovićeva sahrana biti u utorak ili sredu. Dačić je istakao da je političku karijeru Milutinovića obeležio period u kom su se događali pregovori u vezi sa sudbinom Kosova i Metohije, konferencija u Rambujeu i razgovori sa američkim diplomatom Ričardom Holbrukom i državnom sekretarkom SAD Medlin Olbrajt.

"Predvodio je našu delegaciju i u Rambujeu kada smo takođe bili izloženi ultimatumima vezanim za budućnost Srbije i Kosova i Metohije", podsetio je Dačić.

On je dodao da je Milutinović do poslednjeg trenutka bio uveren da je Srbija sve učinila da dođe do mira i da je konferencija u Rambujeu poslužila kao alibi da počne bombardovanje i projekat nezavisnosti Kosova.

Dodao je da je Milutinović, pošto je bio i potpredsednik SPS-a u vreme kada je Slobodan Milošević bio na čelu stranke, svakako jedan od poslednjih, ne samo svedoka već i učesnika svih važnih događaja iz tog perioda.

Dačić je u izjavi novinarima Tanjuga, RTS-a i Foneta izrazio uverenje da će u narednom periodu biti reči o svemu šta se dešavalo ključnih godina za istoriju Srbije i tadašnju SRJ.

Ministar je naglasio da u svemu tome ima dosta netačnih interpretacija, ali da je sigurno da je srpska delegacija sa Milutinovićem na čelu bila suočena sa zamenom teza, i zamenom teksta koji je bio dogovoren ubacivanjem ultimatuma koji je za Srbiju bio težak da prihvati u tom periodu.

"Bio je jedna od ključnih ličnosti tog doba", rekao je Dačić i dodao da je izjavio saučešće i u ime MSP-a i SPS-a.

Naveo je da će o datumu i mestu sahrane, kao i komemoraciji, javnost biti obaveštena narednih dana.

Bivši predsednik Srbije Milan Milutinović preminuo je u 81. godini. Predsednik Srbije je bio od kraja 1997. do decembra 2002. godine. Osim te funkcije, bio je sekretar za prosvetu i nauku Srbije, ambasador Jugoslavije u Grčkoj i ministar inostranih poslova SR Jugoslavije.

Nakon isteka predsedničkog mandata, u decembru 2002. godine, predao se Haškom tribunalu, gde je bio optužen za ratne zločine u toku sukoba na Kosovu i Metohiji. Oslobođen je u februaru 2009. i proglašen nevinim po svim tačkama optužbe.

Komentari (0)

Srbija