Aktuelno

Loznička reka u Čačku se izlila po treći put, voda prodrla u kuće: Nevreme napravilo haos, tri naselja najugroženija

Komentari

Autor: Tanjug

07/07/2023

-

07:22

Loznička reka u Čačku se izlila po treći put, voda prodrla u kuće: Nevreme napravilo haos, tri naselja najugroženija
Poplave - Copyright Printscreen/Tanjug video

veličina teksta

Aa Aa

Obilna kiša koja je padala gotovo dva sata bez prestanka zahvatila je u četvrtak uveče grad Čačak, što je dovelo do ponovnog izlivanja kanala, potoka i bujičnih tokova. 

Najugroženija su bila naselja Jezdina, Viljuša i Loznica gde je došlo do trećeg izlivanja Lozničke reke u poslednja dva meseca. Voda je ušla u dvorišta, pomoćne ali i stambene objekte.

"Treći put mulj ulazi u kupatilo. Ogromna količina vode u kanalizaciji vrati vodu, blato, ali i fekalije unutra i sada ponovo imamo dva centimetra mulja u kupatilu", rekao je za Tanjug Radovan Puzić, kome je voda osim kupatila potopila čitavo dvorište i za sobom ostavila blatni nanos u visini od nekoliko centimetara.

U Mesnoj zajednici Loznica ovim izlivanjem voda je ušla u dvorišta oko 15 domaćinstava, a u nekoliko je voda prodrla i u pomoćne objekte. 

Printscreen/Tanjug video

 

Glavna ulica u ovoj mesnoj zajednici rekonstruisana je pre tri godine, ali je u poslednja dva meseca pretrpela ogromnu štetu, jer su se pod silinom vode odvaljivali delovi asfalta. 

"Mi smo na ulaz u dvorište postavili behaton, ali je pola ploča otišlo sa vodom... Problem je što je voda na nekoliko mesta prvo potkopala a zatim i urušila ili otkinula ogromne delove asfalta. Nama je dvorište izdignuto u odnosu na samu ulicu oko 40 centimetara, ali je ipak voda ušla do pola dvorišta. Sada ponovo treba prati dvorište, čistiti taj mulj, a širi se i nesnosan smrad", kazao je Tanjugu Milenko Lukić.

Glavni problem u ovom čačanskom naselju predstavlja most u samom centru mesne zajednice.

Zbog malih propusnih cevi, veliki delovi, pre svega drveća ne mogu da prođu, te prave prepreku koja ustavlja ostalo smeće i do izlivanja dolazi brzo. Neki meštani su pokušali da svoja dvorišta spasu postavljanjem dzakova, ali su oni pod silinom vode popustili.

Printscreen/Tanjug video

 

Meštani jednog dela Mesne zajednice Loznica, koji je polovinom prošlog meseca pretrpeo najveću štetu usled izlivanja Lozničke reke, sami su se organizovali i još tada napunili džakove peskom koji su im tokom pljuska prethodne noći pomogli da spasu oko 20 domaćinstava.

"Mi smo džakove napunili još polovinom juna kada su bile prethodne poplave, ali i pored lepih i sunčanih dana nismo ih ispraznili već smo ih ostavili za svaki slučaj, ne računajući da će nam tako brzo opet zatrebati. Kada je počeo pljusak, reka je počela brzo da raste i onda smo se skupili, ja i još desetak komšija smo džakove ponovo poređali i uspeli smo da spasimo dvorišta”, rekao je za Tanjug Aleksandar Kiković.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija