Aktuelno

Stević: Od 1. juna procesuirano 8.000 počinilaca saobraćajnih prekršaja

Komentari

Autor: Tanjug

07/07/2023

-

11:03

Stević: Od 1. juna procesuirano 8.000 počinilaca saobraćajnih prekršaja
Stević: Od 1. juna procesuirano 8.000 počinilaca saobraćajnih prekršaja - Copyright Tanjug/Rade Prelić

veličina teksta

Aa Aa

Od 1. juna kada je startovala akcija "Vozi odmoran" procesuirano je 8.000 počinilaca saobraćajnih prekršaja, čime su sprečene mnoge štetne posledice, rekao je potpukovnik Dejan Stević iz Uprave saobraćajne policije.

Podaci pokazuju da je broj saobraćajnih nezgoda na našim koridorima u odnosu na isti lanjski period smanjen za 16 odsto, broj povređenih za 26 odsto a broj stradalih je smanjen za polovinu, sa osam na četiri, dodao je Stević u izjavi za Tanjug.

On je naveo da će ova akcija trajati tokom letnje turističke sezone i da je pokrenuta u okviru sprovođenja plana bezbednosne zaštite na koridorima.

Njen cilj je da se vozači upoznaju sa tim da je umor na putu jedan od najznačajnijih faktora kada je reč o težini posledica sobraćajnih nezgoda i da se edukuju kako da umor izbegnu.

"Ideja Ministarstva unutrašnjih poslova je da pratimo sav tranzitni saobraćaj preko naših puteva, jer mnogi putnici na teritoriju Srbije stižu umorni. Uz dobrodošlicu na graničnim prelazima i svim bitnim tačkama, kao što su naplatne rampe, razgovaraćemo sa njima, ako primetimo da su umorni sugerisaćemo im da mogu da odmore i sa Agencijom za bezbednost saobraćaja i drugim partnerima deliti im letke i propagandni materijal iz koga mogu da se upoznaju sa našim osnovnim propisima na putevima, kao što su brzine ali i o uticaju umora na bezbedno putovanje", objasnio je Stević.

Istakao je da "umor ne možemo prevariti" i da se telo leti još više umara, kao i da putovanje "ne sme da bude mrtva trka sa vremenom".

Njegov savet vozačima jeste da odmaraju na svaka dva sata, da na put krenu odmorni, jer kako je rekao samo jedan sekund sna za volanom može putovanje da pretvori u tragediju.

I Tomislav Petrović iz Agencije za bezbednost saobraćaja, koja učestvuje u ovoj akciji, vozačima savetuje da odmaraju na svaka dva sata, jer kako kaže, toliko vremena vozač može bezbedno upravljati vozilom a posle toga pada koncentracija i javlja se umor, što može da dovede do saobraćajne nezgode.

"Osim redovnih pauza vozačima savetujemo da tokom vožnje često piju vodu i da posebno vode računa o korišćenju klima uređaja, koji treba da budu pčodešeni tako da razlika između spoljne i temperature na njima ne bude veća od sedam, osam stepeni, jer u protivnom organizam može da doživi šok po izlasku iz vozila", rekao je on za Tanjug.

Prema njegovim rečima idealno vreme za polazak na put nije oko ponoći kao što se obično misli kako bi se već ujutru bilo na odredištu i izbegle gužve, jer je organizam ipak navikao da noću spava pa bi najbolje bilo kretati u ranim jutarnjim satima.

Komentari (0)

Srbija