Aktuelno

Prvostepena presuda: Godinu i dva meseca zatvora zbog pozivanja na rušenje poretka

Komentari

Autor: Tanjug

11/07/2023

-

15:27

Prvostepena presuda: Godinu i dva meseca zatvora zbog pozivanja na rušenje poretka
Ulaz u Viši sud u Beogradu - Copyright Tanjug/Vladimir Sporčić

veličina teksta

Aa Aa

Veće Višeg suda u Beogradu osudilo je danas Milovana Brkića na kaznu zatvora od godinu i dva meseca, jer je 8. maja na protestu “Srbija protiv nasilja” pozvao da se silom promeni njeno ustavno uređenje, svrgnu najviši državni organi i njihovi predstavnici.

Sudija je kazao da je od otežavajući okolnosti na strani Brkića to što je ranije osuđivan za krivično delo ugrožavanje sigurnosti, dok je od olakšavajućih okolnosti naveo njegovo zdravstveno stanje, starosnu dob i da je doprineo utvrđivanju činjenica tokom suđenja.

Ovo je prvostepena presuda, na koju tužilaštvo i odbrana imaju pravo žalbe Apelacionom sudu u Beogradu.

Brkiću je sud u kaznu zatvora uračunao vreme provedeno u pritvoru od 8. maja i produžio mu pritvor koji može trajati do upućivanja na izdržavanje kazne ili ukoliko izdrži kaznu na koju je osuđen u pritvoru.  Sud ga je obavezao da plati troškove sudskog postupka.

Brkić je po završetku čitanja presude rekao: "Danas ću prestati i vodu da pijem i umreću za dva dana".

On je proglašen krivim za krivično delo pozivanje na nasilnu promenu ustavnog uređenja.

Tužilaštvo je u optužnom aktu bilo predložilo sudu da okrivljenog osudi na kaznu zatvora od dve godine. Kako je precizirano u optužnom aktu, postoji opravdana sumnja da je okrivljeni Brkić 8. maja 2023. oko 18 časova na Trgu Nikole Pašića u Beogradu, tokom protesta “Srbija protiv nasilja”, u nameri ugrožavanja ustavnog uređenja Republike Srbije, pozvao da se silom promeni njeno ustavno uređenje, svrgnu najviši državni organi i njihovi predstavnici, odnosno Narodna skupština i predsednik Republike Aleksandar Vučić.

Tonski i video zapis njegove izjave je objavljen u celini u trajanju od 10,18 minuta na jednoj internet stranici. Jedan deo video i tonskog zapisa je objavljen na portalima različitih javnih medijskih kuća, te time bio dostupan velikom broju građana. 

Komentari (0)

Srbija