Aktuelno

Apokaliptične scene iz Vrbasa posledica superćelijske oluje: Retka pojava na našim prostorima, nemoguće ih je predvideti

Komentari

Autor: Euronews Srbija

14/07/2023

-

08:31

Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

Hitna pomoć u Vrbasu sinoć je intervenisala 51 put zbog posledica grada, potvrđeno za Euronews Srbija. Zbrinjavali su mahom ljude koji su se našli na ulici prilikom padavina, a koji su pretrpeli posekotine od posledica grada, prelome ruku i nogu. Zbrinuta je i jedna osoba zbog posledica udara groma, a povređen je i veliki broj dece. Niko nije životno ugrožen.

Meteorološkinja Euronews Srbija Milena Lazarević objašnjava da je sinoćno jako nevreme koje je pogodilo delove Vojvode posledica hladnog fronta, ali i fascinantne pojave koja je jako retka na ovim prstorima - superćelijskog oblaka.

"Već oko podneva došlo je do spuštanja hladnog fronta iz pravca Mađarske i Hrvatske, koji je u dodiru sa našim pregrejanim tlom uslovio burne procese", objašnjava Lazarević.

Prilikom nastajanja ovakvih oblaka indeks nestabilnosti, odnosno kombinacija vlage i toplote je prilično visoka.

"Što je vazduh topliji, on može da primi više vlage i takve kombinacija je okidač za nastanak ovakvih oblaka"

Superćeliski oblaci, osim facinatnog izgleda, karakterišu  snažne uzlazne struje koje rotiraju unutar oblaka.

"Da bi struje u oblaku mogle da se rotiraju, osim indeksa nesabilnosti, mora da postoji i tzv. smicanje vetra po visini. To znači da se pravac vetar razlikuje po pravcu u prizemnom sloju i u višim slojevima atmosfere. Tako horizontalna rotacija prelazi u vertikalu i nastaje tornado. Zahvaljujući tim jakim strujama unutar oblaka, grad može da poraste do veličine veće loptice", objašnjava.

Inače, superćelijski oblaci mogu da zahvate desetine, pa i stotine kilometara jer su izuzetno veliki i u horizontalnom, i u vertikalnom pravcu. "Gase" se kada im ponestane energije, odnosno kada se indeks nestabilnosti smanji.

"Stvaranje superćeliskih oluja je retka pojava na našim prostorima, oni uglavnom nastaju u tropskim širinama koji su, osim toplotnom, bogati i vodenom parom", ističe Lazarević i nastavlja:

"Za meteorologe predstavlajuju poseban izazov jer ih je njihovo vreme i lokaciju zaista teško gotovo nemoguće predvideti

Grad osakatio useve

Euronews

U Somboru je padala kiša, uz grmljavinu i slab vetar, dok je grad veličine manjeg oraha padao u Apatinu desetak minuta. Međutim, najgore je prošao grad Vrbas i njegova okolina gde je pričinjena i velika materijalna šteta.

"Nama su roletne popucale i da nam je deo fasade urušen. Komšiji su čak popucale i cevi, a gotovo da nema kuće ili automobila koji nije oštećen", kaže u izjavi za Euronews Srbija stanovnica Vrbasa.

Ružica Đorđević kaže da ovakvu oluju nije doživela u životu.

"Tako veliki i gust led, vidljivost je bila tek do sledeće kuće. To je letelo na sve strane, napolje niste smeli da izađete od leda. Sve čupa i nosi pred sobom. Uništeno mi je to malo bašte što sam imala, fasada i crep", kaže ona za Euronews Srbija.

Na naše pitanje kako će sada pokriti štetu, Ružica odgovara:

"Po kredit u banku i šta drugo da radimo"

Loše je prošla i okolina Vrbasa, odnosno selo Kucura gde je grad oštetio useve i naneo veliku štetu poljoprivrednicima.

Rajko Marčeta, meštanin Kucure u razgovoru za Euronews Srbija kaže da su njegovi usevi pretrpeli stroprocentnu štetu.

"Vidite i sami koliko je sve potučeno. Paprika je ubijena, više ništa nema od nje. Osigurali smo je na 35 dinara, a sad se kajem što nisam na 50, možda bih bolje prošao", kaže on.

S druge strane, Bojan Marčeta iz istog sela kaže da je grad potukao 58 sadnica lešnika i da je u pitanju totalna šteta.

"U roku od 10 minuta je došao led i sve potukao. Sve se belelo. Nisam osiguran, ne znam šta ću dalje", ističe on.

 

 

Komentari (1)

Ramamti Ezer

14.07.2023 12:36

Nije mi jasno zašto se u novinskim naslovima i člancima koriste izrazi tipa - Apokalipsa, apokaliptičan itd. Sam izraz, grčka reč apokalipsis znači Otkrivenje, otkriti, razotkriti nekoga ili nešto. Ona ne predstavlja kraj planete i živog sveta na njoj, već kraj zlih ljudi. Što se tiče padanja leda, u Bibliji se koristi simboličan jezik, pa se spominje led težine talanta. To bi bila otprilike težina oko 20 kg. Svako normalan, nikada ne bi pomislio da bi takav teret ostavio išta u životu. Ali u ovom kontekstu stihova to su Božje osude, a ne doslovan led s neba (Otkr. 16:21).

Srbija