Aktuelno

Komandir ronilačkog voda Žandarmerije: Svi koji ne poštuju pravila bezbednosti su u opasnosti od utapanja

Komentari

Autor: Tanjug

19/07/2023

-

20:21

Komandir ronilačkog voda Žandarmerije: Svi koji ne poštuju pravila bezbednosti su u opasnosti od utapanja
Komandir ronilačkog voda Žandarmerije: Svi koji ne poštuju pravila bezbednosti su u opasnosti od utapanja - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Komandir ronilačkog voda Žandarmerije Marko Mladenović rekao je danas da su u opasnosti od utapanja na kupalištima svi oni koji ne poštuju pravila o bezbednosti koja su istaknuta na uređenim mestima i dodao da je važno da građani koriste isključivo uređena kupališta sa spasilačkom službom.

Mladenović je za Tanjug naveo nekoliko pravila na uređenim kupalištima koja su postavljena kako bi posetioci bili bezbedni, među kojima i to da ne ulaze u vodu dok ne pokvase telo, ukoliko su u alkoholisanom stanju ili pod uticajem opojnih droga, kao i da odlaze na kupališta koja imaju uređenu spasilačku službu.

"Da ne precenjuju svoje mogućnosti i da ne pokušavaju da preplivavaju reke i jezera", rekao je on.

Mladenović je rekao i da ukoliko neko primeti osobu koja se davi ne treba da skače u vodu jer postoji opasnost da davljenik od straha i adrenalina povuče osobu na dno, što može dovesti do dvostrukih utapanja, koja, napominje, nisu retka.

"Ako neko zove u pomoć najbolje je da mu bacimo neki predmet za koji može da se uhvati - poput grane, užeta, nekog plovnog predmeta, gume, šta god za šta lice može da se uhvati da dođe do obale, ali nikako ne skakati u pomoć", upozorio je on.

Na pitanje koliki šok doživi ljudsko telo ukoliko se sa litica skače u vodu kada su visoke temperature, Mladenović je objasnio da se na jezerima u Srbiji površinski sloj vode zagreje leti, ali da je ispod njega hladna voda, pa je za organizam veliki šok ukoliko se u takvu vodu naglo skoči ili zaroni.

Mladenović se osvrnuo i na rad Ronilačke jedinice Žandarmerije, navodeći da ona pokriva sve vodene tokove i jezera u Srbiji, te da se dežurna ekipa pakuje i kreće na zadatak čim dobiju poziv, a na terenu je sve dok se telo ne pronađe.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija