Aktuelno

Zvezdan Terzić oslobođen optužbe za zloupotrebu službenog položaja, tužilaštvo najavljuje žalbu

Komentari

Autor: Tanjug

31/07/2023

-

12:50

Zvezdan Terzić oslobođen optužbe za zloupotrebu službenog položaja, tužilaštvo najavljuje žalbu
Zvezdan Terzić oslobođen optužbe za zloupotrebu službenog položaja, tužilaštvo najavljuje žalbu - Copyright MN Press

veličina teksta

Aa Aa

Viši sud u Beogradu oslobodio je danas generalnog direktora FK Crvena Zvezda Zvezdana Terzića optužbe za zloupotrebe u vezi sa transferima nekadašnjih igrača OFK Beograd. 

Ovo je prvostepena presuda na koju tužilaštvo i odbrana imaju pravo da ulože žalbu Apelacionim sudu u Beogradu.

Terzić je oslobođen optužbe da je zloupotrebom položaja od prodaje fudbalera Branislava Ivanovića protivpravno prisvojio novac, dok su optužbe za zloupotrebe od prodaja fudbalera Vanje Grubača i Srđana Stanića ranije zastarele.

Njegov saradnik Dražen Podunavac je takođe oslobođen optužbe. 

Tužilaštvo će uložiti žalbu

Više javno tužilaštvo u Beogradu uložiće žalbu na presudu kojom je danas Viši sud u Beogradu oslobodio Zvezdana T. i Dražena P. od optužbe za zloupotrebu položaja odgovornog lica.

Glavni javni tužilac VJT u Beogradu Nenad Stefanović smatra da presuda mora biti preinačena u osudjujuću, jer je tužilaštvo podnelo dovoljno dokaza za to.

Izrazio je žaljenje što je od podizanja optužnice proteklo skoro 13 godina, te što sud nije efikasnije vodio glavni pretres, usled čega je nastupila apsolutna zastarelost krivičnog gonjenja za dva od tri krivična dela iz optužnice.

Terzić: Oslobađajuća presuda ispravna i velika satisfakcija za mene i porodicu

Drago mi je da je Sud potvrdio moju nevinost i da se ovaj slučaj konačno završio, rekao je generalni direktor FK Crvena zvezda Zvezdan Terzić nakon što je danas oslobođen optužbe za zloupotrebe u vezi sa transferima nekadašnjih igrača OFK Beograd.

"Policija i tužilaštvo su tada 2008. godine, pokrenuli ovaj proces bez dokaza, selektivno i neprincipijelno, pod pritiskom tadašnjih političkih moćnika.

Kako drugačije objasniti činjenicu da su svi klubovi u svim sportovima u tom periodu funkcionisali na jedan isti način, a jedino su ljudi iz malog OFK Beograda zbog toga bili procesuirani", rekao je Terzić Tanjugu.

FK Crvena zvezda

 

Tužilaštvo je takođe pokazalo i jedno veliko nerazumevanje načina na koji je sport funkcionisao pre 20 i više godina, od kada datiraju ovi slučajevi  dodao je Terzić.

Rukovođenje OFK Beogradom sam preuzeo 1997. godine kada je klub bio pred raspadom, kada se takmičio u Drugoj ligi, a od njega sam ubrzo napravio treći najuspešniji klub u državi. Sa svojim prijateljima sam ga finansirao sam, bez ijednog dinara pomoći države ili grada. 

Kada je 2008. godine optužnica podignuta, Skupština OFK Beograda je donela jednoglasnu odluku da sam za sve urađeno zaslužio orden, a ne optužnicu i to je jedina istina", naveo je Terzić.

Nikad za ovih 15 godina tužilaštvo nije sudu ponudilo nijedan jedini dokaz koji bi potkrepio optužnicu protiv mene, naglasio je Terzić i dodao:

"Veštak finansijske struke, koga je sud odredio da veštači dokumentaciju, je u potpunosti potvrdio moju odbranu, a da tužilaštvo tokom njegovog izlaganja nije za njega imalo nijedno jedino pitanje" .

MN Press

 

Ja sam se 2010. godine vratio u Srbiju dobrovoljno, da bi mi se sudilo. Tadašnji režim, koji je u potpunosti kontrolisao i tužilaštvo i sud, bio je na vlasti još dve godine nakon mog povratka u zemlju i imali su dovoljno vremena da me osude da su imali ijedan jedini dokaz, istakao je Terzić. 

"Zbog velikog interesovanja medija, Sud godinama nije znao kako da okonča ovaj proces. Sud godinama nije ni zakazivao glavni pretres jer je preko međunarodne pravne pomoći čekao dodatne dokaze iz inostranstva koji nikada nisu stigli jer ne postoje".      

Oslobađajuća presuda je bila očekivana i jedina ispravna odluka, doživljavam je kao veliku satisfakciju za sebe i svoju porodicu, podvukao je Terzić.

"Neću se više oglašavati ovim povodom, želim da se fokusiram samo na Crvenu zvezdu i da nastavimo da gradimo klub na koji ćemo svi biti ponosni u Ligi šampiona", poručio je Terzić.
Terzić je oslobođen optužbe da je zloupotrebom položaja od prodaje fudbalera Branislava Ivanovića protivpravno prisvojio novac, dok su optužbe za zloupotrebe od prodaja fudbalera Vanje Grubača i Srđana Stanića ranije zastarele.
 

Komentari (0)

Srbija