Aktuelno

Dve godine zatvora vozaču za smrt devojčice na pešačkom, porodica: "Sud je ovom presudom poručio - ubijajte!"

Komentari

Autor: Euronews Srbija

04/08/2023

-

13:26

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Petnaestogodišnja Melisa Zećović umrla je na licu mesta kada ju je u decembru prošle godine Belmin Hasanović, tada maloletnik, udario vozilom na pešačkom prelazu. Za to delo, Viši sud u Novom Pazaru ga je 2. avgusta osudio na dve godine maloletničkog zatvora, a porodica nastradale devojčice smatra da je ovakva odluka suda bahatim vozačima poslala jasnu poruku.

Otac nastradale devojčice rekao je za Euronews Srbija da je sudija Višeg suda ovakvom odlukom "sada ubio njegovu porodicu".

"Da je bila veća kazna, ne mora 12 godina... da je bila pest, sedam, osam, normalno... da pošalje poruku takvim bahatim vozačima, da ne ginu više deca u saobraćaju, pešaci na pešačkom i trotoaru. On je njima poslao poruku: 'ubijajte!'. Mi smo dobili najvišu nepravdu, i ja sa tim ne mogu da se pomirim", rekao je Esad Zećović, otac nastradale devojčice.

Euronews

 

Ne miri se ni Više javno tužilaštvo koje će uložiti žalbu na izrečenu presudu, a isto će učiniti i odbrana, koja nije želela da komentariše slučaj dok presuda ne bude pravosnažna. Dok se čekaju žalbe, porodica, kako kaže otac nastradale, sve opet proživljava umesto da im pravda pruži malo mira.

"To ne može nikada da zaraste i da se stabilizuje, ali može da miruje. A juče je sudija u tom mirovanju ubacio eksploziju. Kad sam tek došao iz Pazara ovde sa familijom, mene je to preseklo", kaže Esad Zećović.

Inače, Hasanović se tereti da je  12. decembra prošle godine, rano ujutru, upravljajući “golfom” sa probnom vozačkom dozvolom, na pešačkom prelazu udario devojčicu koja je od zadobijenih povreda preminula.

Zbog Melisine smrti, ali i učestalih saobraćajnih nezgoda, građani novopazarskog naselja Mur održali su protestni skup, posle kojeg su lokalnoj samoupravi predali niz zahteva kako bi se unapredila bezbednost saobraćaja.

Maksimalna kazna zatvora za vozače koji nepoštovanjem pravila dovedu do smrti najmanje jedne osobe je 12 godina, a minimalna dve godine, koliko je dobio i Hasanović kada mu je dosuđena kazna maloletničkog zatvora.

U prvih šest meseci ove godine, u Srbiji je stradalo 65 pešaka, za četiri više u odnosu na isto razdoblje 2022, podaci su Agencije za bezbednost saobraćaja. Kako se navodi, pešaci čine 30 odsto u ukupnom broju poginulih u saobraćaju. 

Komentari (0)

Srbija