Aktuelno

Inspekcija u pogonu čačanskog "Chipsy way" proverava bezbednost uzoraka

Komentari

Autor: Tanjug

05/08/2023

-

10:55

Inspekcija u pogonu čačanskog "Chipsy way" proverava bezbednost uzoraka
Inspekcija u pogonu čačanskog "Chipsy way" proverava bezbednost uzoraka - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Pomoćnik ministra poljoprivrede Nenad Vujović izjavio je danas, povodom pronalaska povišenog nivoa akrilamida u čipsu kompanije "Chipsy way" prilikom carinjenja na hrvatskoj granici, da je inspekcija u pogonu fabrike, uzima uzorke i proverava da li su ostali lotovi ovog čipsa bezbedni.

"Mi smo zajedno sa subjektom u magacinu pronašli određene količine koje nisu bile velike, negde oko 880 pakovanja tog tipa i zajedno sa njima naredili uništavanje. Inspektor je naredio uništavanje i zabranu stavljanja u promet takvih proizvoda", izjavio je Vujović za Tanjug.

On je dodao da je naloženo kompaniji da obavesti kupce o mogućnosti rizika u prizvodu.

"Naložili smo subjektu da obavesti kupce da postoji mogućnost rizika, da izvede opoziv i da jednostavno obavesti javnost, potrošače koje to interesuje, da mogu da vrate proizvod", istakao je Vujović.

Kompanija "Chipsy way” iz Čačka saopštila je da je još 28. jula obaveštena o pronalasku povišenog nivoa akrilamida prilikom prelaska hrvatske granice i da je sporni kontingent čipsa uništen.    

Iz kompanije navode da su od kupca, kompanije "Plodina” 28. jula dobili obaveštenje da se u pošiljci od 33 palete rebrastog čipsa sa ukusom paprike u pakovanjima od 150 grama, prilikom carinjenja na analizi pokazalo da je nivo akrilamida viši od dozvoljenog.

U saopštenju se navodi da je kompanija, odmah po prijemu informacije obavestila kupca da će celokupna pošiljka biti preventivno uništena i da će zamenska roba biti poslata u najkraćem mogućem roku.

"Redovna isporuka je krenula već ove nedelje. Napominjemo da je ovaj proizvod bio namenjen isključivo kao robna marka za tržište Hrvatske, za jednog kupca”, stoji u saopštenju.

Dodaje se da kompanija "Chips way” radi redovne analize svojih proizvoda i u da je u kontinuitetu podvrgnuta kontroli nadležnih organa.

"Kao odgovorna kompanija, koja u potpunosti posluje u skladu sa zakonom i brine o svojim kupcima i kako bi se izbegla svaka sumnja u zdravstvenu bezbednost naših proiozvoda, pozivamo sve kupce, koji su kupili čips proizvod sa loto brojem L28062023, da proizvod vrate u radnju gde će im isti biti zamenjen ili novčano kompenzovan”, kaže se u saopštenju.

Čačanska kompanija je reagovala posle jučerašnjih navoda medija da je na hrvatskoj granici utvrđen visok nivo kancerogenog akrilamida u prehrambenom proizvodu koji je proizveden u Srbiji.

Poljoprivredna inspekcija je, po dobijanju notifikacije iz EU RASFF o povišenom nivou akrilamida u čipsu sa ukusom paprike proizvedenom u Srbiji, izdala nalog za vanrednu kontrolu pogona u kojem je proizveden, rečeno je u petak Tanjugu u Ministarstvu poljoprivrede.

RASFF je sistem Evropske unije za brzo obaveštavanje o bezbednosti hrane.
 

Komentari (0)

Srbija