Aktuelno

NEVREME PROTUTNJALO SRBIJOM Sabiraju se posledice u Beogradu i drugim krajevima, RHMZ izdao nova upozorenja

Komentari

Autor: Euronews Srbija

05/08/2023

-

13:55

Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

Jako nevreme stiglo je i u Srbiju. Prvi su se na udaru našli delovi Zapadne Srbije. Republički hidrometeorološki zavod (RHMZ) upozorio je da će u Srbiji danas doći do značajne promene vremena, kao i na vremenske nepogode u drugom delu dana - obilne padavine, grad i olujni vetar. Upaljen je crveni meteoalarm u pet regiona - Banat, Beograd, Šumadija, Pomoravlje, Istočna Srbija. U ostalim delovima zemlje na snazi je narandžasti meteoalarm. 

RHMZ

 

U našem LIVE blogu uživo pratite sve vesti o nevremenu u Srbiji i regionu

21.49 Struja stigla u tunel Savinac na auto-putu "Miloš Veliki"

Na auto-putu "Miloš Veliki", u tunelu Savinac, obnovljeno je snabdevanje električnom energijom, saopštili su "Putevi Srbije".

21.06 Pogledajte nove fotografije posledica nevremena koje je ranije danas zahvatilo Beograd

20.10 Upozorenje RHMZ za Pomoravlje, Južni Banat i Istočnu Srbiju 

“Jako grmljavinsko nevreme koje je zahvatilo Pomoravlje, premešta se na sever, pa se jaki pljuskovi s grmljavinom uz obilne padavine, lokalno i preko 40 mm, ali i jak vetar, večeras očekuju i na području Borskog okruga, južnog, a potom i u delovima srednjeg Banata”, naveo je RHMZ u novom upozorenju. 

20.00 Preduzete mere povodom nevremena koje je za večeras najavljeno u Novom Sadu

Zvaničan broj prijava komunalnoj inspekciji povodom nevremena koje je 19. i 21. jula zahvatilo Novi Sad, iznosi 2.243 prijave, a na saobraćajnicama je urađeno više od 10.000 intervencija, izjavio je za Tanjug član Gradskog veća za komunalne i inspekcijske poslove Zdravko Jelušić.

Jelušić je istakao da su sve gradske službe i dalje na terenu, kao i da su preduzete sve mere povodom nevremena koje je u Novom Sadu najavljeno za večeras. 

"Gradonačelnik Milan Đurić je još juče tražio od svih službi da urade pripremne poslove, kao što je čišćenje svih rešetki na kritičnim tačkama poput Kisačke, Temerinske i Partizanske, ali i onde gde su građani sami sumnjali da će, ukoliko budu značajnije bujične kiše, doći do začepljenja određenih odvoda. Ljudi i dalje rade i svi su spremni, a gradonačelnik je insistirao na tome da se niko ko je u Novom Sadu ne udaljava da bismo apsolutno odgovorili maksimalno na sve što možemo", rekao je Jelušić.

19.09 Oglasio se Sekretarijat: Kakva je šteta na teritoriji Beograda?

Iz Sekretarija za poslove odbrane, vanrednih situacija i koordinaciju Beograda saopšteno je da je nevreme izazvalo niz problema na teritoriji grada, a pogođeni su objekti infrastrukture, pre svega veliki broj trafostanica distribucije, kao i trafostanica 35 kilovata, posebno teritorije Čukarice, Bežanijske kose i Novog Beograda. 

Euronews Srbija

Usled toga ugrožen je sistem vodosnabdevanja grada jer je jedan broj bunara ostao bez napajanja. To znači da su ugroženi potrošači na levoj obali Save, a posebno sugrađani koji žive u višespratnicama.

Tanjug/Tara Radovanović

 

Kako se ističe u saopštenju, oluja je bila najavljena, tako da su danas, po nalogu gradonačelnika, svi u pojačanom stepenu angažovanja i rade na otklanjanju kvarova. Takođe je jedan broj linija gradskog prevoza imao niz izmena.

Na Starom novosadskom putu došlo je do pada krova tako da je u saradnji Sektora za vanredne situacije i MUP-a preusmeren saobraćaj dok ekipe rade na otklanjanju problema, ističe se u saopštenju. 

Veliki problem bio je i prilikom pada dela krovne konstrukcije i fasade u Ulici Milana Uzelca. Za sada je obim padavina u pojedinim delovima grada više od 50 litara za manje od sat vremena, a očekuje se da oluja potraje, po najvama RHMZ-a, do kasnih večernjih sati, kao i sutra ali u smanjenom obimu. 

Tanjug/Tara Radovanović

 

Međutim, postoji bojazan da će ipak doći do gradonosnih pojava i jakog olujnog vetra, kao i 15 do 20 litara kiše u nekim delovima grada. 

Problem je i sa bujičim potocima na više lokacija u gradu, na kanalskoj mreži nije bilo većih poteškoća, ali i ta oblast se prati, napominje se u saopštenju i dodaje da će ekipe svih komunalnih preduzeća i dalje će biti na terenu. 

Radnici JKP "Zelenilo Beograd" imali su 140 intervencija za dva sata, a "Gradska čistoća" asistira "Beogradskom vodovodu i kanalizaciji" i "Gradskom zelenilu" u uklanjanju granja i oslobađanju slivnika. U gradu na više lokacija ima oštećenih fasada i vozila na ulicama grada.

Foto galeriju koja prikazuje razmere štete u beogradu pogledajte u posebnom članku. 

19.00 Tramvaji se okreću na Trošarini, drvo na karaburmi oštetilo vozila

Na trošarini u Beogradu ne rade samofari i tramvaji ne saobraćaju do Banjice, javlja RTS. Takođe, javni servis javlja da je drvo koje ja palo na Karaburmmi oštetilo nekoliko automobila. 

Tanjug/Tara Radovanović

 

18.45 Upozorenje RHMZ za područje Pomoravlja

RHMZ je na svom sajtu u 18.25 izdao novo upozorenje u narednih sat vremena na obilne pljuskove na području Pomoravlja, sa količinom kiše od 20 do 40 mm, lokalno i više za kratak vremenski period, kratkotrajan grad i jak i olujni vetar. 

hidmet.gov.rs

 

18.39 Na tri tunela na obilaznici oko Beograda redukovana brzina kretanaj

Na auto-putu E-75, na Obilaznici oko Beograda, u tunelima Lipak, Železnik i Straževica, danas je, usled kišnih padavina, redukovana dozvoljena brzina kretanja vozila, saopštilo je Javno preduzeće "Putevi Srbije".

"Molimo sve učesnike u saobraćaju da voze pažljivo i da brzinu kretanja prilagode uslovima na putu. Savetujemo da svi učesnici u saobraćaju, zbog svoje bezbednosti i bezbednosti drugih učesnika u saobraćaju, poštuju saobraćajne propise i prilagode brzinu kretanja uslovima na putu", navodi se u saopštenju.

18.00 Koje su posledice nevremena u Srbiji?

Olujno nevreme pogodilo je danas više krajeva u Srbiji, jak vetar nosio je krovove, lomio grane i drveće, lokalno je u talasima padao jak i krupan grad, posle 14 časova nevreme je dvadesetak minuta zahvatilo i Beograd, a prema radarskim mapama olujni oblaci kreću se ka istoku i jugoistoku Srbije. Nevreme je pogodilo područje Gornjeg Milanovca, opštine Ub, Lajkovac i Obrenovac, a oko 14:15 i Beograd.

Jak vetar lomio je grane, dizao krovove, u Rakovici je nosio nameštaj s terasa, a u pojedinim delovima opštine Čukarica je nestalo struje. Vetar je na Konjarniku, nedaleko od Plavog mosta, odneo deo krova na jednoj zgradi.

Tanjug/Vladimir Sporčić

 

U Ugrinovačkoj ulici u Zemunu polomljeno stablo je palo na kolovoz pokidavši kablove sa stubova duž trotoara. Prema snimcima objavljenim na društvenim mrežama, grad je padao u talasima, ponegde i veličine lešnika i oraha. U Ulici Dr Ivana Ribara oluja je iskrivila banderu, a tramvajski saobraćaj je u prekidu.

U novobeogradskim naseljima je polomljeno drveće, pojedina mlada stabla su iščupana uz korena, a vetar je nosio stolice iz kafića pored garaže na Obilićevom vencu, javili su Beograđani agenciji Fonet. 

Fonet/Marko Dragoslavić

 

16.52 Oborena drva u Zemunu povukla i strujne kablove, poplavljene ulice

Kako javlja reporterka Euronews Srbija u Grmečkoj ulici u Zemunu oluja je oborila stabla koja su povukla i strujne kablove. Na licu mesta nalaze se vatrogasci. U Ulici Marije Bursać je saobraćaj veoma usporen i stvorile sus e ogromne kolone automobila jer je ulica poplavljena. 

Euronews/Tara Tomović

 

Euronews/Tara Tomović

 

Euronews/Tara Tomović

 

16.07 Er Srbija: Moguća kašnjenja i otkazivanja letova u toku dana i noći

Kompanija Er Srbija upozorila je da su na aerodromu "Nikola Tesla" zbog nepovoljnih vremenskih uslova, zabrane točenja goriva, nestanka struje i gubljenja aerodromskih slotova moguća kašnjenja i otkazivanja letova u toku dana i noći.

"Nadležne službe preduzimaju sve što je u njihovoj moći da zbrinu sve putnike čiji će letovi kasniti ili biti otkazani, a bezbednost putnika i članova posade je na prvom mestu", navedeno je u saopštenju nacionalne avio-kompanije, prenosi Fonet.

15.55 Hitno upozorenje RHMZ za područje Banata

Republički hidrometeorološki zavod izdao je hitno upozorenje na jake plјuskove, kratkotrajan grad i jak i olujni vetar na području Banata.

"U narednih sat vremena jaka konvektivna oblačnost koja je zahvatila područje južnog premeštaće se ka srednjem Banatu (okolina Zrenjanina) uslovlјavajući obilne plјuskove sa količinom kiše od 10 do 30 mm, lokalno i više za kratak vremenski period, kratkotrajan grad i jak i olujni vetar“, stoji na sajtu RHMZ.

15.54 Vetar oborio drvo u 23. bloku kod OŠ "Laza Kostić"

15.22 Kolaps u prestonici

Nekoliko vozila ostalo je zaglavljeno u vodi, a jedan vozač u Zemunu se popeo na krov svog automobila dok ne sačeka pomoć.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by 192.RS (@192_rs)

15.20 Lakša saobraćajna nesreća u Vojislava Ilića

 

15.15 Olujni vetar odneo krov na Banjici

Građani su objavili fotografiju sa Paunovog brega na kojoj se vidi kako je deo krovne konstrukcije usled jakog olujnog nevremena pao.

Vetar je odneo krov i u Ulici Vojvode Vlahovića na Voždovcu.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by 192.RS (@192_rs)

15.05 Stigla struja u delove Beograda

Obnovljeno napajanje strujom u delovima Banovog Brda, Belih Voda i Zemuna.

14.55 Nevreme iz ugla onih koji su se zatekli na Adi Ciganliji

14.49 Grad pričinio materijalnu štetu u Zemunu

Stanari Banatske ulice u Zemunu u izjavi za Euronews Srbija navode da je grad pričinio veliku materijalnu štetu na jednoj od stambenih zgrada.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by 192.RS (@192_rs)

14.44 Smiruje se nevreme u prestonici

 

14.31 Tuče grad u Beogradu

 
 

14.26 Bez struje pojedini delovi grada

Kako javlja reporter Euronews Srbija, delovi Banovog Brda su usled nevremena ostali bez struje. Ista situacija je i na Belim vodama, kao i u pojedinim delovima Zemuna.

14.20 Počelo nevreme u Beogradu

14.18 Šapić: Ne izlaziti bez preke potrebe napolje

Gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić apelovao je na Beograđane pred nevreme da bez preke potrebe ne izlaze napolje.

"Imajući u vidu da je kroz upozorenje najavljeno između 30 i 50 litara padavina u kratkom vremenakom periodu na širem području Grada Beograda uz pojavu vetra olujne jačine i grada, apelujemo na građane da se pripreme u skladu sa upozorenjima i da ne izlaze napolje bez preke potrebe, jer se nevreme očekuje u popodnevnim časovima i trajaće više sati. Molim sugrađane da obrate pažnju i na stvari koje im se nalaze na terasama, ravnim krovovima, te da ih na vreme obezbede i sklone", naglasio je gradonačelnik Šapić.

 

14.08 U Ljigu olujno nevreme

I u Ljigu pada kiša praćena jakim vetrom koji nosi sve pred sobom.

14.05 Snažno nevreme pogodilo je i Ub

Kiša, praćena gradom, sručila se na Ub i okolna sela.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by 192.RS (@192_rs)

14.00 Obilne padavine bile su i u Lajkovcu

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by 192.RS (@192_rs)

13.55 U Gornjem Milanovcu tuče grad

Snažno nevreme praćeno gradom pogodilo je i gornjomilanovačku opštinu. Na meti su se našla sela Koštunići, Pranjani, Leušići i Teočin. Na snimcima objavljenim na društvenim mrežama vidi se kako pljušti kiša, duva jak vetar i pada grad.

13.47 MUP: Nalog za preduzimanje preventivnih mera

Ministarstvo unutrašnjih poslova intenzivno prati kretanje vremenskih nepogoda koje su zadesile zemlje u regionu i u skladu sa tim, kao i sa prognozama RHMZ-a, preduzima sve neophodne mere u cilju preventivnog delovanja na zaštiti od posledica obilnih padavina, kao i zaštiti stanovništva i njihove imovine.

Kako je saopšteno iz MUP-a vršilac dužnosti pomoćnika ministra i načelnika Sektora za vanredne situacije MUP Luka Čaušić prosledio je nalog za preduzimanje preventivnih i operativnih mera, preko svih 27 organizacionih jedinica u Srbiji, gradonačelnicima, predsednicima opština, kao i načelnicima upravnih okruga, a sve u cilju sprečavanja i otklanjanja posledica vremenskih nepogoda i zaštite života ljudi, materijalnih i kulturnih dobara.

13.40 Novo upozorenje RHMZ

Republički hidrometeorološki zavod izdao je danas u 13 sati novo hitno upozorenje na vremenske nepogode, praćeno obilnim kišnim padavinama i gradom na teritoriji Republike Srbije.

"U narednih sat vremena na području zapadne i jugozapadne Srbije, na potezu od Valjeva do Arilja, očekuju se jaki pljuskovi sa grmljavinom i količinom kiše većom od 20 milimetara u kratkom vremenskom periodu, kao i kratkotrajna pojava grada", navodi se u upozorenju RHMZ.

Posebno upozorenje izdato je za Beograd gde se posle podne i uveče očekuje veoma nestabilno vreme, a pri intenzivnim grmljavinskim procesima u pojedinim delovima grada i velika količina padavina - od 30 do 50 mm, lokalno i više, kao i pojava grada i kratkotrajno olujnog severozapadnog vetra.                                

Komentari (0)

Srbija