Aktuelno

Zaplenjene dve tone kokaina u međunarodnoj akciji na Atlantiku, četvoro uhapšenih u Beogradu i Novom Sadu

Komentari

Autor: Euronews Srbija

24/08/2023

-

21:05

Zaplenjene dve tone kokaina u međunarodnoj akciji na Atlantiku, četvoro uhapšenih u Beogradu i Novom Sadu
Zaplenjene dve tone kokaina u međunarodnoj akciji na Atlantiku, četvoro uhapšenih u Beogradu i Novom Sadu - Copyright europol.europa.eu

veličina teksta

Aa Aa

Zajedničkom akcijom Javnog tužilaštva za organizovani kriminal, policijske uprave za Grad Beograd MUP Republike Srbije, BIA, a u koordinciji sa Europolom i nadležnim policijskim organima više država, u internacionalnim vodama na Atlantskom okeanu u jedrilici "Oceania dos", dužine 22 metra, danas je zaplenjeno oko dve tone kokaina, saopšteno je iz Tužilaštva za organizovani kriminal. 

U Srbiji je uhapšeno četvoro osumnjičenih u Beogradu i Novom Sadu, među kojima je i organizator grupe za kojim je bila raspisana međunarodna poternica zbog bekstva iz zatvora u Brazilu.

Kako se navodi u saopštenju, opojna droga kokain bila je upakovana u više obeleženih pojedinačnih paketa, koji su se nalazili u sportskim torbama. Jedrilicom su upravljali jedan ukrajinski i jedan češki državljanin.

Iz Tužilaštva dodaju da je ih je organizovao, sada lišen slobode S.K. (koji je pobegao iz zatvora u Brazilu i za kojim je izdata crvena Interpolova poternica). Pored njega, uhapšeni su pripadnici ove organizovane kriminalne i to: N.S, N.S. i B.K.

"Naime, postoje osnovi sumnje da je ova organizovana kriminalna grupa u periodu od marta 2022. do danas 2023. godine izvršila krivično delo neovlašćena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga iz čl. 246 KZ stav 5 u vezi stava 1", stoji u saopštenju.

Ova organizovana kriminalna grupa je u ovom periodu organizovala transport opojne droge kokain iz zemalja Južne Amerike do zemalja Zapadne Evrope i Republike Srbije radi dalje prodaje, na taj način što su obezbeđivali jedrilice, kontaktirali sa prodavcima opojne droge, organizovali lokacije za prihvat i istovar kokaina, skrivanje opojne droge i angažovali posadu (to su bili Čeh i Ukrajinac).

Osumnjičenima S.K, N.S, N.S. i S. K. koji su lišeni slobode na terotorije Beograda i Novog Sada određeno je policijsko zadržavanje nakon čega će uz krivičnu prijavu biti sprovedeni u Javno tužilaštvo za organizovani kriminal.

Komentari (0)

Srbija