Aktuelno

Drakuli, Dimitrijevskom i Milutinoviću odloženo suđenje u Višem sudu

Komentari

Autor: Tanjug

05/09/2023

-

13:16

Drakuli, Dimitrijevskom i Milutinoviću odloženo suđenje u Višem sudu
Ulaz u Viši sud u Beogradu - Copyright Tanjug/Vladimir Sporčić

veličina teksta

Aa Aa

U Višem sudu u Beogradu danas je za 24. oktobar odloženo ponovljeno suđenje Marku Drakuli, Markanu Dimitijevskom i Nemanji Milutinoviću, optuženim za više krivičnih dela. 

Oni su optuženi za nedozvoljeno držanje i nošenje oružja, sprečavanje službenog lica u vršenju službene dužnosti u pokušaju i falsifikovanje isprava. Današnje suđenje odloženo je zbog sprečenosti postupajuće sudije, a za sledeći put je predviđeno ispitivanje veštaka. 

Drakula i Milutinović su dovedeni iz pritvora danas, dok je Dimitrijevski došao sa slobode.

Svi optuženi su na prethodnom suđenju negirali izvršenje krivičnih dela koja im se optužnicom stavljaju na teret.

Suđenje se ponavlja jer je Apelacioni sud ukinuo osuđujući deo prvostepene presude, odnosno deo kojim su njih trojica bili osuđeni na kazne zatvora, dok je potvrdio oslobađajući deo presude kojom je Nikola Jovanović  oslobođen od optužbi za krivično delo nedozvoljeno nošenje oružja.

Drakula je prvostepenom presudom bio osuđen na kaznu zatvora od tri i po godine zatvora za krivično delo sprečavanje službenog lica u vršenju službene dužnosti u pokušaju, dok je oslobođen optužbi za krivično delo nedozvoljeno nošenje oružja.

Dimitrijevski je ukinutom presudom bio osuđen za krivična dela nedozvoljeno nošenje oružja i falsifikovanje isprava, osuđen na jedinstvenu kaznu zatvora od tri godine i šest meseci,   Milutinović za nedozvoljeno nošenje oružja na kaznu zatvora od dve godine i šest meseci.

Okrivljeni su prvobitno bili uhapšeni i optuženi za pripremu ubistva Kotoranina Jovana Vukotića, planom da ga otruju dok je bio u ekstradicionom pritvoru u Okružnom zatvoru 2019, ali je Viši sud u Beogradu krajem oktobra 2021. godine odbio ovu optužbu, nakon što je Apelacioni sud dva puta ukidao odluke o potvrđivanju optužnice protiv njih i vraćao ih na ponovno razmatranje. 

Pošto je ova optužba odbijena njima se sudi i za krivična dela nedozvoljeno nošenje oružja i posebni slučajevi falsifikovanja isprava, jer je kod njih prilikom hapšenja pronađeno oružje, kao i lažni policijski prsluci sa oznakama UKP, kačketi i policijska značka, koja je ukradena još 2006.

U Višem sudu u Beogradu počelo je suđenje Drakuli zbog sumnje da je 7. oktobra 2019. godine pokušao da ubije Lazara Vukićevića, kada je na Vračaru pod njegov porše postavio eksploziv. 
Vukićevića su, međutim, godinu dana kasnije, kako to navodi tužilaštvo u optužnici, ubili pripadnici grupe Veljka Belivuka u kući u Ritopeku.

Drakuli se na teret stavljaju krivična dela teško ubistvo u pokušaju, zatim nedozvoljena proizvodnja, držanje, nošenje i promet oružja i eksplozivnih materija i teško delo protiv opšte sigurnosti. Drakula se, takođe, sumnjiči i da je pripadnik organizovane kriminalne grupe "Vračarci".

Komentari (0)

Srbija