Aktuelno

Dvadeset dve godine od masakra u Starom Grockom kada je stradalo 14 žetelaca, ubice su i dalje na slobodi

Komentari

Autor: Euronews Srbija/Anđelka Ćup

23/07/2021

-

11:58

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

Na današnji dan, pre 22 godine u selu Staro Gracko kod Lipljana na Kosovu i Metohiji, ubijeno je, a potom masakrirano 14 žetelaca. Ubice su i dalje na slobodi. 

"Svake godine kako krene žetva, odmah se setim... Do tada je bilo sve super i odjednom neki vetar i samo sam rekla 'bože, šta je ovo?' Međutim, ujutru u tri sata me zove rodbina i saznajem da su nastradali, samo sam pitala, 'je li i Novica', rekli su mi da jeste", kaže Slavica Janićijević Popović iz Gračanice.

Novica Janićijević je imao samo 17 godina, kada je ubijen. U istom danu, stradali su i njegov otac Momčilo, stričevi Slobodan i Mile Janićijević i komšije Milovan Jovanović, Jovica i Radovan Živić, Andrija Odalović, Stanimir i Božidar Dekić, Saša i Ljubiša Cvejić, Nikola Stojanović i Miodrag Tepšić.

"Dvadeset dve godine posle ubistva žetelaca, iskreno, osećamo se dosta loše, slučaj nije rešen,  nisu otkriveni počinioci i obustavljen je, tako da mi i dalje optužujemo međunarodnu zajednicu koja treba da izvrši pritisak i mora da se zna ko su ubice žetelaca", kaže Zoran Janićijević iz Starog Grackog.

Porodice ubijenih su očekivale da će se ubice pronaći 2007. godine, kada je prvi put pokrenuta istraga i kada je uhapšen Mazljum Bitići iz obližnjeg sela Veliki Alas.

Međutim, on je posle tri meseca, usled nedostatka dokaza, pušten.

Euleks je 2017. godine konačno obustavio istragu za ubistvo žetelaca, uz obrazloženje da će se ponoviti ako bude novih dokaza.

Posle više od dve decenije, nema krivaca, nema dokaza, ostaje samo bol i strah porodica stradalih.

Komentari (0)

Srbija