Aktuelno

Velika akcija policije posle pucnjave u Subotici: Otkriveno 370 iregularnih migranata, prevoze se u prihvatne centre

Komentari

Autor: Euronews Srbija

12/09/2023

-

09:24

mup.gov.rs

veličina teksta

Aa Aa

U šumi u naselju Hajdukovo u Subotici sinoć je došlo do obračuna i pucnjave među migrantima, a epilog je troje povređenih i jedan ubijen, potvrđeno je za Euronews Srbija u MUP-u.  

Na licu mesta izvršen je uviđaj od strane Višeg javnog tužilaštva u Subotici. 

Policija je jutros pokrenula veliku akciju suzbijanja migranata na severu zemlje. Akcija je otpočela rano jutros, a na meti su krijumčari migranata na području Subotice, Sombora i Kikinde. 

Na terenu je prisutan veliki broj pripadnika MUP-a. Policija je u današnjoj akciji usmerenoj na suzbijanje ilegalnih migracija na području tri grada u Vojvodini pronašla 371 iregularnog migranta i oni se prevoze u prihvatne centre.

Takođe, u akciji su nađene i tri automatske puške, jedna poluautomatska puška i pištolj, dva agregata, kao i 25 pasoša i 12 ličnih karata.

Na teritoriji Policijske uprave Subotica jednom iregularnom migrantu je određeno zadržavanje zbog prekršaja iz oblasti Zakona o strancima, dok su na području Policijske uprave Sombor protiv četiri srpska državljanina podneti zahtevi za pokretanje prekršajnog postupka zbog sumnje da su učinili prekršaj pomaganje u nezakonitom boravku stranom državljaninu.

Pronađeno oružje

Pomoćnik direktora policije Dragan Vasiljević poručio je da će najveći broj migranata biti sprovden u prihvatne centre.

"Pronađeno je više komada vatrenog oružja, tačnije na jednoj lokaciji nađene su četiri automatske puške. U toku je uviđaj lica mesta i krim-tehnička obrada lica mesta. Videćemo da li nekome od ovih migranata koje smo pronašli na licu mesta pripada to oružje“, rekao je Vasiljević.

MUP Srbije

 

Naveo je da je u ovoj akciji po prvi put jedan broj migranata takozvanih "izviđača" pronađen u krošnjama drveća, a da policija prilagođava svoje mere i radnje promenama u njihovim aktivnostima.

"Mogu da poručim svim građanima da mogu da budu maksimalno spokojni i bezbedno će biti na svim područjima u Republici Srbiji“, kazao je Vasiljević.

Istakao je i da će od sutra na području Subotice patrolirati jedan broj pripadnika Žandarmerije.

"Cilj nam je da migranti budu tamo gde im je mesto - u Prihvatnim centrima, da oni koji se kreću da imaju legalnu dokumentaciju, a da broj sukoba među migrantima svedemo na minimum“, rekao je Vasiljević, naglasivši da do sada sukobi u proteklim mesecima nisu doveli do ugrožavanja lokalnog stanovništva, već se radi o sukobima među migrantima, kao i da će policija preduzeti sve mere i radnje da ovakve pojave potpuno anulira.

Akciji je prisustvovao i ministar unutrašnjih poslova Bratislav Gašić koji je istakao da se ovakve akcije detaljno planiraju, kao i da u njima učestvuju najobučeniji pripadnici elitnih jedinica MUP-a.

„Republika Srbija je zemlja humanih i dobrih ljudi. I tako se i odnosimo prema svima kojima je pomoć potrebna. Ali država neće dozvoliti da bilo ko zloupotrebi to gostoprimstvo i ugrozi bezbednost naših građana. Ova akcija je još jedna u nizu akcija koje Ministarstvo unutrašnjih poslova sprovodi u cilju suzbijanja ilegalnih migracija, a posebno na suzbijanju njihovih međusobnih obračuna i kriminalnih aktivnosti. Zbog nepristupačnog i nepreglednog terena ovakve akcije se detaljno planiraju i u njima učestvuju najobučeniji pripadnici elitnih jedinica ministarstva“, rekao je ministar Gašić.

MUP Srbije

 

Ministar Gašić je poručio da Ministarstvo unutrašnjih poslova aktivno prati dešavanja i da su pripadnici MUP-a spremni da adekvatno reaguju u svakom trenutku.

„Zaštitićemo sve građane Srbije i nećemo dozvoliti da bilo ko ugrozi njihovu bezbednost i bezbednost njihove imovine“, dodao je ministar Gašić.

Učestali obračuni migranata

Poslednjih nekoliko meseci učestali su obračuni migranata na severu zemlju. Pre samo četiri dana došlo je do pucnjave na parkingu jednog megamarketa u Subotici. U obračunu je jedna osoba ranjena. 

Pucnjava se dogodila u blizini centra grada. U subotičkoj policiji su naveli da je u pitanju bio sukob između migranata.

MUP Srbije

 

Osoba koja je ranjena prebačena je u Opštu bolnicu Subotica. Granični pojas Srbije i Mađarske je u poslednje vreme bio često mesto sukoba krijumčarskih grupa.

Meštani naselja oko Subotice, koja se nalaze u graničnom pojasu sa Mađarskom, policiji su ranije prijavljivali pucnjave iz obližnjih šuma.

Pucnjava krajem jula

Krajem jula (25. 7.) građni su policiji prijavili pucnjavu u šumi na periferiji naselja Hajdukovo. Policija je izašla na lice mesta i pretragom terena u blizini auto-puta, zatekla beživotno telo državljanina Avganistana, kao i jednog njegovog povređenog sunarodnika.

Policiji je iz subotičke bolnice naknadno prijavljeno da se kod njih nalazi još jedan povređeni migrant, navedeno je u saopštenju Policijske uprave u Subotici.

Kako je policija saopštila tokom ove pucnjave niko od državljana Srbije nije povređen, niti su građani bili neposredno ugroženi.

Na utvrđivanju okolnosti pucnjave radili su pripadnici Žandarmerije i Policijske uprave u Subotici.

 

Komentari (0)

Srbija