Aktuelno

"Hakerima" iz Niša ukinut pritvor, odluku o izručenju čekaju na slobodi

Komentari

Autor: Euronews Srbija

23/07/2021

-

17:04

"Hakerima" iz Niša ukinut pritvor, odluku o izručenju čekaju na slobodi
"Hakerima" iz Niša ukinut pritvor, odluku o izručenju čekaju na slobodi - Copyright Unsplash

veličina teksta

Aa Aa

Viši sud u Beogradu ukinuo je pritvor programerima iz Niša protiv kojih je u toku postupak ekstradicije, i odlučio da se u nastavku postupka brane sa slobode, potvrdio je za Euronews Srbija advokat Milan Petrović, koji zastupa dvoje optuženih.

"Ovakva odluka suda je očekivana i nadamo se da će u nastavku postupka odbrana uspeti u zahtevu da Srbija ipak pokrene postupak da se predmet ustupi Srbiji na nadležnost", rekao je Petrović.

Podsetimo, Evropski sud za ljudska prava u Strazburu doneo je meru kojom je preporučeno da proces izručenja deset državljana Srbije Sjedinjenim Američkim Državama bude "zaustavljen" bar do 16. avgusta.

Ovih deset državljana suočava se sa optužnicom podignutom u SAD zbog digitalne finansijske prevare navodno teške 70 miliona dolara, a postupak ekstradicije je u fazi odlučivanja ministra pravde, pošto je već doneta pravosnažna odluka o izručenju.

Nakon poslednje odluke Apelacionog suda, od izručenja delilo ih je mišljenje ministarke pravde Srbije, ali hitna mera Evropskog suda u Strazburu predstavlja mali obrt u procesu ekstradicije srpskih državljana kojih je prvobitno bilo 11, ali je jedan već isporučen Americi jer je sam tražio da mu se sudi u toj zemlji.

Konačnu odluku o tome da li bi izručenjem optuženim programerima bila povređena ljudska prava pomenuti sud doneće 16. avgusta, a pre toga, kako je naveo Petrović, na potezu je Ministarstvo pravde Srbije. 

Sud u Strazburu je reagovao na osnovu zahteva da se izrekne hitna mera i zastane sa izručivanjem građana Srbije s obzirom na to da "postoji opasnost da ukoliko budu izručeni budu ugrožena njihova ljudska prava".

"Postoji mogućnost da im budu ugrožena ljudska prava, pre svega da budu osuđeni na kazne zatvora koja će u odnosu na njihovu starosnu dob predstavljati gotovo doživotnu kaznu zatvora. Zatim, nigde nije bilo garancije da će oni moći da podnesu zahtev za pomilovanje, kakvi će biti njihovi zatvorski uslovi i uopšte u okviru pandemije kovida 19 kakva će biti njihova zaštita", naveo je Petrović.

Komentari (0)

Srbija