Društvo

Kon otkrio kada se može očekivati popuštanje mera i da li će samo vakcinisani moći na proslave

Komentari

Autor: Tanjug

19/05/2021

-

12:57

Kon otkrio kada se može očekivati popuštanje mera i da li će samo vakcinisani moći na proslave
Kon otkrio kada se može očekivati popuštanje mera i da li će samo vakcinisani moći na proslave - Copyright E-Stock/Dušan Milenković

veličina teksta

Aa Aa

Epidemiološka situacija se poboljšava, što se očekuje i u budućnosti, a samim tim i relaksacija mera jer nije realno da se one zadrže ako situacija dozvoljava da se polako vraćamo u normalu, rekao je epidemiolog Predrag Kon.

Kon je za Tanjug dodao da treba očekivati da se mere ublažavaju u budućnosti što znači da će se, u zavisnosti od situacije, dozvoliti i slavlja koja okupljaju veći broj ljudi, a da je, prema njegovim rečima najbolje te vrste proslava organizovati među potpuno zaštićenim stanovništvom.

Na pitanje da li to znači da će se samo vakcinisanima dozvoliti prisustvo, Kon odgovara da će organizatori sami odlučiti o pravilima prisustva.

"Ja verujem da vakcinacija neće biti obavezujuća, već je verovatnije da će to ostati kao savet onima koji organizuju bilo kakvo slavlje. Niko ne bi voleo da mu se proslava zapamti po zaražavanju, a da se to ne bi desilo važno da ljudi koji dolaze budu vakcinisani ili da su preležali kovid", objašnjava Kon.

Tanjug/Nikola Anđić

 

Dodaje da pretpostavlja da će oni koji nisu ni vakcinisani, niti su preležali kovid, eventualno nositi maske, a ne isključuje ni mogućnost testiranja kao dokaz da su negativni, što bi im obezbedilo da slobodno učestvuju u slavlju, ističe Kon.

"To je još jedna preporuka, jer je najbolje imati slavlja među potpuno zaštićenim ljudima, tada nema brige oko zaražavanja i to onda može da liči u potpunosti na ono što je bilo ranije", poručuje on.

I dalje na snazi zabrana okupljanja više od pet ljudi

Kon podseća da je i dalje na snazi zabrana okupljanja za više od petoro ljudi.

"Ako pričamo unapred, trenutno se pominje 21. jun za dozvoljena veća okupljanja ali, videćemo kakva će biti tada situacija. Mi smo odredili 50 odsto vakcinisanih kao ciljnu cifru, međutim, nivo aktivnosti virusa takođe mora da se spusti na jednocifren broj na 100.000 stanovnika", navodi Kon.

Mogućnost da se skinu maske postoji onog trenutka kada, prema Konovom mišljenju, na 100.000 stanovnika bude svega jedan ili dvoje novozaraženih.

"O tome još nismo razgovarali i dogovorili kriterijume, ali po mojoj ličnoj proceni, broj mora biti izuzetno nizak. Čak ni tada nije potpuno sigurno, ali je rizik spušten na minimum", ukazuje Kon.

Kon kaže da se u trenutnoj fazi popuštanja mera, zajedno sa spuštanjem aktivnosti virusa nalazimo na "klizavom terenu" gde je neophodno sačuvati trenutnu situaciju koja se poboljšava i koja će vremenom postati i povoljna.

"Ne smemo da dozvolimo ponovni rast aktivnosti virusa i ponovno zaražavanje. Ne može ovo da traje večno, ali niko ne može da očekuje da će virus nestati tek tako, on ima svoju sezonu i sada se jasno vidi da je to od kraja jeseni do proleća", poručuje on.

Dodaje da se preko leta očekuje znatno smanjena aktivnost virusa, ali da je sasvim verovatno ponovno pojavljivanje na jesen, upozorava Kon, jer nisu svi ni preboleli, niti su zaštićeni.

"Zato ja naglašavam da je ogroman značaj da se sada vakciniše veliki broj mlađih do 40 godina, zato što su oni ti koji najviše u samom početku podižu aktivnost virusa i to se posle lako prenosi", zaključuje Kon.

Komentari (0)

Srbija