Društvo

Spomenik Tomi Zdravkoviću otkriven u Skadarliji: Spomenik umetniKu, ali i jednom vremenu i supkulturi tog vremena

Komentari

Autor: Euronews Srbija

02/10/2023

-

19:26

Spomenik Tomi Zdravkoviću otkriven u Skadarliji: Spomenik umetniKu, ali i jednom vremenu i supkulturi tog vremena
Šapić otkrio spomenik Tomi Zdravkoviću u Skadarliji - Copyright Beoinfo

veličina teksta

Aa Aa

Gradonačelnik Beograda u ostavci Aleksandar Šapić svečano je u beogradskoj boemskoj četvrti Skadarlija, otkrio spomenik kompozitoru i pevaču Tomislavu Tomi Zdravkoviću.

Spomenik, koji je delo vajarke Katarine Tripković, zajedno s gradonačelnikom otkrili su i podnosilac inicijative za dizanje spomenika u svojstvu građanina Rasim Ljajić, kao i članovi porodice pevača, supruga Gordana i kćerka Žaklina.

Šapić je tom prilikom, kako je saopštio Beoinfo, naveo da je ovo važan momenat za naš grad i za naš narod, te da će se Skadarska ulica zasigurno ubuduće zvati i Tomina ulica.

"Toma je simbol jednog vremena, jedne kulture i duše našeg naroda, koja se upravo u Skadarliji na poseban način izražava i čega su svedoci stranci koji dođu ovde. Broj zaista spontano skupljenih ljudi takođe pokazuje važnost ovog momenta za kulturu, muziku i duh srpskog naroda, koji je Toma na specifičan, sebi svojstven način uspeo da sublimira svojom umetnošću. Siguran sam da će njegove pesme živeti zauvek, kao i sećanje na njega", rekao je Šapić.

Rasim Ljajić je precizirao da je prošlo dve godine i dva dana od podnošenja inicijative Gradskoj upravi, koju je potpisalo nekoliko hiljada građana.

Beoinfo

 

Zahvaljujući razumevanju i bivše i sadašnje uprave, sa Aleksandrom Šapićem na čelu, u transparentnoj atmosferi i poštujući sve zakonom predviđene obaveze ova inicijativa se danas realizuje, naveo je on.

"Ovo jeste spomenik velikom umetniku, pre svega pesniku, tekstopiscu, kompozitoru, stvaraocu, pa tek onda pevaču. Toma je bio sve to u jednoj osobi, jedinstven i neponovljiv. Ovo je i spomenik jednom vremenu, ali i spomenik supkulturi tog vremena, koju je Toma svojim pesmama i te kako obeležio. Ovo je spomenik svim ženama, tamburašima, palmama na obali mora, prokletim nedeljama, kafanama i raznoraznim sudbinama koje se dešavaju u njima, dakle, njegovim pesmama",  istakao je Ljajić.

Spomenik je napravljen od bronze, sa postamentom visine oko dva metra, a izliven je u Livnici "Jeremić".

Tokom svečanosti izvođene su poznate pesme Tome Zdravkovića.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija