Društvo

Beograd dobio prvo groblje za kućne ljubimce: Građani i dalje traže garancije da neće biti krematorijuma

Komentari

Autor: Euronews Srbija

07/10/2023

-

10:18

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Iako je prvobitno najavljeno da će biti završeno za šest meseci, Beograđani su prvo groblje za kućne ljubimce na Bežanijskoj kosi dobili posle više od dve godine radova. Tokom tog perioda, gradnju su obeležili protesti građana protiv rada krematorijuma u sklopu groblja. Priča o spalionici još uvek nije došla do formalnog kraja, ali su ljubitelji životinja ipak zadovoljni što će imati lokaciju na kojoj će civilizovano moći da se oproste od svojih ljubimaca.

Ono što Pariz i London imaju već više od 120 godina, Beograd je dobio tek 2023. "Nikad nije kasno", poručuje Goran Šarenac, vlasnik belgijskog ovčara Kiki. Iako zvuči paradoksalno, kaže da se za groblje kućnih ljubimaca može reći da predstavlja radost, jer omogućava vlasnicima da životinje koje su doživljavali kao članove porodice pokopaju na dostojanstven način. Kada njegov pas ugine, kaže da će ga sahraniti na groblju, a nada se i da će cene za sahranjivanje biti prihvatljive.

"Bolje je sahranjivati ga na određenoj tačnoj civilizovanoj lokaciji, nego što je do sada bilo po nekim delovima Beograda, šumama, parkovima. Mi se nadamo da će cene biti korektne, da će to svako moći da priušti svom kućnom ljubimcu, a reper je da cene budu napravljene za penzionere", kaže Šarenac za Euronews Srbija.

Stanovnici Bežanijske kose mesecima su se borili da krematorijum za kućne ljubimce ne bude u sklopu groblja. Plašili su se zagađenja vazduha i životne sredine, a vest da su borbom ostvarili cilj ispratili su aplauzom. 

Beoinfo

 

"Što se tiče same spalionice, odnosno krematorijuma on se ovde neće nalaziti, nego na Lešću, tamo gde se nalazi krematorijum i za ljude. Jer to je posebna služba koja se time bavi i tamo će se kremirati životinje kao i ljudi, a onda će urna ovde da se ostavlja", rekao je gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić.

Izjavu gradonačelnika pozdravljaju, ali joj do kraja ne veruju. Pošto su akti o radu spalionice i dalje na snazi, zabrinuti građani preko advokata traže zvaničan papir da spaljivanja neće biti.

"Juče smo podneli dva zahteva za poništaj konačnih rešenja, odnosno ukidanja rešenja: lokacijskih uslova i građevinske dozvole. Dok Grad Beograd, odnosno opština Novi Beograd ne ponište ova rešenja, izjava gradonačelnika može se smatrati jednom najavom, političkim obećanjem", rekao je advokat Luka Đorđević. 

Zbog zakonskog vremenskog okvira, odgovor od nadležnih očekuju u narednih 10 do 15 dana. Međutim, bez obzira na status i lokaciju spalionice, groblja za kućne ljubimce će sigurno biti. Prema najavama gradskih vlasti, na groblju će biti mesta za više od 1.500 kućnih ljubimaca.

"Nakon završetka radova, ovde postoji 839 grobnih mesta u nizu na oko 1.000 kvadratnih metara. Deo groblja koji se nalazi u šumi ima kapacitet 730 mesta na 1.800 kvadrata. Takođe, postoji i vrt sećanja, odnosno ružičnjak, koji se prostire na 200 kvadratnih metara, te konačno prostor za zajedničko sahranjivanje na 1.300 kvadrata", rekao je Šapić krajem septembra.

Gradske vlasti navode da su uprkos postojećim kapacitetima, potrebe veće, te očekuju da će uskoro morati da se krene u izgradnju još jednog.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija