Društvo

Godinu i po dana od nesreće u rudniku Soko saslušan samo jedan od 14 osumnjičenih

Komentari

Autor: Euronews Srbija

05/10/2023

-

13:50

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Godinu i po dana od nesreće u rudniku Soko u kojoj je stradalo osam rudara, danas je saslušan i poslednji od 24 rudara svedoka, kaže advokat porodica stradalih Bratislav Stojanović. Dodaje da je od četrnaestoro osumnjičenih saslušan samo jedan - dežurni rukovodilac smene u kojoj se neseća dogodila.

Prema Stojanovićevim rečima, saslušani rudari svedočili su da je u noći kada se nesreća dogodila značajno bila povećana koncentarcija metana i da nadležni nisu preduzeli neophodne mere za bezbednost rudara. 

Kaže da očekuje da konačno bude podignut optužni predlog. Podsećamo, da je prošle godine Ministarstvo rudarstva i energetike na čelu sa tadašnjom ministarkom Zoranom Mihajlović podnelo krivičnu prijavu zbog nesreće u rudniku Soko i da je Osnovno javno tužilaštvo u Aleksincu dva puta odbijalo da pokrene krivični postupak.

Euronews/Ljiljana Pavlović

 

"Oni su odredili jednog dežurnog rukovodioca koji je imao zadatak da kontroliše da li u rudniku ima metana ili ne. U jednom trenutku je u jami bilo previše metana, ali oni su i dalje nastavili sa radom i uključivanjem mašina", rekao je Stojanović.

Supruga poginulog rudara Dragana Jovanović rekla je za Euronews Srbija da i godinu i po dana od nesreće ona i dalje ne može da veruje da se do epiloga ovog slučaja nije dogodio.

"Ja i dalje ne mogu da dođem sebi. Velika je nemar u pitanju, čemu nereagovanje", kaže. 

Anka Zlatković kaže da je za nju kao roditalja jednog od nastradalih rudara i dalje teško da sluša detalje o nesreći.

"Osećam se kao da je reč o hladnokrvnom ubistvu. To je katastrofa za jednog roditelja", rekla je.

Komentari (0)

Srbija