Društvo

Odloženo iseljenje devet porodica na Vračaru: Izvršitelji i policija se povukli, porodice i dalje u strahu

Komentari

Autor: Euronews Srbija

11/10/2023

-

13:09

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Grupa građana sprečila je danas iseljene devet porodica iz zgrade u Južnom bulevaru u Beogradu. Stanari tvrde da su žrtve prevare i da je zbog falsifikovanog potpisa zgrada stavljena pod hipoteku.

Izvršenje je bilo zakazano jutros za 10 sati, kada su stigli policija i izvršitelj. Građani nisu dozvolili prolaz do ulaza u zgradu, te su se oni nakon pola sata povukli.

Iz Udruženja "Krov nad glavom" kažu da izvršitelji uporno pokušavaju da sprovedu izvršenje iako je sud 2017. godine utvrdio da građevinska firma "Geon Construction" nije vlasnik te zgrade u Južnom bulevaru. Navode da izvršitelji žele da prodaju stanove zbog dugova koji je napravio građevinski preduzimač. 

Navode da među stanarima koje pokušavaju da izbace na ulicu ima i dece.

Euronews

 

"Sudske odluke očigledno za izvršitelje ne predstavljaju nikakvu prepreku da se bave svojim poslom – otimanjem i prodajom nekretnina. Jedino što može da ih zaustavi je solidarnost i javnost", stoji u saopštenju.

Stanari kažu da su u strahu da će izvršitelji i policija opet da se vrte i da će prinudno biti iseljeni iz svojih domova.

Stanari u strahu

Marko Živić, predsednik kućnog saveta, navodi da je jedino rešenje u narednom sudskom ročištu.

"Mi ročište čekamo od aprila ove godine, a nismo dobili ni pripremu", rekao je Živić za Euronews Srbija i dodao da oni neće napustiti svoje domove, jer nemaju gde.

Poslednji pokušaj iseljenja ovih porodica, odnosno praktično cele zgrade, bilo je 29. juna i tada je iseljenje odloženo.

Euronews

 

Ivan Zlatić iz Udruženja "Krov nad glavom" kaže da su ovakvi primeri česta pojava u Beogradu.

"Građani koji kupe stanove u izgradnji često su žrtve prevara. Njihovi domovi koje su kupili i uredno platili često stradaju zbog dugova koje su napravili investitori. U ovom slučaju čak je u pitanju i falsifikovan dug. Sistemski problem je što građani godinama dokazuju svoje pravo pred sudom i dokazuju pravdu, a u ovom slučaju i da je reč o falsifikatu", naveo je Zlatić.

Komentari (0)

Srbija