Društvo

Škodrić: Magnetne rezonance, mamografi, UZ aparati od Vračara do Vladičinog Hana

Komentari

Autor: RTS

12/10/2023

-

11:19

Škodrić: Magnetne rezonance, mamografi, UZ aparati od Vračara do Vladičinog Hana
Škodrić: Magnetne rezonance, mamografi, UZ aparati od Vračara do Vladičinog Hana - Copyright Tanjug/Zoran Žestić

veličina teksta

Aa Aa

Država će u narednom periodu nabaviti 22 magnetne rezonance (MRI) i više od 20 mamografa što je najveća nabavka medicinske opreme do sada. Direktorka RFZO-a Sanja Radojević Škodrić kaže da će aparati biti raspoređeni "od Vračara do Vladičinog Hana", a da su cilj prevencija i smanjanje lista čekanja.

Direktorka RFZO je rekla da je nakon brojnih dugogodišnjih ulaganja ovo najvažnije za srpsko zdravstvo.

"Dvadeset i dve magnetne rezonance, 20 mamografa, brojni ultrazvučni aparati, rendgen aparati i skeneri će ući u naše zdravstvene ustanove", rekla je Radojević Škodrić za RTS.

Prema rečima Radojević Škodrić, nabavka dijagnostičke opreme pokazuje da je fokus države na prevenciji i smanjenju lista čekanja.

"Nivo zdravstvene zaštite je postao visok, što je moguće zahvaljujući dugogodišnjem ulaganju u nove bolnice, u nove aparate, nove dijagnostičke metode, inovativne lekove, ne samo za retke bolesti, već za maligdne i nemaligdne bolesti", istakla je Radojević Škodrić.

Zahvaljujući magnetnim rezonancama, rekla je Radojević Škodrić, smanjiće se liste čekanja.

"Kada se stavi još jedan magnet u Kragujevac automatski se smanjuju liste čekanja u Valjevu. Takođe Šabac i Loznica će dobiti magnete sada i neće se slati pacijenti u Valjevo", ukazala je Radojević Škodrić.

Ona je navela da je oktobar mesec borbe protiv karcinoma dojke i dodala da se organizju akcije preventivnih pregleda po celoj Srbiji u 150 zdravstvenih ustanova.

"Prošle nedelje smo ponovo pokrenuli u Beogradu u svim domovima zdravlja preventivne preglede žena za karcinom dojke, a za muškarce se radi PSA marker koji pokazuje da li postoji karcinom prostate.

Ove nedelje se nastavlja u Beogradu ista akcija od 8 do 16 časova, ali se dodaje i cela Srbija", naglasila je Radojević Škodrić.

Novembar je, najavila je Radojević Škodrić, mesec borbe protiv dijabetesa i karcinoma pluća.

"U Srbiji je registrovanih 750.000 obolelih, ali procena je da ima milion dijabetičara. Država je u poslednje četiri godine sve moguće inovativne metode i lekove uvela za dijabetes, od najnovijih insulina, lekova, senzora", izjavila je Radojević Škodrić.

Ona je dodala da će biti organizovani i skrining pregledi.

"Jako je važno da se karcinom otkrije u početnom stadijumu kada je moguće izlečenje i pokretni mamografi će raditi u novembru, kako u okolini Beograda, tako i u po gradovima Srbije", zaključila je Radojević Škodrić.

Komentari (0)

Srbija