Društvo

Šuga u OŠ "Braće Jerković", zaraženo jedno dete: Gradski zavod naložio mere koje škola mora da sprovede

Komentari

Autor: S. T.

24/10/2023

-

12:09

Šuga u OŠ "Braće Jerković", zaraženo jedno dete: Gradski zavod naložio mere koje škola mora da sprovede
Šuga u OŠ "Braće Jerković", zaraženo jedno dete: Gradski zavod naložio mere koje škola mora da sprovede - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Jedan učenik prvog razreda u Osnovnoj školi "Braća Jerković" dobio je šugu, što je izazvalo zabrinutost kod ostalih roditelja da se zaraza ne proširi dalje u školi.

U Gradskom zavodu za javno zdravlje Beograd kažu da su školi naložili mere za sprečavanje širenja bolesti koje nadležni moraju da sprovedu.

"Gradski zavod za javno zdravlje Beograd je dana 19. oktobra 2023. godine elektronskim putem obavešten o pojavi šuge kod jednog učenika prvog razreda OŠ 'Braća Jerković'. Istog dana, kontaktirana je direktorka škole i naložene su mere za sprečavanje širenja oboljenja koje se primenjuju u slučaju pojave šuge u kolektivima, a koje je škola sprovela i dalje ih sprovodi", kažu u Zavodu za javno zdravlje Beograd za Euronews Srbija.

Naglašavaju da je do sada obolelo samo jedno dete. Situacija u toj školi se i dalje prati, iako šuga ne podleže obaveznom prijavljivanju.

"Prema Pravilniku o prijavljivanju zaraznih bolesti i posebnih zdravstvenih pitanja, oboljenje šuga ne podleže obaveznom prijavljivanju zaraznih bolesti, ali se na teritoriji Beograda ovo oboljenje prijavljuje preko zbirnih prijava na nedeljnom nivou. Šuga se može registrovati tokom cele godine uglavnom sporadično, a ponekad u vidu manjih epidemija u kolektivima", navode u Zavodu.

Inače u Beogradu se u poslednjih pet godina broj registrovanih slučajeva šuge kretao od 512 (2022. godine) do 1.277 (2018. godine).

Šta je šuga i kao se prenosi

Smatra se da je šuga iskorenjena bolest ali to nije baš tako. Inkubacija, odnosno period od zaražavanja do ispoljavanja kliničke slike iznosi do šest nedelja.

Bolest se manifestuje promenama na koži, koje su praćene svrabom, naročito izraženim tokom noći. Šuga nije vezana za nehigijenu, kao što se misli. Ukoliko se jedna osoba zarazi, bolest će se brzo proširiti na osobe iz njenog bliskog okruženja, ukoliko su stalno u kontaktu ili koriste istu garderobu i posteljinu. Da bi se neko zarazio nije dovoljno da se samo rukuje sa obolelim čovekom. Ova bolest se može preneti i polnim putem.

profimedia

 

Šuga je parazitarno oboljenje kože uzrokovano šugarcem malom grinjom, koja formira kanaliće u površnim slojevima kože gde polaže jaja. Ne prenosi se kontaktom sa kućnim ljubimcima ili drugim životinjama.

Nekada davno je epidemijska pojava šuge bila pripisivana siromaštvu, lošim higijenskim uslovima i prenaseljenosti, a činjenica je da od šuge obolevaju i siromašni i bogati, osobe svih uzrasta, oba pola, svih rasa. Epidemije se češće javljaju u kolektivnim smeštajima, poput predškolskih ustanova, staračkih domova, u socijalnim ustanovama, zatvorima ili u okviru porodica.

Obolevaju sve starosne grupe

Najčešći simptom bolesti je intenzivan svrab, pogotovo noću. Na koži se vide promene nalik bubuljicama i plikovima, koje mogu da zahvate veći deo tela, naročito kožu u predelu ručnih zglobova, laktova, korena prstiju ruku, pazušnih jama, predeo pojasa, bradavica, stomaka i butina

Oboljenje je rasprostranjeno širom sveta, zahvata ljude svih socioeknomskih nivoa, bez obzira na starost, pol, rasu ili nivo i standard lične higijene.

Tokom lečenja najbolje je da se uključi cela porodica, a uz terapiju odgovarajućim kremama uvek ide i menjanje i pranje posteljine. 

 

 

 

Komentari (0)

Srbija