Društvo

"Diplomatski dan" u Sremskoj Mitrovici: Žene iz Srbije i BiH pokazale šta sve može da se napravi od vune

Komentari

Autor: Euronews Srbija

25/10/2023

-

14:59

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Nacionalna alijansa za lokalni ekonomski razvoj (NALED) i Etno mreža - krovna asocijacija prizvođača rukotvorina iz cele Srbije u partnerstvu sa udruženjem Bosanske rukotvorine iz BiH organizovali su danas "Diplomatski dan" u sklopu Kolonije pustovanja u Sremskoj Mitrovici. 

Kolonija pustovanja traje od 23. do 26. oktobra 2023. godine, u okviru projekta "Zajedno za kulturni turizam - Prekogranična saradnja za bolji društveno-ekonomski razvoj i očuvanje tradicionalnih zanata".

Violeta Jovanoć, izvršna direktorka NALED-a i predsednica Etno mreže kaže da je cilj projekta afirmacija i ekonomsko osnaživanje žena.

"Osim toga kroz projekat radimo i na promociji kulturnog nasleđa i turističke ponude Srbije i BiH  sa fokusom na ručne radove koje rade žene na tim prostorima. Cilj je da povežemo žene, da se upoznaju, razmenjuju iskustva i da zajedno rade na dizajnu i plasmanu svojih proizvoda", rekla je Jovanović za Euronews Srbija.

Ministarstvo kulture i informisanja/Dario Konstantinović

 

Pojašnjava da Etno mreža afirmiše stare tehnike ručnog rada, među njima je i pustovanje.

"Pustovanje je ručno valjanje vune. To je najstarija tekstilna tehnika, starija je i od tkanja. Ona podrazumeva ručno valjanje vune sa toplom vodom i sapunom. Naše žene uglavnom izražuju dekorativne predmete u ovoj tehnici", navela je ona.

U projektu učestvuje oko 60 žena, koje će imati priliku da mnogo toga nauče kroz projekat, da nauče tehniku pustovanja, da rade na dizajnu, plasiranju svojih proizvoda.

Projekat podržava Evropska unija.

Ministarka Gojković podržala žene

Ministarka kulture Maja Gojković prisustvovala je danas Diplomatskom danu u okviru Prve regionalne kolonije pustovanja vune u Sremskoj Mitrovici, gde je razgovarala sa učesnicama iz Srbije i Bosne i Hercegovine.

Ministarstvo kulture i informisanja/Dario Konstantinović

 

Gojković je istakla da vešte i vredne ruke učesnica stvaraju prelepa, istinska umetnička dela inspirisana tradicijom veoma zahtevnim i nimalo jednostavnim drevnim tehnikama.

Ona je naglasila da je kolonija u Sremskoj Mitrovici potvrda da kultura zaista predstavlja najsnažniju sponu među pojedincima i društvima i da je zajedno sa turizmom, važna privredna grana.

Komentari (0)

Srbija