Društvo

Danas sunčano i toplo, do 26 stepeni - temperature iznad proseka i dalje traju, kakvi su dani pred nama?

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug

29/10/2023

-

08:48

Danas sunčano i toplo, do 26 stepeni - temperature iznad proseka i dalje traju, kakvi su dani pred nama?
Vreme u Beogradu - Copyright Tanjug/Strahinja Aćimović

veličina teksta

Aa Aa

U Srbiji će danas tokom dana biti pretežno sunčano i toplo, samo će ujutro po kotlinama i visoravnima na jugu i jugozapadu zemlje biti kratkotrajne magle.

Vetar će biti slab i umeren, južnih pravaca. Najniža temperatura od sedam do 12, a najviša dnevna od 23 do 26 stepeni Celzijusa, saopštio je Republički hidrometeorološki zavod.

U Beogradu će biti pretežno sunčano i toplo. Vetar slab i umeren, južnih pravaca. Najniža temperatura od 10 do 12, a najviša dnevna oko 26 stepeni Celzijusa.

Narednih sedam dana temperatura iznad proseka

Prema prognozi za narednih sedam dana, u Srbiji će se zadržati toplo vreme, sa dnevnom temperaturom i dalje iznad proseka. Prema rečima meteoroliškinje Euronews Srbija Ljubice Gojković, prognostički modeli za narednih nekoliko dana najavljuju vedro i sunčano vreme, što će uzrokovati noćno izračivanje toplote i nešto svežija jutra.

U ponedeljak i utorak tokom većeg dela dana biće pretežno suncano. U utorak po podne i uveče na severu i zapadu, a u toku noći ka sredi i u sredu i u ostalim krajevima zemlje, očekuje se prolazno naoblačenje sa kišom i lokalnim pljuskovima. 

Tanjug/Vladimir Sporčić

 

"Minimalna dnevna temperatura kretaće se oko 10, dok će tokom dana i dalje biti malo iznad 20 stepeni. To znači da toplotni talas i dalje traje, a kako najavljuju modeli veoma toplo vreme obeležiće i prve dane novembra", rekla je Gojković.

Nakon ovih oblaka, do subote nas čeka suvo vreme sa sunčanim intervalima, a za dane vikenda povremeno sa kišom i lokalnim pljuskovima. 

Časovnike smo pomerili jedan sat unazad

Noćas smo takođe prešli  na zimsko računanje vremena. Sat smo vratili unazad, sa tri na dva časa, što znači da spavamo sat vremena duže. 

"Zbog prelaska na zimsko računanje vremena moguće su tegobe u vidu glavobolje, razdražljivosti i pospanosti, te se preporučuje dodatni oprez pri svakodnevnim aktivnostima", rekla je Gojković.

Pexels

 

Inače, Evropska unija najavila je pre nekoliko godina da će ukinuti letnje i zimsko računanje vremena i usvojiti jedinstveno, ali se to još nije dogodilo. Na zimsko računanje vremena prelazi se svakog poslednjeg vikenda u oktobru u noći između subote i nedelje, dok se na letnje prelazi poslednje nedelje u martu kada se vreme pomera jedan čas unapred.

Komentari (0)

Srbija