Društvo

Izmeštena spomen ploča srpskim vojnicima sa groblja u Prištini, Eparhija: Zabrinuti smo, niko nas nije konsultovao

Komentari

Autor: Tanjug

13/11/2023

-

08:50

Izmeštena  spomen ploča srpskim vojnicima sa groblja u Prištini, Eparhija: Zabrinuti smo, niko nas nije konsultovao
Izmeštena spomen ploča srpskim vojnicima sa groblja u Prištini, Eparhija: Zabrinuti smo, niko nas nije konsultovao - Copyright Wikipedia.org/Endrit.mstf

veličina teksta

Aa Aa

Eparhija raško-prizrenska izrazila je duboku zabrinutost povodom izmeštanja spomen ploče srpskim vojnicima, koji su u Balkanskim ratovima i Prvom svetskom ratu oslobodili ove prostore.

''Ni srpska zajednica, koja to groblje koristi, ni Eparhija raško-prizrenska, koja se duhovno stara o pravoslavnim grobljima na Kosovu i Metohiji, nisu bili konsultovani o izmeštanju spomen ploče oslobodiocima u Prvom svetskom ratu, koji su podneli velike žrtve zajedno sa ostalim savezničkim vojnicima'', navela je sinoć u saopštenju Eparhije. 

Na ovaj način, ne samo da je ponovo iskazano nepoštovanje prema jednom spomen obeležju na pravoslavnom groblju na Kosovu i Meothiji, i to od strane zvaničnog gradskog preduzeća, već se prekrajanjem istorije pokušavaju zamagliti nesporne istine o učešću i istorijskoj ulozi srpskog naroda na ovim prostorima, dodaju iz Eparhije.

''Time se pokazuje i kakva bi sudbina našeg kulturnog i verskog nasleđa bila kada bi zaštita tog nasleđa bila prepuštena isključivo kosovskim institucijama. Eparhijske pravna služba će razmotriti sve mogućnosti kako da se spomen ploča vrati na svoje prvobitno mesto i da se srpsko groblje u Prištini dostojanstveno sačuva u budućnosti. Međutim, više od svega, učestalo skrnavljenje i oštećivanje srpske duhovne i kulturne baštine na Kosovu i Metohiji nam pokazuju potrebu za višim stepenom zaštitom naše kulturne i duhovne baštine, ukoliko želimo da ta baština na ovim prostorima opstane onakva kakva jeste'', istaknuto je u saopštenju Eparhije.

Spomenik srpskim vojnicima stradalim u ratovima od 1912. do 1918. godine u spomen-parku na prištinskom pravoslavnom groblju, pomeren je sa centralnog mesta. 

Umesto njega postavljena je crna mermerna ploča na kojoj na francuskom, srpskom i albanskom piše: "Francuskim vojnicima palim na Kosovu".

Kancelarija: Ukjlanjanje spomenika pokušaj zatiranja srpskog postojanja na KiM

Kancelarija za Kosovo i Metohiju saopštila je danas da je ukljanjanje i pomeranje spomen ploče srpskim vojnicima palim u Balkanskim ratovima i Prvom svetskom ratu, na vojnom delu pravoslavnog groblja u Prištini, pokušaj je zatiranja svih tragova srpskog postojanja na Kosovu i Metohiji i brutalnog prekrajanja istorije.

O ovom anticivilizacijskom činu Kancelarija za Kosovo i Metohiju obavestila je misiju OEBS i ostale međunarodne misije koje deluju na prostoru KiM, zahtevajući konkretne odgovore i odgovornost počinilaca ovog vandalskog akta, a u saradnji sa našom Eparhijom Raško-prizrenskom iskoristićemo sve pravne mehanizme i mogućnosti da se ploča vrati na svoje mesto i na tome radimo još od prvog dana, kada se ovaj vandalski čin dogodio.

Kako se navodi posebno zabrinjava činjenica da je do uklanjanja ploče srpskim stradalnicima sa vidnog mesta došlo pred očima, a prema svedočenjima sveštenika, stranih predstavnika na Kosovu i Metohiji, što otvara pitanje da li Priština u svojoj politici skrnavljenja, negiranja i zatiranja svega srpskog ima zapravo odrešene ruke da tako postupa.

"Nakon preoravanja srpskih kostiju u Kosovskoj Mitrovici, skrnavljenja, paljenja, rušenja srpskih grobova i spomen obeležja, jasno je da Prištini smetaju kako živi tako i stradali Srbi koji su svoj život dali za mir i slobodu na ovim prostorima, svetle ideale koji za Aljbina Kurtija i njegove sledbenike nemaju nikakvu vrednost", navodi se u saopštenju.

Dodaje se da je jedno sigurno - da slavnu i herojsku prošlost srpskog naroda na prostoru Kosova i Metohije niko, nikada neće moći da izbriše, jer je naša obaveza da čuvamo spomen na naše pretke koji su dali ono najvrednije, svoj život kako bi budući naraštaji živeli u boljem svetu.

 

Komentari (0)

Srbija