Društvo

Određen pritvor osumnjičenom koji je pretio vernicima ispred džamije

Komentari

Autor: Tanjug

16/11/2023

-

10:21

Određen pritvor osumnjičenom koji je pretio vernicima ispred džamije
Ulaz u Viši sud u Beogradu - Copyright Tanjug/Vladimir Sporčić

veličina teksta

Aa Aa

Viši sud u Beogradu odredio je do 30 dana pritvor M. K. (48), koji se sumnjiči da je 13. novembra ugrozio sigurnost vernika i izlagao poruzi verske simbole u dvorištu beogradske Bajrakli džamije, dok su vernici obavljali obred.

Pritvor mu je određen zbog opasnosti od bekstva, kao i da ne bi ponovio krivično delo u kratkom vremenskom periodu, rekla je za Tanjug portparol tog suda Milica Veličković. 

Osumnjičeni na saslušanju u tužilaštvu nije iznosio odbranu, niti je želeo da iznese svoje lične podatke. Njemu se na teret stavlja krivično delo izazivanje nacionalne rasne i verske mržnje i netrpeljivosti, za koje je zaprećena kazna od jedne do osam godina.

Sumnja se da je on 13. novembra oko 18.20 časova u Gospodar Jevremovoj ulici u dvorištu Bajrakli džamije, u momentu kada su vernici obavljali verski obred "Jacija Namaz - poslednje peto klanjanje”, njima uputio poruke preteće sadržine - da je ta džamija lažna, da muslimani treba da nestanu, psovao im je majku muslimansku.

Pored ostalog je kazao:"Ja sam Mosad, majka mi je Jevrejka i treba vas ubiti".

Nakon toga je zaposlenom u Vakufskoj direkciji islamske zajednice pretio skalpelom, koji je izvadio iz džepa pantalona.

Pored ostalih dokaznih radnji i ispitivanja svedoka, tužilaštvo će naložiti da se obavi psihijatrijsko veštačenje osumnjičenog.

Kako Tanjug saznaje, tokom saslušanja osumnjičeni je gestikulirajući pokazivao kako su mu usta zakopčana i da neće reč da progovori. Sve vreme tokom sačinjavanja zapisnika on se krstio.

Komentari (0)

Srbija