Društvo

U Beogradu počinje "Vinska vizija Otvorenog Balkana": Učestvuje više od 600 izlagača, ove godine i takmičenje kuvara

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug

16/11/2023

-

13:21

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Drugi po redu Sajam vina, hrane i turizma "Vinska vizija Otvorenog Balkana" počinje danas na Beogradskom sajmu. Ta manifestacija održava se pod pokroviteljstvom vlada Srbije, Severne Makedonije i Albanije, a u okviru inicijatove Otvoreni Balkan. 

Prvi dan je posvećen profesionalnim kupcima, prodavcima i distributerima, kao i državnim delegacijama. U petak, subotu i nedelju manifestacija je otvorena za sve posetioce i to od 12 do 20 časova, a ulaz je besplatan. 

Pomonik generalnog sekretara Vlade Srbije Danijel Nikolić rekao je za Euronews Srbija da je prošle godine na manifestaciji bilo 350 izlagača vina i rakije, a ove godine više od 600. 

"Uspeli smo ove godine da dovedemo čak 450 profesionalnih kupaca iz celog sveta. Ove godine su se izlagačima priključili i izlagači iz oblasti hrane i ugostiteljske opreme, pa će biti organizovano i kulinarsko takmičenje. Pozvali smo najbolje mlade kuvare iz tri države koji će se takmičiti za prvo mesto Open Balkana u nekoliko kategorija", rekao je Nikolić i naveo da će se mladim kuvarima iz Srbije, Severne Makedonije i Albanije obratiti i najpoznatiji svetski i regionalni kuvari, među kojima i Stevo Karapandža. 

U okviru manifestacije, postavljeno je šest profesionalno opremljenih kuhinja za takmičenje mladih kuvara, a Aleksandar Ilić iz strukovnog udruženje mladih kuvara iz Srbije "Junior chef club" kaže za Euronews Srbija da će rad mladih kuvara na sajmu oceniti najbolji šefovi iz Evrope.

Na otvaranju manifetacije koje je zakazano za danas u 17 sati prisutvovaće i predsednik Srbije Aleksandar Vučić i predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić. 

Tokom četiri dana Vinske vizije, Beograd će okupiti više od 600 izlagača iz brojnih vinarija, destilerija, gastronomskih kompanija i to iz više od 28 zemalja, što je duplo više izlagača nego prošle godine.

Polovina izlagača biće iz zemalja članica Otvorenog Balkana, i to 260 iz Srbije, 74 iz Severne Makedonije i 21 iz Albanije. Takođe, ove godine Sajmu su se pridružili proizvođači iz celog sveta.

Čadež: Beograd od danas centar vina u svetu

Predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež izjavio je da će zbog sajma "Vinska vizija Otvorenog Balkana" koji počinje danas, Beograd biti centar vina u svetu. 

"Posebno smo ponosni mi kao Privredna komora koji smo deo organizacije zbog toga što smo preko naše platforme za organizovanje sastanka do sada zakazali već 4.000 sastanaka - konkretnih sastanaka o ugovorima za konkretne poslove", rekao je Čadež.

Dodao je da se u prethodnom periodu na inicijativu lidera tri zemlje Aleksnadra Vučića, Dimitra Kovačevskog i Edija Rame išlo na brojne manifestacije i sajmove gde se profesionalcima predstavljala Vinska vizija.

"Neizmerivo je koliko ovaj festival može da pozitivno utiče i na našu privredu. Ne radi se samo o vinu, već i o ekonomiji, turizmu.  Na svaki uložen evro, zarađuje se mnogo više i multiplikuje se na druge sektore – na transport i proizvodnju hrane. Ako stranci dolaze u Srbiju i kažu da je naša zemlja budućnost vina i budućnost gastronomije, onda to zaista baš i misle", naveo je Čadež.

Navodi i da će na ovogodišnjoj Vinskoj viziji biti izloženi i štandovi sa regionalnim jelima i začinima, kao deo turističkih potencijala Srbije, Albanije i Severne Makedonije, tri zemlje koje su inicirale vinsku manifestaciju u okviru projekta Otvoreni Balkan.  

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija