Društvo

Šta je uzrok neprijatnih mirisa u Zemunu i na Novom Beogradu i mogu li narušiti zdravlje građana?

Komentari

Autor: T. Stanković

29/07/2021

-

17:58

Šta je uzrok neprijatnih mirisa u Zemunu i na Novom Beogradu i mogu li narušiti zdravlje građana?
Šta je uzrok neprijatnih mirisa u Zemunu i na Novom Beogradu i mogu li narušiti zdravlje građana? - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Građani opština Novi Beograd i Zemun u poslednjih dana ponovo su se žalili zbog neprijatnih mirisa koji su se širili u tom delu prestonice. Ova pojava postala je sasvim uobičajena tokom letnjih meseci i svake godine se javlja u periodu od juna do avgusta. U odnosu na to u kom delu Beograda počinje da se širi smrad, postoji više objašnjenja na pitanje šta ga uzrokuje.

Kako za Euronews Srbija objašnjava meteorolog Đorđe Đurič, u trenutnoj situaciji za smrad je odgovorno stajsko đubrivo na njivama u Sremu, severno od Beograda.

Naime, Đurić ističe da zbog meteoroloških faktora kao što su visoke temperature i isparavanje, neprijatan miris donosi severni vetar sa poljoprivrednih zemljišta.

"Novi Beograd je urbana sredina koja se na severu 'graniči' sa velikim površinama njiva na kojima se vrši zemljoradnja. Zbog visokih temperatura trenutno je pojačano isparavanje, što verovatno 'izvlači' neprijatan miris iz zemljišta, a severni vetar ga nanosi ka gradu", objasnio je Đurić.

Meteorolog je dodao da će prema prognozama i sutra duvati severozapadni vetar, te širenje neprijatnih mirisa može da se očekuje i tokom narednih dana.

profimedia

 

Da li neprijatan miris narušava zdravlje građana?

Euronews Srbija je kontaktirao i Gradski zavod za javno zdravlje (GZZJZ), koji je potvrdio da se zbog visokih temperatura pospešuje raspad organskih materija, posebno u priobalju, što uzrokuje širenje neprijatnih mirisa.

"Ovo je karakteristično za kraj jula i početak avgusta, pojavljuje se svake godine", ističu.

Važno je naglasiti, kako dodaje Gradski zavod, da koncentracije zagađujićih materija nisu povećane.

"Neprijatni miris narušava komfor, ali nema uticaja na zdravlje gradjana", podvlači GZZJZ.

Komentari (0)

Srbija